כתמים – פיגמנטציות בהריון
מסיכת ההריון מופיעה כהתכהות סימטרית, המופיעה בד"כ בעצמות הלחיים, מצח, סנטר, ולפעמים מעל השפה העליונה. השם מסיכת הריון ניתן לתופעה מאחר ובדרך כלל התופעה מתפרצת בחלק השני או השלישי של ההיריון.
למה זה קורה?
מאת: חוה זינגבוים, מומחית לקוסמטיקה הרפואית בישראל ומפתחת שיטת ה- P.M.E® (שיטת חוה זינגבוים)
מה היא בעצם "מסיכת הריון"?
מסיכת ההריון מופיעה כהתכהות סימטרית, המופיעה בד"כ בעצמות הלחיים, מצח, סנטר, ולפעמים מעל השפה העליונה. השם מסיכת הריון ניתן לתופעה מאחר ובדרך כלל התופעה מתפרצת בחלק השני או השלישי של ההיריון.
למה זה קורה?
פיגמנטציה בהריון
אין לנו כיום, מידע קליני מדויק למה דווקא בפנים מתפרצים כתמי הפיגמנטציה, ולמה בצורה סימטרית. אך בהחלט ידוע לנו על מנגנון הורמונאלי המשפיע על היווצרות של פיגמנטים בעור.
הורמון בשם (melanin stimulating hormone) msh המושפע משינויים בהורמוני המין, מעורר את ייצור הפיגמנט בעור. הפיגמנט של העור – המלנין, מיוצר בתוך תאים הנקראים מלנוציטים, הנמצאים בעומק העור. ה- msh מעורר תאים אלו לייצר יותר מלנין מהרגיל, עליה ברמת הורמוני המין בדם במצבים של: הריון, נטילת גלולות, וטיפולי פוריות מפעילה את ה- msh, תהליך זה מעורר את המלנוציטים לייצר פיגמנט. בשלב השלישי של ההריון, גם הפטמות, קו הבטן ושאר הפיגמנטציות בעור הגוף מתכהות אף הן. יש חוקרים הטוענים שכל מטרת פעילות ה- msh הינה שריד עתיק מתקופת אבותינו הקדמונים, שוכני המערות, שם השבטים חיו יחד, ומס' נשים גידלו את הילדים בצוותא. הילוד, המבדיל בתחילה רק בין כהה לבהיר, זיהה את אימו בזכות מסיכת ההריון על פניה. התכהות הפטמות מתקשרת לצורך לאחוז את עיני התינוק ולעודד הנקה. כך או כך הבעיה מציקה.
האם המלאזמה מתבהרת ועוברת עם הלידה?
חשוב לזכור שבזמן ההנקה הורמון הפרולקטין, המעודד את ייצור החלב, מעודד אף הוא את הורמון ה- msh, ולא מאפשר לפיגמנטציה להתבהר. עם תום ההנקה, אצל חלק מהנשים ניראה התבהרות, אך לא תמיד מלאה. המלאזמה הינה תורשתית, ולכן אם לאימך ואחיותייך נותרו כתמים מההיריון סביר להניח שגם אצלך המצב יהיה דומה. אצל חלק מהנשים תוך 6 חודשים העור מתבהר, אך שרידים בדרך כלל נשארים.
מה מחריף את מצב המלאזמה?
ללא ספק חשיפה לשמש ושיזוף יתר יחריפו את מצב הפיגמנטציה בצורה דרמטית. תכשירים המכילים שמנים ארומאטיים ממשפחת ההדרים, גם הם יכולים להחריף מצב זה, כמו כן בישום, פילינגים אגרסיביים ושפשוף העור.
ממה להימנע בזמן ההיריון?
- להימנע מהשמש עד כמה שניתן. כשאת רואה את סימני הפיגמנטציה הראשונים, הימנעי משמש, חבשי כובע, משקפי שמש, חסם שמש ושבי בצל.
- הימנעי מחומרים מקלפים, חומצות חזקות (בריכוז מעל 8%), רטין a (אסור לגמרי בזמן ההיריון), חומרי הבהרה כגון: הדרוקינון אסורים אף הם.
- הימנעי מטיפול אגרסיבי בעור, ללא פילינגים חזקים, ללא גרגרים ושפשוף העור, אלו יכולים לעורר יותר את קצב ייצור המלנין בעור, ולגרום לתוצאה הפוכה.
מה מומלץ בזמן ההיריון?
- לשמור על ניקיון העור בעזרת תכשיר ניקוי עדין.
- לשמור על רמת לחות טובה של העור בעזרת תחליבי לחות עדינים, רצוי המכילים פפטידים שהם חלבונים השומרים על גמישות ורכות העור.
- להשתמש בחסם שמש על בסיס קבוע, רצוי spf30 ומעלה. ישנם כיום חסמי שמש מהדור החדש המתאימים גם לעור רגיש ביותר ומכילים לחות, ויטמינים ואפילו מייק-אפ בתכשיר אחד!
- ניתן להשתמש בחומצות אלפא הידרוקסיות בריכוז נמוך של עד 8% לשמירה על חידוש העור.
- ניתן להשתמש בתכשירים המכילים חומצה אזלאית, תכשירים אלו מסייעים בחידוש, הבהרה ומניעה של אקנה, כך שיתאימו גם לנשים הסובלות מהתפרצויות אקנתיות במהלך ההיריון.
איך מומלץ לטפל בעור לאחר הלידה?
- לאחר הלידה בשעה טובה, ולאחר הפסקת ההנקה, או המעבר להנקה חלקית בלבד, מומלץ לא להמתין ומיד לטפל בהבהרת העור.
- יש לאבחן את מצב העור, ולהתחיל להשתמש בתכשירי הבהרה על בסיס קבוע. תהליך ההבהרה אורך זמן ויש להתאזר בסבלנות, כ 3-6 חודשים בהתמדה.
- ערכת הבהרה צריכה לכלול מספר אלמנטים טיפוליים.
חידוש והבהרה
הקרם היעיל ביותר ישלב בתוכו שני אלמנטים, קילוף קל – לחידוש העור. האלמנט הראשון חידוש העור יוודא ששכבת העור המוכתמת תוסר במהירות גבוהה יותר מהרגיל. האלמנט השני חומרי הבהרה חדירים.
חומרי הבהרה אלו ימנעו ייצור מוגבר של מלנין, והופעת כתמי עור חדשים.
חומרי גלם מתאימים היום: סוהקושי, חומצה קוג'ית, ויטמין c, ברברי, תמצית ליקוריש ועוד. חשוב שריכוז החומרים בתכשיר יהיה גבוה ואפקטיבי,חשוב במיוחד לוודא שהפורמולה חדירה לעומק העור.
כמובן חסם שמש חובה בשעות היום בכל עונות השנה.
הטיפול הדו-עומקי במכון
אחת לחודש, מומלץ ביותר להגיע לקוסמטיקאית רפואית, זאת כדי לעקוב אחר התקדמות התהליך.
חשוב מאוד לתעד את הטיפולים, ולוודא שהקוסמטיקאית הרפואית מצלמת לפני תחילת הטיפולים, לאחר כחודשיים ושוב לאחר כ-4 חודשים, כדי לעקוב בצורה אובייקטיבית על מהלך הטיפול והתקדמות ההבהרה.
הטיפול במכון מתבצע בעזרת תכשירים פעילים המבצעים במקביל טיפול השלה וחידוש בשכבת העור החיצונית האפידרמיס, והחדרת חומרי הבהרה לעומק העור, לאזור בו נמצאים המלנוציטים (התאים המייצרים את הפיגמנט), לכן הטיפול נקרא דו-עומקי שכן הוא מטפל בשני עומקי העור בכל טיפול, האפידרמיס החיצוני והדרמיס, העמוק יותר. שילוב של טיפול יומיומי בבית, ואחת לחודש במכון. מבטיח תוצאה הן ברמת הבהרת כתמי העור, אך גם ברמת חידוש העור והאטת קצב הזדקנות העור.
לסיכום
תהליך ייצור הפיגמנטים בעור הינו תהליך מורכב, בתקופת ההיריון תהליך זה מועצם תוך כדי השינויים ההורמונאליים. במהלך ההיריון ניתן לשמור ולהגן אך לא בהכרח למנוע, ושמירה מהשמש הינה קו ההגנה הראשון שלנו. עם תום ההיריון מומלץ להתחיל לטפל בעור כדי למנוע העמקה של הכתמים.
טיפול נכון המשלב הקפדה יומיומית בבית, וטיפול חודשי במכון, יבטיחו חזרה לעור זוהר, בוהק, רענן ואחיד.