איך מחשבים מזונות ילדים
נושא מזונות הילדים משמש מכשול בהגעה להסכם, כאשר מחד - האם טוענת כי הילדים זקוקים לסכומים גבוהים לכלכלתם השוטפת, בעוד האב סבור כי הם זקוקים לסכומים נמוכים בהרבה ו/או כי הוא לא מסוגל לממן להם מותרות בהם האם חפצה. אז איך פוסקים?
מאת: עו"ד אריאל דרור, משרד עו"ד דרור
כאשר שופט ניגש לפסוק מזונות, הוא יבדוק 3 קריטריונים עיקריים:
1. השתכרות האב ופוטנציאל השתכרותו - כמה מרוויח כעת וכמה צפוי להרוויח בעתיד (שכן מזונות נפסקים לטווח ארוך). במסגרת בדיקה זו, בודקים גם אילו נכסים יש לאב (אותם לכאורה הוא יכול למכור כדי לשלם מזונות).
2. השתכרות האם ופוטנציאל השתכרותה, וכן אילו נכסים יש לה (שיכולים לעזור לה במימון צרכי הילדים).
3. צרכי הילדים בפועל - כמה באמת הוציאו ההורים על ילדיהם במהלך נישואי הצדדים, בגיבוי קבלות ( ולא בהכרח כמה נטען שהם צריכים).
על האב לממן צרכיו ההכרחיים של ילדיו, במיוחד כאשר מדובר בילדים קטנים יחסית, גם אם אינו עובד או אם משכורתו אינה גבוהה. אולם, על האם להשתתף בצרכים שהינם מעבר להכרחיים, בהתאם להשתכרות הצדדים.
מה נכלל בדמי המזונות:
חישוב המזונות מחולק לכמה רכיבים:
א. "מזונות בסיס". סכום זה כולל למעשה הוצאות הכרחיות ובסיסיות של הילד (בעיקר כלכלה וביגוד ). ביהמ"ש בד"כ פוסק עבור רכיב זה כ- 1350 ₪ לכל ילד (לעיתים נפסק סכום גבוה יותר, באם הוכח כי הצדדים נהלו רמת חיים גבוהה, עם מותרות שונים).
ב. השתתפות בהוצאות מדור - שכירות או משכנתא, ואחזקת מדור - ארנונה, חשמל, מים , טלפון, ועד בית וכו'. גובה החיוב הוא בהתאם למספר הקטינים, ומקסימום 50%.
במקרים מסוימים, ביהמ"ש יכול גם לחייב במימון אחזקת עוזרת ו/או גנן, אם הוכח כי הצדדים העסיקו אותם טרם הפרידה .
ג. הוצאות חינוך - בד"כ, על כל אחד מההורים לשאת במחצית הוצאות חינוך (גן/בי"ס/צהרון). במקרים מסוימים, יחויבו הצדדים לשלם מחצית מהוצאות חוגים, קייטנות, שיעורי עזר וכו'.
ד. הוצאות רפואיות חריגות - הצדדים בד"כ אמורים לכסות באופן שווה הוצאה זו.
ומה לגבי מותרות?
ככל שיוכח כי הצדדים הוציאו סכומים גבוהים מאוד כל חודש, ומשכורתו של האב ממנה לילדים הוצאות שהן בגדר מותרות כגון בגדים ממותגים, חוגים יוקרתיים, בילויים בארץ ובחו"ל - על האב יהיה להמשיך ולשאת בכך ( אולם ביהמ"ש כן יתחשב בעובדה כי על האב לשכור דירה משלו, ויש להשאיר די למחייתו, והוא עשוי לחייב את האם בתשלום חלק מהוצאות אלו).
מנגד, ככל שיוכח כי הצדדים נהלו רמת חיים נמוכה, היו בחובות, נזקקו להלוואות וחשבו כל הוצאה - סכום המזונות יהיה בסיסי, ולעיתים אף גלובלי. כלומר, ביהמ"ש לא יחשב כל רכיב ורכיב בנפרד, אלא יקבע סכום אחד כולל, על מנת שלא ליצור מצב בו האב מחויב בסכום שהינו מעל ומעבר ליכולתו.
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף ויש לבחון כל נסיבות מקרה לגופו. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.