תינוקת נמצאה ללא רוח חיים בגן בחולון
הבוקר (יום ג') בגן ילדים בחולון מצאה גננת תינוקת בת חמשה חודשים ללא רוח חיים במיטתה. צוות נט"ן מד"א מרחב איילון בראשותה של הפראמדיקית ליטל ברנהרט, נאלץ לקבוע את מותה של התינוקת לאחר ביצוע פעולת החייאה נמרצת. הגננת סיפרה לצוות מד"א, כי הניחה את הילדה לישון במיטתה ושניגשה מאוחר יותר אל מיטת התינוקת היא הבחינה כי היא מחוסרת הכרה והזעיקה מיד את מגן דוד אדום.
בעקבות המקרה ממליץ מנכ"ל מד"א, רמ"ג אלי בין, לכלל הציבור לעבור באופן שוטף קורסים בנושאי החייאה במד"א, כדי לזהות מצבי חירום ולשלוט במיומנויות הפשוטות של החייאה, ובכך לשפר את אחוזי ההצלחה בהצלת ילדם אם חלילה נקלעים למצב מסכן חיים.
בתקופת החורף ישנה עליה במספר מקרי מוות בעריסה
תסמונת מוות בעריסה הינה הסיבה השכיחה ביותר לתמותת תינוקות מגיל חודש ועד גיל שנה והיא הגורמת ל 35-55 אחוז מהתמותה בגיל זה. מספר מקרי מוות בעריסה ירד באופן חד מאז הוכנסה ההנחיה להשכבה על הגב כהוראה חד משמעית. השכיחות בארה"ב שהייתה לפני ההשכבה על הגב כ-1.3 אלף ילדים הפכה ל-0.8 אחרי. היחס בין בנים לבנות במקרי מוות בעריסה הינו 3:2. בישראל השכיחות לתמותת תינוקות היא על כל 10,000 תינוקות כ-4 מקרי מוות בעריסה.
גורמים חיצוניים למניעת מוות בעריסה:
חימום עודף בחורף: יש להימנע מחימום מוגזם של חדר התינוק (עד 23 מעלות) ומהלבשתו בביגוד מוגזם.
שכיבה על הבטן: הגורם החיצוני המשמעותי ביותר לגבי מוות בעריסה. יש לשים לב שההמלצה היא שינה על הגב , לא על הצד.
הימנעות מעישון או חשיפה למוצרי טבק בקרבת התינוק: הימנעות מעישון בקרבת התינוק מפחיתה את אירועי המוות בעריסה.
השכבה על מצע קשיח: בדומה לאמור לגבי שינה עם ההורים , יש סכנה שדרכי האוויר יחסמו כאשר התינוק ישן על מצע רך.
להלן המלצות מח' הדרכה של מד"א במקרי של חוסר הכרה בתינוק:
אם התינוק אינו נושם יש לבצע בו החייאה: הנשמות בנפח שיגרום לעליית בית החזה בקצב של שתי הנשמות על שלושים עיסויים ובמקביל להזעיק את מד"א בטלפון החירום – 101.