המשבר הכלכלי - הזדמנות לזוגיות
המשבר הכלכלי העולמי גרר את פיטוריהם של אלפי עובדים בישראל, אך מאחורי כל מספר סטטיסטי מסתתרים זוגות לא מעטים המתעוררים למציאות לוחצת וקשה המאיימת לפורר את התא המשפחתי.
היועצות הזוגיות ניצה לוי ואסתי תירוש ממרכז 'דואט' מפרטות מספר בעיות בוערות הנוצרות עקב משבר כלכלי ומעניקות מספר רב של דרכים להתמודדות עמו.
2P סטודיו
משבר כלכלי יוצר על פי רוב מתחים בין בני זוג, מריבות, חילופי האשמות, ומהווה את הסיבה העיקרית לגירושין בעולם המערבי.
"האשליה שפירוק התא המשפחתי יפתור את הבעיות ויוציא אותנו לדרך חדשה, עלולה להתפוצץ בכאב בפני בני הזוג המחליטים דווקא לפרק את החבילה" אומרת יועצת הזוגיות ניצה לוי מ'דואט'. "זוג שמתגרש מגדיל את הוצאותיו הקיימות, מוסיף הוצאות נוספות כמו שכר דירה ועורכי דין, מאבד את התמיכה האינטימית הכל כך חשובה בעתות משבר, ורע מכך – מצלק את ילדיו לכל חייהם".
"הדרך הטובה לשרוד משבר כלכלי ואפילו לצאת ממנו מחוזקים הוא להישאר מאוחדים ולתמוך אחד בשני", טוענת היועצת הזוגית אסתי תירוש ממייסדות 'דואט'.
תירוש ולוי רואות במשבר הכלכלי הזדמנות פז לטיפוח הנכס העיקרי של בני הזוג – הזוגיות עצמה. "משבר היא הזדמנות להתקרב בשנית, לאזור כוחות, ולצאת לדרך זוגית חדשה ומחוזקת יותר" מסכימות השתיים ומעניקות שורה של טיפים ודרכים כיצד לגייס את המשבר הכלכלי לחיזוק הזוגיות.
"כאשר שני בני הזוג עסוקים בעבודה ובקריירה, וכאשר גידול הילדים גוזל כל רגע פנוי, נבנים פערים זוגיים רחבים הנחשפים בעתות משבר" אומרת המאמנת הזוגית ניצה לוי. "המשבר הכלכלי שכבר עתה פוגע בפרנסתן של אלפי משפחות בישראל עלול לחשוף בעיות זוגיות רבות שנבנו בשנות השגשוג האחרונות" אומרת היועצת הזוגית אסתי תירוש.
לדברי תירוש ולוי, רבים מהמפוטרים הטריים הם עובדי הייטק שבמשך שנים נהנו ממשכורות גבוהות, ומעט זמן פנוי. פיטורים פתאומיים לאחר שנים של השתכרות גבוהה, גורמים במקרים רבים לערעור הביטחון החומרי והדימוי העצמי, מתבטא לעיתים בחרדה ובדיכאון המגבירים את המתח והכעסים בין בני הזוג. מצבי משבר מתמשכים, היפוך תפקידים בבית, ובניית מתחים והאשמות עלולים לגרור רבות מהמשפחות הטובות ביותר אל מדרגות הרבנות. לדברי תירוש ולוי, הבחירה באופציית הגירושין היא בחירה בדרך הקשה, הסבוכה וההרסנית. הדרך הנכונה והקלה יותר להתמודדות במשבר, היא בחירה בזוגיות, בהסתמכות עליה ובחיזוקה.
שורשי המשבר מסמנים את הדרך לצמיחה
"משבר כלכלי עלול לגרום למשבר ביחסים, ולהפוך את הזוגיות לשדה קרב", אומרת ניצה לוי, "אך למעשה, כל סכסוך או טענה מסמנים חוסר וחסך שנוצרו במהלך השנים שלא היו פנויים וקשובים אחד לשני, ואם נתייחס אל הגילויים הללו כאל קריאה לתמיכה, ולא כתוקפנות ודחייה, נוכל להפוך את האנרגיה ההרסנית הטמונה בהם לאנרגיה בונה ומחזקת".
לדברי לוי ידוע כי חלק נכבד מהזוגות אשר בחרו באופציה של תמיכה הדדית מעידים כי המשבר הכלכלי דווקא חיזק את היחסים ביניהם ורבים מהם מעידים על גילוי צדדים חדשים וחיוביים אצל בן הזוג, אותם לא הכירו בטרם המשבר.
טיפים להתמודדות זוגית עם משבר כלכלי
מספר טיפים שעשויים להפוך עבור זוגות רבים את המשבר הכלכלי להזדמנות לשדרוג הזוגיות:
מי אשם? שאלה מיותרת – יש להתייחס אל המשבר הכלכלי כאל אסון טבע וככוח עליון. אין בו אשמים אמיתיים. המשבר הכה בתדהמה כמעט את כל הפרשנים הכלכליים הבכירים בעולם, וגרם להתמוטטות טייקונים בסדר גודל לאומי ועולמי, כך שחיפוש אשמים בבית פנימה – היא מיותרת. האנרגיה האישית והזוגית צריכה להיות מופנית לעבר העתיד. זה הרגע לבחון את האפשרויות הריאליות העומדות בפניכם להישרדות במשבר וצמיחה ממנו. היות והמשבר הכלכלי היא גזירה משמיים, התייחסו אליו כאל אויב חיצוני, והתאחדו אל מולו.
הדאגה והחרדה מיותרות, דרושה מעשיות - האנרגיה הרגשית היא משאב מתכלה, ואם הוא מושקע בדאגה ובחרדה, הוא מקשה על התפקוד היומיומי מול האתגרים האמיתיים. במקום לתת לחרדה ולדאגה להציף את אחד מבני הזוג ותוך כדי כך לעבור לעמדת מאשימים או להיכנס למצב של שיתוק, עברו לחשיבה פרקטית. חשבו מה ניתן לעשות על מנת להגדיל את ההכנסות שהצטמצמו, ואיפה ניתן לקצץ על מנת לחסוך בהוצאות. חשיבה משותפת, והתייעצות מכבדת טובות תמיד מהאשמות, סחטנות רגשית וכניסה לאמוציות מלחיצות.
הקריבו נכסים למען הזוגיות - נתחו בצורה רציונאלית את המצב הכספי שלכם, תוך התייחסות לחסכונות שצברתם או מקורות הכנסה שונים שיש לכם. גבשו יחד תוך התייעצות וכבוד הדדי, את הדרך הנאותה להתמודדות עם המצב. לעיתים יש צורך בשחרור חיסכון שייעדתם לחופשה בחו"ל או לחתונה של הבן על מנת לשרוד את התקופה הקשה. לעתים מכירת נכס יקר ללב אחד מכם, יכולה להציל את הזוגיות שהרבה היקרה ממנו בהרבה. זכרו, החומר בא והולך, אך המשפחה, הילדים, מערכת היחסים, הכבוד ההדדי והסולידאריות הם נכסים חשובים ויקרי מציאות הרבה יותר.
מסר אחיד ומשותף לסובבים – בעת משבר צריך להדק את החגורה, ולשם כך דרושה אחדות במעשים ובמסרים. שיתוף פעולה מצד שני בני הזוג בקביעת הכללים החדשים והעברת מסר אחיד וברור לכל המשפחה, יכולים להקל עליכם לחצות את עתות השפל בשלום. כך יבינו גם הילדים שכרגע לא נכנסים להוצאות מיותרות, אלא מוציאים רק על מה שהכרחי. מסר אחיד שמגובה על ידי שניכם עשוי למנוע סכסוכים עם הילדים וביניכם, ולשפר את מצב הרוח בבית.
חזרה אל הארוחה המשפחתית – לוחות הזמנים הלחוצים ושעות העבודה הארוכות בעתות השגשוג הפחיתו באופן ניכר את הבילויים משפחתיים המגבשים ברוב בתי האב בישראל. הארוחה המשפחתית היתה אחד הקורבנות שהועלו על מזבח הקריירה, וזו העת לחזור ולהחיות אותה. כעת, כאשר צריך להדק את החגורה, חזרו למסורת הארוחות המשותפות התומכת, מגבשת וחסכונית. כמו כן דאגו לארח בבית בני משפחה וחברים. אירוח בבית יעלה לכם הרבה פחות, אך עשוי להיות נעים ותומך הרבה יותר.
חיזוק רגשי – בעתות משבר, ובפרקי זמן ממושכים בהם אחד מבני הזוג מחפש עבודה, עלולה להיווצר פגיעה קשה בדימוי העצמי של המובטל, שתפגע במרקם היחסים שנרקם ביניכם מתחילת הזוגיות. פעמים רבות, בן זוג שנחשב עד עתה חזק ודומיננטי, נקלע למשבר מקצועי ארוך וכתוצאה מכך נפגע הדימוי העצמי שלו אנושות. חיזוק הדימוי הגברי אצל בן הזוג, מציאת האפיקים בו הוא יוכל להוכיח את נחיצותו וגבריותו, יכולים לרומם את רוחו ולהשיב אליו כוחות מחודשים למאבק ההתפרנסות. חיזוק דומה של בת הזוג המובטלת, התייחסות לנשיותה, והמשך החיזור והדאגה שלה על ידי בן הזוג, יכולים להוות עבורה זריקת מרץ להיחלצות ממשבר האבטלה שנכפה עליה.
אתם לא באח הגדול – סכסוכי זוגות רבים נובעים מהניסיון להרשים את הסביבה ולהקרין מעמד וחזות מסוימת. לא חייבים להחצין את המשבר ולהודיע בראש חוצות שאתם על הקרשים, אך מצד שני, לא חייבים גם לשמור על פסאדה מעמדית מזויפת שעלויותיה גדולות עליכם, ואשר עלולה לגרור אתכם ללחצים בלתי נסבלים שמאתגרים את החוסן הזוגי שלכם. יתרה מכך, גמישות תעסוקתית, ויצירתיות במציאת מקורות פרנסה, מבלי להתחשב כל העת במה יגידו החברים, השכנים או החותנת, יכולים להקל עליכם למצוא מוצא מהמבוך. זכרו, אתם לא באח הגדול, ולא כל המדינה צופה בכל תנועה, מחשבה, או משבר אותו אתם עוברים. ההתעקשות על שמירת התפקידים בבית רק תביא להיווצרות סכסוכים. גמישות בתפיסה את תפקיד הגבר או האישה במשפחה, אי התקבעות בתפקידים המסורתיים, ומתן חופש יצירתי למציאת תעסוקה שאינה עומדת בקנה אחד עם הדימוי שניסיתם להקרין על סביבתכם, יכולים להקל עליכם לחצות את המשבר, ואף לצמוח ממנו לכיוונים בלתי צפויים.
נטוורקינג – כל אדם בישראל מכיר כ-1000 איש ברמה האישית שטחית או עמוקה. כל מכר מכיר גם הוא כ-1000 איש, ועל כן לכל אדם יכול להפעיל מאות אלפי קשרים פוטנציאלים על מנת לסדר לו, או לפרטנר שלו את המשרה אותה הוא מחפש. לאבד עבודה בעתות משבר או שגשוג הוא לא דבר שיש להתבייש בו. התשמשו ברשת הקשרים החברתית שלכם על מנת לסדר לעצמכם או לפרטנר שלכם עבודה. הדבר צריך להיעשות כמובן תוך הסכמה ותוך שמירה על כבודו של בן הזוג, אך ככל שתמהרו לקבור את הבושה, כך תוכלו להכניס ביתר מהירות ויעילות את הרשת החברתית הטבעית שלכם לפעולה.
כושר – אחת הדרכים הבדוקות להעלאת מצב הרוח, שמירה על הבריאות והגזרה, היא השמירה על כושר. אם המצב לוחץ, ואתם חייבים לבטל את המנוי בבריכה ובחדר הכושר, אל תשבו בבית כמו בטטות. הליכה ספורטיבית בפארק, ביחד או בנפרד – יכולה להוות דרך מצוינת לחיזוק הזוגיות ושחרור לחצים וחרדות.