משרד הבריאות: לא להשתמש בתוספי תזונה, משקאות, וחליטות לתינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים
לאחרונה פונים הורים למשרד הבריאות ומבקשים מידע לגבי הבטיחות והיעילות של השימוש במשקאות, חליטות, תוספי תזונה ומוצרים נוספים לתינוקות ופעוטות. להלן הסבר קצר בנושא.
תחת הכותרת של משקאות, חליטות, תוספי תזונה ומוצרים נוספים נכללים מגוון רחב של מוצרים:
- תה/חליטות צמחים (למשל תה קמומיל/בבונג, שןמר, אניס ועוד)הנמכרים כאבקות או כגרגרים להכנת משקה בשקיות או בתפזורת.
- תמציות צמחים הנמכרות בטיפות, בסירופ ולעיתים כממתק או חטיף.
- תה שחור (תה "רגיל") או תה ירוק, משקאות קלים וקקאו.
- ויטמינים ומינרלים.
- משקאות מסוגים שונים הממותקים בסוכר או בממתיקים שונים-קולה, קקאו, מיצים שונים ועוד.
הורים בוחרים לעיתים להשתמש במוצרים אלה ואחרים כמשקה או כאמצעי לקלה על בעיות, כמו במקרים של עודף גזים ובכי התינוק בחדשי חייהם הראשונים.
מוצרים אלו אינם מומלצים לתינוק ולפעוט:
- תה שחור או ירוק, משקאות מסוג קולה וקקאו מכילים את החומר המעורר קפאין, אשר עשוי לגרום לעצבנות יתר וחוסר שקט.
- מוצרים המכונים "טבעיים" או "מצמחי מרפא" (כמו חליטות, אבקות להכנת משקה על בסיס צמחי, סירופ וטיפות המופקים מצמחים) מכילים חומרים פעילים בעלי השפעה על גוף האם. בשל גודלם, משקלם הקטן של תינוקות ופעוטות וקצב גדילתם המהיר, הם עלולים להיות פגיעים יותר ממבוגרים לחומרים הפעילים הללו ואף קיימים דיווחים על תופעות לוואי בתינוקות שצרכו מוצרים אלה.
- חלק ניכר מהמוצרים שהוזכרו ממותקים בסוכר על סוגיו השונים (סוג סוכר מופיע על גבי התווית בשמות שונים-סוכרוז, סוכר ענבים/ גלוקוז, סוכר פירות/פרוקטוז ועוד). צריכת סוכר בתינוקות ובפעוטות גורמת לנזק לשיניים (עששת הבקבוק) ומרגילה אותם לטעם מתקו. צריכת סוכר עשויה גם להפחית את התיאבון של התינוק והפעוט למזונות אחרים.
- מוצרים שונים ובמיוחד סירופים ותכשירים למניעת גזים בתינוקות, מכילים אלכוהול, חומר אשר מומלץ לא לתת אותו לתינוקות ולפעוטות כלל וכלל.
לסיכום:
1. מומלץ להימנע מלתת לתינוקות ולפעוטות את המשקאות, החליטות, תוספי התזונה ויתר התכשירים שצוינו לעיל. במידת הצורך, יש להיוועץ ברופא. במקרים של בכי ועודף גזים בתינוקות כדאי לשקול את האפשרויות שבהמשך.
2. מתן תוספי תזונה כגון ויטמין D או ברזל הינו מקובל ורצוי, יש להיוועץ ברופא המטפל לגבי הכמויות.
3. מומלץ לתת לתינוק ולפעוט לשתות מים כאשר מתחילים עם מזונות משלימים, ולא את המשקאות והמיצים שצוינו לעיל. מי שתייה של תינוקות, וכן מים המשמשים להכנת תמ"ל ומזונות אחרים לתינוקת חייבים להיות בטוחים: עד גיל שנה יש להרתיח לפחות למשך שתי דקות את כל סוגי המים, כולל מים מינרלים, מים מבוקבקים, מים במיכלים, מי ברז ומי ממתקני טיהור ביתיים ולקרר לפני השימוש.