ליווי לקראת ואחרי ניתוח סרטן שד - דעי מה צפוי לך
ימי הציפיה והחרדה לתוצאות הבדיקות הגיעו לסיומם בהודעה קצרה ולאקונית: חיובי. הגוש שנמצא בשדך הוא ממאיר. המומה ומפוחדת את מבקשת כתובת לכל השאלות המטרידות המציפות את ראשך: אז מה עכשיו?
האם יהיה עליך לעבור ניתוח? האם כריתה היא הכרחית? האם טיפולי כימו-תרפיה הכרחיים? האם לספר לילדים? מה כן ומה לא לספר? ועוד כהנה וכהנה. במאמר זה ננסה להשיב על חלק מהשאלות.
זמן עיכול
התמודדות עם סרטן שד, כמו כל מחלה ממארת, מעלה ומציפה חרדות רבות על פני השטח. חשוב שתדעי כי אחת מכל תשע נשים שסביבך – חלתה או תחלה במחלה ורובן החלימו או יחלימו ממנה לגמרי. התקדמות חקר הסרטן הביאה לכך שישנם כיום טיפולים מעולים כדי לטפל במחלה וגם בתופעות הלוואי הנגרמות מאותם טיפולים.
חלק ניכר מההתמודדות עם המחלה הוא בעיקרו מנטאלי. היכולת להרגיע את עצמך, להזכיר לעצמך שלא מדובר בגזר דין מוות ומאידך ניתן לראותה בה "פעמון התעוררות" (wake-up call) המזכיר לך שהחיים קצרים וכדאי למצות ולהגשים בהם כמה שיותר.
ד"ר אסנת גבעון, כירורגית שד מומחית מלווה נשים במסע המורכב הזה שנים רבות: "חשוב שתדעי כי התקדמותו של סרטן השד היא לרוב איטית, ואין צורך להיכנס ללחץ", היא מרגיעה, אך גם אל לך להישאר שאננה". ד"ר גבעון ממליצה להיפגש עם מספר רופאים ולבחור ברופא/ה כירורג/ית שד שאיתו/ה תרגישי נח לבטא חששות, פחדים ולשאול בחופשיות את כל השאלות המטרידות אותך במהלך המסע שלך לריפוי. "הליווי מאוד חיוני להרגשת הביטחון שלך. רק מתוך הביטחון הזה תוכלי לקבל את ההחלטות הנדרשות מתוך שיקול דעת ורוגע".
תכנית טיפולית
בדרך כלל מתחילים ממש בטיפול במחלה כ 3-4 שבועות לאחר שאובחנה המחלה. הטיפול כולל מספר צעדים המחייבים התערבותם של מספר אנשי מקצוע. בדרך כלל השלב הראשון יהיה ניתוח להסרת הגידול בעוד השלב השני יכלול שחזור שד ובמידת הצורך טיפולים אונקולוגיים משלימים (כימותרפיה, טיפולים הורמונליים, טיפולים ביולוגיים או טיפול קרינתי). טיפולים אלה, יעשו על בסיס מאפייניו של הגידול שהוסר ומידת התפשטותו. כאשר הגידול אובחן בשלב התחלתי והוא קטן לא יהיה צורך בבדיקות נוספות לפני הניתוח. כאשר הוא בשלב מתקדם ייתכן שידרשו בדיקות מקדימות על מנת לזהות את מידת התפשטותו.
אם הגוש בשד הוא גדול ביחס לשד או שהוא מפושט, יתכן כי הכירורג יבקש להפנות לאונקולוג כדי להתחיל עם כימותרפיה בטרם ניתוח שמטרתה תהיה להקטין את הגוש ולאפשר כריתת שד חלקית.
הניתוח
הניתוח נועד להסיר את הגידול שהתגלה והוא מסיר גם שוליים ברקמה הבריאה ובדיקה של בלוטות הלימפה באזור בית השחי (הנטייה של סרטן שד היא להתפשט קודם כל לשם). אם נמצא כי אין התפשטות של התאים הסרטניים לבלוטות הלימפה ניתן להיות רגועים שהוא לא התפשט גם למקומות מרוחקים יותר. ברוב רובם של המקרים, ניתוח להסרת גידול בשד יכלול כריתה חלקית של השד ולא יצריך כריתה מלאה. ואולם, כריתה חלקית תחייב את המטופלת לעבור הקרנות כדי למנוע מאת הסיכוי שתאי הסרטן ישובו אל השד. אם אינך מעוניינת לעבור הקרנות תאלצי לכרות את השד במלואו.
האופרציה הניתוחית להסרת גידול בשד הינה קצרה מאוד (שעה עד שעה וחצי) ונערכת בהרדמה מלאה. על פי רוב אין צורך ביותר מלילה אחד של אשפוז. הרקמה שהוסרה מועברת למעבדה פתולוגית ושם תתבצע בדיקה מקיפה לצורך איפיונה ומידת התפשטותה. תוצאות הניתוח יגיעו במהלך השבועיים שלאחר הניתוח ובהתאם להם תינתן הפניה לאונקולוג להמשך טיפול משלים.
שחזור שד
כדאי לדעת כי טיפול קוסמטי לשחזור השד הינו חלק בלתי נפרד מהטיפול בסרטן שד. הטיפול הוא חלק מסל הבריאות והוא מכוסה כולו על ידי קופות החולים. יחד עם זאת כדאי לדעת שלא בכל המקרים יידרש הניתוח לשחזור השד. יהיה בו צורך רק אם ישנם מספר גידולים או שלא היתה ברירה אלא לכרות את השד במלואו.
ההחלטה אם לשחזר את השד או מתי לעשות זאת נתונה בידיה של המטופלת. אפשר כבר בניתוח של כריתת השד לבצע שחזור או במועד אחר (חודשים ואף שנים לאחר ניתוח הכריתה.
לא חוזר חלילה
רוב הסיכויים כי הסרטן לא יחזור. 97% מהנשים המטופלות נרפאות לחלוטין. רק 2-5% מהמקרים ישנה הישנות של המחלה. נתונים אלה יש בהם כדי לעודד ולחזק את הנשים המתמודדות עם הגילוי. ברוב המקרים נכונה להם תקופה לא פשוטה אך בסופה: החלמה.
המאמר נכתב בהנחיית ד"ר אוסנת גבעון – כירורגית שד – מומחית בליווי נשים במהלך הטיפול בסרטן שד