האם כדאי לתת לילדים דמי חנוכה ?
מאת: מיה שטיינהרדט – זיו בעלת ומנהלת בית הספר להורות ושינה MAMAMAYA ומומחית לשינה ולהורות
האם כדאי לתת דמי חנוכה לילדים?
מנהג חלוקת דמי חנוכה הוא מנהג מקסים שהילדים מחכים לו כל השנה. בכל גיל, הכלל הזה תופס ויש את ההתרגשות והציפייה לקבל דבר מה במתנה.
כסף או מתנה?
התשובה לשאלה האם כדאי כסף או מתנה תלויה בגילו של הילד. לילדים קטנים אין משמעות לכסף ולכן עדיף לתת להם מתנה – משחק, הפעלה, יצירה, בובה, גיבור-על, כדור או בגד. כל דבר ממשי שהילד יכול ליהנות ממנו באותו הרגע. לילדים קטנים קשה לתכנן או להתאפק ולכן מומלץ לתת להם מתנה שמעניינת אותם והיא ברת שימוש עם רגע הפתיחה של האריזה. ילדים בוגרים יעדיפו לקבל מעות – סכום כסף בו הם יוכלו להשקיע, לרכוש, לחסוך, לתכנן ולבחור מה ברצונם לעשות. לילדים בוגרים כבר יש תכניות ארוכות טווח, יכולת לדחות סיפוקים ולהבין שהמתנה בעלת ערך רב, גם אם היא אינה שימושית כרגע. יש כאלה שמחליטים לתת לילדים "דמי חנוכה משולבים" כלומר, גם כסף וגם מתנה, כמובן שזה תלוי במגוון פרמטרים, אך העיקר – להיות מידתיים ולא להפריז.
סכום שווה או שונה לכל ילד?
במרבית המשפחות יש ילדים בגילאים שונים וזה מעלה את השאלה האם לתת לכולם מתנה בשווי זהה.
- קביעת סכום קבוע – מחליטים על סכום קבוע שיינתן לכל הילדים. לילדים הקטנים נותנים מתנה בסכום X ולילדים הגדולים נותנים כסף באותו סכום.
- החלטה על מתנה פרוגרסיבית – נותנים לכל ילד סכום אחר בהתאם למדרג שתקבעו. לכך יש אינספור אפשרויות, לדוגמא: לילד בן שנתיים נותנים מתנה בשווי 20 ₪, לילד בן 4 נותנים מתנה בשווי 40 ₪, לילד בן 10 נותנים מתנה בשווי 100 ₪ וכן הלאה.
- הדרך הראשונה מונעת קנאות מאחר וכל הילדים מקבלים את אותו הסכום או אותה המתנה. הדרך השניה עלולה לייצר השוואות ומדידות, אכזבות ופנקסנות לקראת שנה הבאה. מחקרים מראים ש- 66% מבתי האב בישראל מעניקים דמי חנוכה לילדים כשגובה הסכום מושפע דווקא מגיל הנותן ויכולתו הכלכלית ולא מגילו של מקבל המתנה. אין כאן נכון או לא נכון, כל משפחה חושבת אחרת, העיקר להיות מידתיים ולזכור שדמי חנוכה זה מנהג מקסים ולא המטרה של החג.
ולסיום - תמנפו את דמי החנוכה להתבוננות משפחתית