צום יום הכיפורים, גורם סיכון משמעותי ללידה מוקדמת
כך עולה ממחקר שבוצע בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בסורוקה
נשים הרות: שימו לב:
לידה מוקדמת (preterm delivery), מוגדרת כלידה שמתרחשת לפני שבוע 37 להריון, ואחראית לסיבוכי פגות משמעותיים. לידה מוקדמת אחראית ל- 75%-80% ממקרי הסיבוכים ואף למוות סב לידתי.
מדובר בתופעה שכיחה שמערבת בין 7%-11% מהלידות . על כן, קיימת חשיבות מרכזית בזיהוי דרכים למניעה ראשונית של לידה מוקדמת, הן מבחינה קלינית והן מבחינה אפידמיולוגית.
גורם שהשפעתו עדיין לא ברורה, ואשר לא נחקר מספיק, הינו הקשר שבין צום לבין לידה מוקדמת.
מטרת מחקר חדש שבוצע בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בסורוקה הייתה לבחון האם צום יום הכיפורים (של 25 שעות) מעלה את שיעורי הלידה המוקדמת בקרב אוכלוסיית היולדות היהודיות, לעומת היולדות שאינן יהודיות ואשר אינן צמות ביום הכיפורים.
העבודה השוותה שיעור לידות מוקדמות ביום הכיפורים וביום שלאחריו בין יולדות מהמגזר היהודי ליולדות מהמגזר הבדואי, ושיעורי הלידות המוקדמות בקרב יולדות יהודיות ביום הכיפורים לעומת תקופה אחרת של שבוע לפני יום הכיפורים.
צוות המחקר שכלל את ד"ר רועי שליט, נטלי שליט ופרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות ד' בסורוקה ופרופ' מן המניין בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, מצא כי בתקופת הזמן שנבדקה (ימי כיפור בין השנים 1988-2011), יולדות יהודיות נמצאו בסיכון גבוה משמעותית של פי 2 ללידה מוקדמת במהלך יום הכיפורים, מאשר בשבוע שלפני יום הכיפורים.
במהלך יום הכיפורים בשנים אלו, היו 745 לידות, מתוכן 52.
1% של נשים יהודיות, ו-47.9% של נשים בדואיות. מתוך כלל הלידות, 6.3% היו לידות מוקדמות. במהלך צום יום הכיפורים (שנמשך 25 שעות) שיעור הלידות המוקדמות בקרב האוכלוסייה היהודית היה פי 2 גבוה יותר, בעוד ששבעה ימים לפני יום הכיפורים, לאום יהודי לא נמצא כגורם סיכון ללידה מוקדמת. המודל תיקנן עבור המערפלים: לידה מוקדמת בעבר, עיכוב בגדילה התוך רחמית והפרדות שליה.
פרופ' אייל שיינר: "לידה מוקדמת הינה סיבוך שקשור בתחלואה משמעותית של הילודים. תוצאות המחקר מראות באופן ברור כי צום ממושך כמו זה של יום כיפור, הינו גורם סיכון מובהק ועצמאי ללידה מוקדמת. לאור זאת, נראה שמומלץ לנשים הרות לא לצום צום מלא ביום הכיפורים".
מוסיף פרופ' שיינר: "ישנן מספר תיאוריות המנסות להסביר את הקשר שבין צום לבין התחלת תהליך הלידה. התיאוריה המרכזית מבוססת בעיקרה על העובדה כי בבני אדם, צום ממושך של 24 שעות גורם לעלייה בצמיגות הדם. עלייה בצמיגות הדם גורמת להפרשת ההורמון adh (anti diuretic hormone), אשר דומה מאד במבנהו להורמון אוקסיטוצין, ועלייתו יכולה לגרום להתכווצות הרחם ולצירי לידה. תיאוריה נוספת, מתייחסת לכך שצום גורם לרמות סוכר נמוכות בדם (היפוגליקמיה), ובעקבות זה יש עליה בייצור של פרוסטגלנדינים (חומר שגורם להתכווצות הרחם) שאף הם גוררים צירים".
לאור תוצאות המחקר כאמור נראה שצום איננו מומלץ בהריון ואם בכל זאת נשים הרות מחליטות לצום כדאי שלא ימנעו משתיה, ואם יופיעו לחצים, צירים או כאבי בטן וגב מומלץ לפנות לבדיקת רופא.