מתגרשים – איך תתכוננו? כל הדברים שחשוב לדעת
זהו! כלו כל הקיצין והתקבלה ההחלטה –מתגרשים! החלטה זו אינה קלה כלל ועיקר – הן במובן הרגשי והן במובן הכלכלי, ויש צורך להיערך לכך בהתאם.להלן מס'טיפים שיעזרו לכם להתמודד בצורה מושכלת.
מאת: עו"ד שרה המאירי, הכותבת הינה עו"ד מומחית לדיני משפחה וירושה חברה בוועדה לענייני משפחה בלשכת עורכי הדין
זהו! כלו כל הקיצין והתקבלה ההחלטה - מתגרשים !
החלטה זו אינה קלה כלל ועיקר – הן במובן הרגשי והן במובן הכלכלי, ויש צורך להיערך לכך בהתאם.
קיים פחד מהבלתי נודע – איך יגיבו הילדים, איך תגיב המשפחה המורחבת, איך יקבלו זאת החברים המשותפים, איך נסתדר כלכלית וכד'.
להלן מס' טיפים שיעזרו לכם להתמודד בצורה מושכלת: ובכן, מה כדאי לדעת לפני שמתגרשים?
הדרך הטובה ביותר לסיים מערכת נישואין לא מוצלחת הינה ע"י פתרון המחלוקות בדרך של הסכם בין הצדדים. לצערנו המציאות מוכיחה כי בחלק ניכר מהמקרים אין אפשרות להגיע להסכמות בדרך מכובדת ומפלס האמוציות עולה על גדותיו – אי לכך נעלה כאן את הדברים החשובים שצריך לדעת ולהתכונן לפני שמתגרשים.
ראשית כל, מומלץ מאוד לסיים את הקשר ללא מלחמות. לא לערב את הילדים בהליך – להשאיר אותם מחוץ לתחום, לתת להם תמיכה רגשית וביטחון. המריבות וחילוקי הדעות הן בין בני הזוג ולילדים אין חלק בהן. איך בכל זאת נספר להם? – כדאי להתייעץ עם פסיכולוג ילדים על מנת למזער אתכאב וצער הילדים.
כדאי לפתוח בבנק חשבון חדש נפרד, אליו תעבור המשכורת. צעד זה נועד למקרה שבן הזוג יחליט לרוקן / לסגור פתאום את החשבון המשותף, וכמובן שזה יאפשר המשך פעילות כרטיסי אשראי ומשיכת כספים. כך לא תהיו תלויים ו/או מאוימים ע"י הצד השני שמא מחר ייקחו מכם את כרטיסי האשראי...
זאת ועוד, רצוי לתת לבנק הוראה בחשבון המשותף המגבילה את משיכת הכספים ל- 2 חתימות ביחד, וזאת על מנת למנוע הוצאות כספים חד צדדיות וחריגות בחשבון. כך למעשה נמנעת האפשרות לבצע משיכות בחשבון, לרוקן אותו וחס וחלילה אף לגרום למשיכת יתר.
חשוב ביותר לצורך הגירושין לאסוף מידע – הצדדים צוברים נכסים במהלך חיי הנישואין, חסכונות, ניירות ערך, שותפויות עסקיות, ביטוחים, קרנות גמל והשקעות משותפות. יש צורך לבדוק את המסמכים השונים בבית / בעסק ולהכין מהם עותקים. כדאי לזכור כי מידע הוא כח והצד שיש לו יותר נתונים, נמצא בעמדת כח חזקה יותר בניהול ההליך המשפטי – הן לעניין המזונות והן לחלוקת הרכוש.
כדאי לבדוק במקום העבודה מהן הזכויות הסוציאליות שנצברו – ייתכן שיהיה צורך לחלק אותן עם בן הזוג.
יש צורך להתייעץ עם עורך-דין מומחה בתחום, על מנת שתדעו מה הן זכויותיכם, ותבנו אסטרטגיה מתאימה להליך – שתחסוך לכם זמן וכסף.
הליך הגירושין מביא לתגובות רגשיות שונות בעוצמתן. כדאי להתכונן מבחינה רגשית, לא לפחד מהאיומים של אחד הצדדים, לא להתרגש מהמילים הנאמרות ומהטונים הגבוהים הנשמעים במהלך הדיונים ובמו"מ להסדרים השונים – משמורת ילדים, מזונות ועוד – יש לשמור על קור רוח ולהפעיל שיקול דעת.
הכתובה – אותו מסמך שנחתם וקיבלתם בחתונה, הינו בעל ערך לעניין המו"מ. הסכום שרשום בו, שלרוב נרשם בהיסח הדעת ועל מנת לעשות רושם, הוא סכום שניתן לממשו ויש לקחת אותו בחשבון בעת ניהול המו"מ.
תמיד כדאי לזכור – במהלך הגירושין היזהרו שלא לבגוד – הדבר מתייחס במיוחד לנשים – אישה בוגדת עלולה לאבד את זכותה למזונות וכן את כספי הכתובה.