לישון בהריון - מותר ואסור
מותר לי לישון על הבטן? ומה לגבי הגב? ועל מיטת מים? עם שמיכה חשמלית? כל מה שרצית לדעת על שינה (או חוסר שינה בהריון)
מאת: הילה אלפר
אחד הדברים שתמיד מזהירים אותנו לגביו בהריון, זה חוסר השינה אחרי שהתינוק נולד. הם מתעוררים כל 3 שעות לאכול ולפחות בחודשים הראשונים אפשר לשכוח משינה רצופה.
על מה אנחנו פחות שומעות? על השינה שלנו בהריון. בחודשים הראשונים, הבחילות מקשות, שלפוחית השתן מתזזת אותנו. אחר כך יש לנו התכווצויות איומות ברגליים שמעירות אותנו באמצע הלילה.
מאוחר יותר כשהבטן כבר גדלה, קשה לנו למצוא תנוחה נוחה לשינה לאורך זמן. הבטן לוחצת שוב על שלפוחית השתן, לפעמים יש צרבות והלחץ הנפשי מהלידה והאימהות גם עושה את שלו.
הנה כמה שאלות ותשובות שאספנו עבורכן:
מותר לי לישון על הבטן?
אין בעיה עקרונית עם שינה על הבטן בתחילת ההריון. הרחם עדיין קטן ומוגן במקומו. בשלב מאוחר יותר, תחושי בעצמך שכבר לא נוח לך לישון על הבטן הרבה לפני שהשינה על הבטן תוכל לגרום לפגיעה בעובר.
הבטן גדלה וכבר לא נעים לי על הבטן, מה לגבי שינה על הגב?
בטריימסטר השלישי לא מומלץ לשכב על הגב לזמן ממושך. נכון, הבטן גדולה ומציקה ואי אפשר לשכב עליה אבל שכיבה מלאה על הגב בשלב זה, עלולה לגרום לכך שהמשקל הגדל של הרחם ילחץ על כלי דם מרכזיים וגדולים וזה יכול להיות מסוכן בעיקר עבור מי שסובלת מלחץ דם גבוה בהריון.
אם התעוררת במהלך השינה ומצאת עצמך שוכבת על הגב, זה כנראה הגוף שמאותת לך לשנות תנוחה. אז איזו תנוחה מומלצת בשלב בו נראה שאין בכלל אופציות?
ההמלצה היא לישון על הצד (ורצוי על צד שמאל שם אין הפרעה לזרימת הדם בעורקים הראשיים) וניתן להיעזר בכרית בין הרגליים, שתקל על השינה בתנוחה זו.
קרר לי בחורף. האם מותר לישון עם שמיכה חשמלית בחורף?
אין מניעה לישון עם שמיכה חשמלית כל עוד מקפידים על טמפרטורה מספיק חמה כדי לחמם אותך בלילה הקר אבל לא גבוהה מדי כדי להעלות משמעותית את חום הגוף שלך.
כמו שלא מומלץ לעשות אמבטיות חמות, להכנס לסאונה או למקומות חמים אחרים לאורך זמן. העלאה משמעותית של טמפרטורת הגוף עלולה לפגוע בעובר.
לגבי החשיפה לשדות אלקטרומגנטיים – אין עדיין מחקרים או עדויות לכך שהיא יכולה לגרום נזק כלשהו לעובר.
יש לנו מיטת מים בבית. מותר לי להמשיך לישון בה?
ראשית, בתקופת הבחילות כנראה שלא יהיה לך נוח לישון על מיטת מים.
אם זכית ואינך סובלת מהן ובמיטה יש אפשרות לחימום - יש לוודא שלא מחממים את המיטה מעל לטמפרטורת הגוף.
שוב, הסיכון בחימום לאורך זמן של טמפרטורת הגוף יכול לפגוע בעובר או לגרום להפלה בשלבים מוקדמים יותר.
בנוסף, יש לשקול את השימוש בחשמל- חימום המיטה נעשה באמצעות חשמל ולמרות שלא בוצעו מחקרים חד משמעיים בנושא ההשפעה של הקירבה למקור חשמל לאורך זמן בהריון.
אני לא מצליחה לישון כמו שצריך בהריון, האם זה יכול לפגוע בעובר?
תופעה ידועה ויחסית שכיחה בהריון מדברת על הקושי לישון באופן רצוף . בשליש הראשון זה יכול להיות בגלל בחילות, בשני בגלל התכווצויות ברגליים שמעירות אותנו בכאבים ובשלישי כי כבר אף תנוחה לא נוחה לנו עם הבטן שגדלה ואנחנו גם מתחילות להילחץ...
אז אפשר להירגע, מלבד חוסר הנוחות והעייפות שלך, לא נגרם נזק לעובר מכיוון שהוא תתפלאי, ישן לו בשלווה גם כשאת עסוקה בפעילות היומיומית.
העובר מוגן בתוך הרחם ואינו חשוף לרעשים ברמה שאנחנו חשופות אליהם והם אינם מפריעים לו.
הנזק שיכול להיגרם הוא באופן עקיף: חוסר שעות שינה מתמשך מצידך יכול לגרום לנפילה, להרדמות בנהיגה או לתשישות בזמן הלידה וחוסר התקדמות שיובילו לניתוח קיסרי.
אז למרות הקושי המובן, כדאי לנסות לישון ולנוח כשאת יכולה ...
אני לא נרדמת, מותר לי להשתמש בתרופות או בתרופות טבעיות?
לגבי תרופות - אין כיום תרופה שקיבלה דירוג a שזה הדירוג הגבוה בבטיחות לנשים בהריון. המשמעות היא שלא הוכח מעל לכל ספק שהתרופה אינה גורמת נזק לעובר בזמן ההריון. לכן, לא מומלץ להשתמש בכדורים לבעיות שינה.
לגבי תרופות טבעיות וללא מרשם - נכון, מוצרים טבעיים תמיד נתפסים כבריאים ולא מזיקים אך ידוע שלחלקם השפעה מסוכנת בשילוב עם תרופות אחרות או בזמן ההריון.
יש להתייעץ עם הרופא או הרוקח לגבי השימוש בתרופות בזמן ההריון.
לסיום, המלצה חמה: לישון, לישון, לישון – תנצלי את הזמן לשינה טובה לפני הלידה כי אחריה אף תנוחה לא תעזור.... לילה טוב!