גישור בהליך גירושין או הליכים משפטיים?
גישור הוא דרך אלטרנטיבית לפתרון סכסוכים, שבה נפגשים הצדדים עם מגשר ניטרלי, כדי שיסייע להם להגיע להסכם להסדרת המחלוקות ביניהם. ההסדר מתבסס על רצון והסכמה שלהם, ללא כל כפיה, ונותן ביטוי לצרכים ולרצונות שלהם.
מאת: חן זפט-פייגלין, זפט - וולש משרד עו"ד. מומחית לגישור מסחרי, משפטי, זוגי ומשפחתי.
למרות ההחלטה להיפרד, בני הזוג ימשיכו להיות - תמיד וביחד – הורים של ילדיהם. הגישור מאפשר לכל אחד מצדדים להיזכר גם בנקודות האור והחוזק של בן הזוג השני, שיעזרו להעניק לילדים הורות מאוזנת וטובה למרות הגירושים.
מהו הליך הגישור?
גישור הוא דרך אלטרנטיבית לפתרון סכסוכים, שבה נפגשים הצדדים עם מגשר ניטרלי, כדי שיסייע להם להגיע להסכם להסדרת המחלוקות ביניהם. ההסדר מתבסס על רצון והסכמה שלהם, ללא כל כפיה, ונותן ביטוי לצרכים ולרצונות שלהם.
בגישור מאפשרים לכל אחד מבני הזוג להתבטא בחופשיות, ללא לחץ או כפיה, תוך מתן כבוד לבן השיח. בגישור מתקיימות גם פגישות אישיות בין הצדדים לבין המגשר, אשר תוכנן חסוי אלא אם וככל שהצד מבקש לשתף במידע את הצד השני.
המגשר חב חובת סודיות כלפי המגושרים, ואינו רשאי לשתף אחרים, ובכלל כך בית המשפט, בדברים שנשמעים בחדר הגישור. המגשר אף אינו רשאי להעיד בבית המשפט על דברים שנאמרו בחדר הגישור.
את ההסכם שהושג במסגרת הגישור מגישים לבית המשפט ו/או לבית הדין כהסכם ממון וגירושין.
מה קורה לאחר קבלת ההחלטה להתגרש?
כשאנו מתייחסים לתהליך הגירושין, אין מדובר רק בהליכים המשפטיים המובילים להסכם הגירושין ולגט. לרוב, זוהי דרך ארוכה, שכל אחד עובד עם עצמו, אך גם מול סביבתו הקרובה, ומול בוחן המציאות. זו תקופה המאופיינת בטלטלות רגשיות, בבלבול ולבטים. יש התמודדות בסוגיות רכושיות וכלכליות, ובהתחבטות וקושי אל מול סוגיית הילדים וההורות. הליך הגירושים מאופיין, בדרך כלל, בהרבה מאד כאוס, פחדים, מתחים, חרדות כלכליות, אי וודאות גדולה מאד לגבי העתיד.
לא תמיד יש גיבוי ותמיכה מספיקים להחלטה להיפרד מצד הסביבה הקרובה, המכונה בהכללה "הסביבה התומכת". הרבה פעמים עולים ספקות באשר לנכונות ההחלטה, ואף בכך יש כדי לבלבל.
הורים מתגרשים חווים פחד גדול ותחושת אשמה בקשר להשלכות של הגירושין ושל פירוק התא המשפחתי על הילדים, אך חשוב לומר שפעמים רבות, לצד החלקים הקשים והמאיימים בהליך הגירושים, חווים הצדדים או אחד מהם, תחושות של הקלה וציפייה לעתיד טוב יותר.
יתרונות הגישור בהליכי גירושין - אתם לא מתגרשים מההורות על ילדיכם!
למרות הפרידה, הצדדים ימשיכו להיות - תמיד וביחד – הורים של ילדיהם. במיוחד בנושא הילדים, אפשר ונכון שבני הזוג יפעלו באופן שיתופי, ויקבלו החלטות לטובת הילדים בהסכמה. הגישור מאפשר לכל אחד מצדדים להיזכר גם בנקודות האור והחוזק של בן הזוג השני, כאדם וכהורה, שיעזרו להעניק לילדים שלו הורות מאוזנת וטובה.
כשבני הזוג הורים לילדים, הקשר בין בני הזוג אינו ניתן לניתוק. למרות הגירושים והפרידה, גורל הצדדים קשור זה בזה, וקשר כלשהו תמיד יתקיים ביניהם. בני הזוג שהתגרשו יישארו לנצח ההורים של הילדים הללו, והחיים יזמנו להם אינסוף מקרים שבהם נדרשת תקשורת ואף שיתוף פעולה – החל מהורות לילדים צעירים, שמחייבת הרבה מגע סביב הטיפול בהם, החינוך, הרפואה, אירועים שונים בחיי הילדים, והמשך בציון אירועים כמו בר/בת מצווה, גיוס לצבא או לשירות לאומי, חתונה, אירועי בריאות חס וחלילה, טיפול בהורים המזדקנים ועוד.
מה בדבר יעוץ משפטי?
חשוב לומר שהבחירה ללכת לגישור איננה שוללת את האפשרות להיעזר בייעוץ משפטי. נהפוך הוא, מגשרים רבים מזמינים את הצדדים להסתייע בייעוץ משפטי, בין ביחס לסוגיות מסוימות, ובין לצורך בחינת ההסכם המוגמר לפני החתימה עליו. כמו כן, בתהליכי גישור רבים הצדדיםעו"ד נלווים לצדדים ומלווים אותם לכל אורך התהליך, אולם הנוכחות בחדר הגישור נותנת לצדדים ועורכי הדין לגיטימיות לנהל את המשא ומתן בכלים שיתופיים.
ומה אתכם? גם לכם יש צרכים!
אם החלטתם להיפרד, או שהחלטתם לבדוק את האפשרות להיפרד – באופן זמני, ניסיוני או קבוע, כדאי לכם לשקול לעשות את זה בשיתוף פעולה.
הגישור הנו תהליך שיתופי, המאפשר ליבון מחלוקות וסוגיות קשות בתקשורת בונה ונינוחה יותר בין הצדדים. התקשורת בחדר הגישור מתנהלת בדרך שמקלה את המתח הטבעי שכרוך בהסדרת המחלוקות סביב הפרידה והגירושין. על אף האווירה הנינוחה והמאפשרת, המגשר קשוב לפערי כוחות בין הצדדים, ופועל כדי להביא לאיזון. כך, קטן הסיכוי שחולשות של אחד מהצדדים, לרבות פערים לרעתו בנגישות למידע, ינוצלו לרעה.
למגשר אין סמכות לכפות פתרון או הסדר כלשהו. הצדדים המתדיינים שולטים בתהליך, ובסיועו של המגשר שואפים לייצר את הפתרון המתאים להם ביותר. בבית המשפט, זכות זאת מופקעת מהצדדים, והשופט הוא שמכריע.
תהליך הגישור חוסך בעלויות של ההליך המשפטי ומקצר את משך התהליך. הליך משפטי עלול להימשך תקופה ארוכה מאד, המלווה במתח רב ובהגברת העוינות בין הצדדים. בעזרת סיועו ובהנחייתו של מגשר מקצועי ומתאים ניתן לצדדים כלי רב ערך, אשר מאפשר להם לנווט את תהליך הגירושים בצורה המיטבית עבורם, תוך שהם שולטים בתהליך, מבינים את הצרכים של עצמם ושם בן הזוג, ולא מונעים מנקמנות, מפחדים, מיצר המאבק והתחרות, ועוד.