מיומות בהריון
לפני כמה שנים חברתי הטובה נכנסה להריון. בחודש מתקדם התברר לה שיחד עם העובר ברחם, גדלה גם מיומה. הרופאים חששו שהמיומה תפריע להריון, ותפריע להתפתחות העובר ברחם. המיומה לא הפריעה להריון, אבל הפריעה להמשכו. חברתי ילדה חודש לפני הזמן.
מאת: יעל סנדלר
לפני כמה שנים חברתי הטובה נכנסה להריון. בחודש מתקדם התברר לה שיחד עם העובר ברחם, גדלה גם מיומה. הרופאים חששו שהמיומה תפריע להריון, ותפריע להתפתחות העובר ברחם. המיומה לא הפריעה להריון, אבל הפריעה להמשכו. חברתי ילדה חודש לפני הזמן.
חברה אחרת רצתה מאוד להיכנס להריון, אבל כאבי בטן לא מוסברים הפריעו את מנוחתה. היא הסתובבה מרופא נשים אחד לשני אבל אף אחד לא גילה את מקור הכאבים. היא נשלחה לעשרות בירורים בניהם סי טי של הבטן אשר לא העלו דבר, ורק הוסיפו לגופה קרינה מיותרת.
רק כאשר היא לא יכלה לישון בלילה מכאבים, היא התאשפזה בבית החולים ואז התברר שמיומה גדולה לוחצת לה על חלל הבטן. כיוון שהמיומה לא הייתה בתוך הרחם, היה קשה מאוד לאתר אותה.
לאחר ניתוח להסרת המיומה היא חיכתה חצי שנה לפני שאישרו לה הרופאים להיכנס להריון. כאשר יידעו אותה הרופאים בתחילת ההיריון שהלידה תהייה בניתוח קיסרי.
כיוון שנושא המיומות אינו ידוע להרבה נשים, ביקשתי מד"ר ישי לוי מנהל המרפאות לנשים בבית החולים "ליס", ורופא בכיר במחלקת נשים, לספר לנו מהם מיומות, כיצד מטפלים בהם ואיך הן משפיעות על הריון ולידה.
מיומות נקראות בעברית שרירנים. זהו גידול שפיר של הרחם. המיומות שכיחות בנשים בגיל הפיריון.
מיומות אינן גידולים שהם לא שפירים, ולא יכולות להפוך לגידול לא שפיר. למרות זאת, למען הזהירות, כל מיומה שמוסרת בניתוח נשלחת לבדיקה, כאשר הזיהוי הסופי הוא פתולוגי.
35% מהאוכלוסייה סובלת מהם. מיומות יכולות להופיע בכל חלק של הרחם. כולל מיומות בולטות על דופן הרחם, מיומות בולטות אל תוך חלל הרחם, מיומה על גבעול אשר יכולה לבלוט לתוך חלל הבטן, חלל הרחם ואף לנרתיק.
מיומות בהריון
בהריון יש מצב של הפרשה מוגברת של הורמון האסטרוגן שיכול לגרום למיומה לגדול. כתוצאה מהגדילה המהירה של המיומה היא יכולה לעבור תהליך של נמק ולגרום לכאבים עזים.
על פי מיקום המיומה בהריון היא יכולה לגרום לסיבוכים מילדותיים, כיוון שאין מקום לעובר להתפתח ברחם, והרחם גדול מגיל ההריון. לפיכך יכולים להגרם מספר מצבים כמו לידה מוקדמת, הפרדות שלייה, שרירן שיפריע לעובר לצאת בתעלת הלידה.
מיומות לפני תכנון הריון
מיומות בולטות לחלל הבטן הן המיומות שמפריעות לנשים הכי הרבה. לרוב אין בעיות של קליטת הריון ושל הריון צעיר, אולם בהמשך בעיות יכולות להופיע כאשר ההריון גדל. לכן ההמלצה היא שנשים שיש להן מיומות בדופן הרחם, או נשים שהמיומות בולטות לחלל הרחם, אם מימדי המיומה מעל 6 ס"מ, כדאי להסיר אותן לפני הריון.
הסרת המיומה נועדה למנוע סיבוכים מיותרים ולמנוע את הכאבים שעלולים להיגרם כתוצאה מנמק של המיומה.
מיומות וגיל המעבר
המיומות תלויות בהורמונים, לכן נשים בגיל המעבר וגיל הבלות פחות סובלות מהתסמינים, כאשר אם הן סבלו בעבר המיומות עשויות להצטמק.
כיצד מגלים מיומה?
תסמיני שרירנים הם לרוב כאבים של הבטן, בטן בולטת במידה והשרירן גדול או רחם שגורם לבטן לבלוט, דימומים לא סדירים או דימומים כבדים בזמן מחזור.
הבחנה של מיומה נעשית באמצעות בדיקה גופנית גניקולוגית ובאמצעות הדמיה של אולטרסאונד.
הטיפול
הטיפול במיומות שאינן עם תסמינים – לא הכרחי. ההתמקדות צריכה להיות במעקב.
מיומות הגורמות לכאבים או דימומים דורשות טיפול.
ישנם מספר שיטות לא ניתוחיות:
ניתן לטפל בעזרת טיפול תרופתי על ידי דיכויי הציר ההורמונאלי, והפחתת כמות האסטרוגן בגוף.
באמצעות אולטרסאונד שגורם נמק לשרירן. טיפול זה ניתן רק לנשים שלא מעוניינות בהריון נוסף.
חסימת כלי הדם המזינים את השרירן באמצעות רדיולוגיה פולשנית (שיקוף רנטגן).
טכניקות ניתוחיות.
תלויי במיקום המיומה.
מיומות בולטות לחלל הרחם ניתן להסיר בעזרת הסטרו סקופיה. טכניקה בסיב אופטי, נכנסים לחלל הבטן וכורתים את השרירן. שרירנים תוך דופניים ושרירנים שבולטים לחלל הבטן, ניתן להסיר על ידי ניתוח בטן.
המיומה שנכרתה עלולה לחזור במידה והיא לא הוסרה בשלמותה.
הטיפול במיומה בזמן הריון
בזמן הריון הטיפול במיומה יהיה שמרני, כדי לא לפגוע בעובר או ברחם, לא תתבצע פעולה ניתוחית. אך דרושה השגחה צמודה ומעקב, כדי שלא יהיו התפתחויות נוספות, והכאבים יטופלו באמצעות משככי כאבים.
עד כמה הרחם בסכנה בניתוח להוצאת מיומה?
כשמסירים מיומה גדולה מדופן הרחם, יש הצטלקות של דופן הרחם. על כן ההמלצה ללידה לאחר ניתוח כזה היא בניתוח קיסרי. כיוון שברגע שדופן הרחם חלשה מפחדים שיהיה קרע במהלך הצירים והלידה.
נשים שסיימו ללדת וסובלות מרחם עם מיומות, לרוב ממליצים להן על כריתת הרחם. הסיבה לכריתת הרחם היא שניתוח להסרת המיומה קשה יותר וכרוך באובדן רב יותר של דם, מאשר כריתת הרחם.
לכן נשים בגיל המעבר הסובלות מרחם עם מיומות הטיפול בהן יהיה כריתת רחם. כיוון שהרחם נכרתת ללא השחלות אין בעיה של ירידת של הפרשה הורמונאלית מהשחלות ואישה לא תכנס לגיל המעבר אחרי הניתוח.
חשוב לדעת:
- מיומה אחת לא בהכרח מרמזת על מיומות נוספות.
- לא ידוע על קשר בין תזונה למיומות.
- לא ידוע ממה המיומות נגרמות.
המלצה לסיום:
לסיום, ד"ר לוי ממליץ לנשים ללכת להיבדק אחת לשנה אצל רופא נשים.
הכתבה באדיבות הומאופטיה קלאסית