חשיפה לאקרילאמיד בזמן היריון מזיקה לעובר
האקרילאמיד נפוץ בטיגון או אפייה בטמפרטורה גבוהה של מזונות עשירים בפחמימות, כגון: תפוחי אדמה מטוגנים, צ'יפס, עוגיות ודגני בוקר. מחקר חדש מגלה כי צריכת מזון המכיל אקרילאמיד בזמן ההיריון, מזיקה לעובר.
תרגמה וערכה: עדי ליפטשר
האקרילאמיד נפוץ בטיגון או אפייה בטמפרטורה גבוהה של מזונות עשירים בפחמימות, כגון: תפוחי אדמה מטוגנים, צ'יפס, עוגיות ודגני בוקר.
מחקר חדש מגלה כי צריכת מזון המכיל אקרילאמיד בזמן ההיריון, מזיקה לעובר.
האקרילאמיד סווג כמסרטן אנושי פוטנציאלי מאז 1994, אך מחקר זה מספק ראיה ראשונית כמעט להשפעת החשיפה ל אקרילאמיד ברחם.
בכדי להעריך את ההשפעה של חשיפה טרום לידה לאקרילאמיד על תוצאות הלידה, החוקרים אספו דגימות דם טבורי (המעיד על חשיפת העובר בחודשים האחרונים של ההיריון) מ-1101 לידות של עובר יחיד בדנמרק, אנגליה, יוון, נורבגיה וספרד, בין השנים 2006 ו-2010. תזונת האמהות הוערכה באמצעות שאלונים.
האקרליאמיד נמצא בדמם של כל התינוקות במדגם, כאשר רמות גבוהות במיוחד נמצאו קשורות למשקל לידה והיקף ראש נמוכים יותר.
יתרה מזאת, משקל לידה של תינוקות שנחשפו לרמות הגבוהות ביותר של אקרילאמיד, היה קטן ב- 132 גרם בממוצע ממשקל הלידה של תינוקות שנחשפו לרמות הנמוכות ביותר.
גם היקף הראש של התינוקות הושפע מהאקרילאמיד. ההיקף היה קטן ב- 0.33 ס"מ יותר בהשוואה לתינוקות שנחשפו לרמות הנמוכות של התרכובת הכימית.
"ממצאים אלו למעשה אומרים כי על נשים בהיריון להפחית בצריכת מזון המכיל אקרילאמיד," אומר מנוליס קוגוינס מ- environmental health perspective .