ט"ו בשבט בט"וח לילדים
ממאגר נתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים עולה, כי בשנת 2008 נפגעו לפחות 11 ילדים כתוצאה מחנק ממזון. אחד מהם נחנק למוות.
חנק ממזון נגרם כתוצאה מגוף זר שחוסם את דרכי הנשימה (Choking). תינוקות בשנת החיים הראשונה ופעוטות עד גיל 4 שנים, הן קבוצות הגיל הנמצאות בסיכון להיפגע מחנק. מכיוון שדרכי הנשימה של ילדים קטנים אינן מפותחות דיין: הן צרות וקטנות יותר משל מבוגר; ילדים קטנים פגיעים יותר כיוון שרפלקס השיעול שנועד להוציא חפץ זר שחדר לדרכי הנשימה אינו מפותח דיו; לילדים קטנים אין שיניים טוחנות מפותחות וחזקות בכדי ללעוס היטב את המזון, ולכן קיים סיכון גדול יותר לשאיפה של מזון בשלמותו.
מזונות מסוכנים לפעוטות הם:
מאכלים עגולים המתיישבים בדיוק על פתח קנה הנשימה וחוסמים את מעבר האוויר; מאכלים בעלי מרקם חלקלק הגולש במהירות לעבר בית הבליעה; מרקם הסופח מים מתנפח בקנה; מאכלים בעלי מרקם דביק שנצמד לקנה הנשימה וקשה להסירו; מרקם קשה מקשה על הלעיסה והילד עלול לבלוע את המזון בשלמות.
ממחקר רטרוספקטיבי שמטרתו היתה לזהות ולאפיין מאכלים המהווים סיכון גבוה לגרימת חנק בילדים מתחת לגיל 15 שנים, עולה כי בדירוג 10 גורמי הסיכון להיפגעות ולתמותה - אגוזים היוו את גורם ההיפגעות השכיח ביותר (26%), וחנק מנקניקיות גרם לעיתים קרובות למוות (16%).
בין המאכלים שיש בהם סיכון גבוה להיפגעות או מוות מחנק בקרב ילדים צעירים: נקניקיות, סוכריות, בשר, אגוזים, גזר, תפוחים ופופקורן.
נתוני ההיפגעות שכללו שאיפה, חנק, בליעה וחדירה של מאכלים, נאספו מכ-26 בתי חולים לילדים בארה"ב ובקנדה בין השנים 1998-1989 (במחקר נכללו 1,429 ילדים).
ממצאי המחקר מצביעים, כי ילדים צעירים מגיל 3 שנים היוו את קבוצת הסיכון הגבוהה ביותר לחנק ממזון (69% מהפגיעות ו - 79% ממקרי המוות כתוצאה מחנק). החוקרים מסכמים כי מאכלים בעלי מבנה עגול וקשה, מרקם אלסטי ו/או חלקלק מהווים גורם סיכון גבוה להיפגעות ממזון עבור ילדים מתחת לגיל 3. העברת מידע על המאפיינים הייחודיים של ההיפגעות ממזון חשובה, הן עבור ההורים והן עבור רופאי הילדים.
המלצות 'בטרם' למניעת חנק ממזון
אין להגיש לילדים מתחת לגיל 5 :
o פיצוחים למיניהם, בעיקר גרעינים ובוטנים, הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק.
o פירות יבשים כמו, צימוקים ואגוזים.
o תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.
o תפוח עץ וגזר - וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי.
o ענבים - יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.
ועוד
o על מנת למנוע חנק בקרב ילדים קטנטנים, יש להקפיד על כך שהילד יישב בזמן האוכל ליד השולחן ולא ירוץ וישחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו.
o כמו כן יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות וללמד את הפעוטות ללעוס היטב את המזון.
על מנת ליהנות מהחג ניתן להיות יצירתיים ולהפוך את החג לחגיגה ממש, עם פיסול במרציפן במקום שקדים שלמים, עם סלט פירות ופירות יבשים חתוכים לחתיכות קטנות, עם ממרחים שמכילים אגוזים טחונים. כך אווירת החג לא תפסח על הקטנטנים וההורים יהיו רגועים יותר.
יצוין כי בשנת 2007 נכנס לתוקפו החוק המחייב סימון אזהרות על גבי אריזות פיצוחים, פיצוחים בתפזורת ונקניקיות, לפיו יש באכילתם על ידי ילדים מתחת לגיל 5 סכנת חנק. סימון האזהרה חל גם על גרגרי קטניות, גרעיני תירס תפוחים, גרעיני תירס שנועדו לפופקורן.