לאמץ תינוק - תובנות של אמא מאמצת
מה נכון ולא נכון לעשות כאשר מאמצים תינוק חדש? הטיפים המעשיים שלפניכן מבוססים על ניסיוני הרב כאמא מאמצת, כאשר בגיל 40 יצרתי משפחה חדשה יש מאין.
מאת: מאת יונית טרנר, מאמנת אישית ומנחת קבוצות להורים מאמצים ולילדים מאומצים בכל הנושא של אימוץ ילדים
כאשה עצמאית שחיה לבד למרות היותי קרייריסטית, הייתי רגילה לתכנן מראש: חופשה, טיול לחו"ל, או סופ"ש בארץ. הספונטניות פגשה אותי ביציאה לסרט טוב או מסעדה, אירוע של פתיחת תערוכה או השקה.
דברים, שנעשו על ידי בצורה אוטומטית וללא חשיבה, הצריכו מאותו הרגע שיצרתי את המשפחה שלי לוגיסטיקה מיוחדת. כאם חד הורית הייתי צריכה לחשוב ולתכנן, מקלחת, הורדת זבל ושטיפת כלים. שתי העיניים שלי התרחבו לעשר ושתי הידיים הפכו כפולות באורכן. הרגשתי כמו תמנון רב זרועות שידו בכל. הייתי סופרוומן וסופר אמא, אבל בעיקר הייתי סופר יצירתית. אמא של 28 שעות ביממה, ש"נהנית" כמעט מכל מה שאמא טרייה זוכה לה – אפס שעות שינה, כלום מנוחה, והמון עייפות – אך כמעט ללא עזרה וללא הפריבילגיה של להתחיל יחד עם התינוק החדש מאפס.
לפניכן צרור עצות זהב מעשיות לטיפול בתינוק מאומץ
- שמרי על רצף של ריחות, טעמים והרגלים.
- שמרי על סדר יום קבוע המבוסס, לפחות בתחילה, על הרגלים ישנים.
- קני אוכל בחו"ל (את האוכל הספציפי שהתינוק צרך, במדינה בה התבצע האימוץ) וערבבי עם אוכל מהארץ. כך תוכלי לשמור על טעמים מוכרים.
- נסי להרגיל אותו לאט למזון שלנו, גם כדי לא להעמיס וגם כדי לבדוק רגישויות (תותים, מנגו, מוצרי חלב, גלוטן) וכו'.
- הביאי אתך ארצה מקצת הצעצועים אליהם התרגל התינוק.
- אל תחליפי מרכך כביסה/ אבקת כביסה או בושם בנסיעות אליו ובחזרתכם ארצה - הוא זוכר ומזהה את הריח.
- אל תזמיני אנשים רבים בבת אחת – למרות הפיתוי להציג את הפלא החדש – ותני לתינוק הזדמנות להתרגל, כי ההסתגלות קודמת לכל. לכן חשוב לווסת את הביקורים, כך שלא יהיו ארוכים וצפופים.
-
אל תדאגי, גם אם אין חיבור מיידי, הוא יגיע. הדאגה לילד קושרת קשר אמיץ בין גורלות ולבבות.
- תבלי אתו כמה שיותר. הוא זקוק לחום ואהבה באופן קבוע.
- דברי אתו, תשירי לו והרגילי אותו לשפה שלנו – היי עבורו מודל לחיקוי.
- אל תהיי מוטרדת מהסטריאוטיפים ומהפרדיגמות של איך גדלים ילדים שגדלים בבית ילדים. גדלי את ילדך לפי הבנתך, והתייעצי בהתאם לצורך על קשיים וחסכים.
- קראי לילד בשם ישראלי, עברי (זו המלצה שלי בלבד!) כך הוא ירגיש שייך.
- רשמי את הילד ללא עיכובים במשרד הפנים, בביטוח לאומי ובקופת חולים.
- אל תחששי להתייעץ עם רופא, שיבין אותך ואת דאגתך.
- אל תדאגי. כולם מסביב ישתפו פעולה לטובת הקליטה המהירה של התינוק.
- זכרי שתהליך הלמידה – שלך את התינוק ושלו אותך – הוא תהליך איטי וממושך הכולל ניסוי ותהייה. תהיי שם אתו ובשבילו!
הטיפול הנדרש כאשר נולד תינוק לכל סוג של משפחה, כולל את החובה לחתל, להאכיל, לרחוץ, להשכיב לישון ובעיקר להעניק אהבה. כשמגיע ילד מאומץ הביתה, הוא כבר ילד לעתים בסביבות גיל השנה ולעיתים יותר. הוא יודע ללכת, לפתוח ארונות, לטפס ולבדוק, כך שההתחלה של ההורה המאמץ שונה. צריך להשגיח בכל דקה על כל פינה, ללמוד לחשוב דקה לפני מה עומד להיות, והכל ללא הכנה מוקדמת. אין כאן פריבילגיה לגדול עם הילד! הוא מגיע והוא כאן, באחריותי!
השקעתי המון אהבה, אינטואיציה וחמלה. הילדה הזו שישנה בזרועותיי היתה הבת שלי. היא הגיעה אלי רק בגיל שנה והפכה אותי מאושרת. הייתי בעננים והרגשתי אליה חיבור מיידי מהרגע הראשון.
אני הייתי אז כבר בת 40 (אך עם אנרגיות של בת 25), ובכל זאת התרגשתי עד דמעות, כשהילדה הקטנה שלי הגיעה עד אלי ואמרה לי : "אמ-א תי..אי אותי, צייאתי לך ציו... (בתרגום: "אמא, תראי אותי ציירתי לך ציור").