סוגי בכי של תינוקות ואיך נבדיל ביניהם?
בכי הוא כלי לתקשורת, בכי הוא כלי להגיד "אני צריך"...לתינוק יש סוגי בכי שונים, איך נבדיל ביניהם? איך נדע לזהות את צרכי התינוק?
מאת: לריסה גינת, מקימת אקדמיית SmallTallk
בכי הוא כלי לתקשורת, בכי הוא כלי להגיד "אני צריך"...
- אני צריך לאכול
- אני צריך לישון
- אני צריך להתפנות
- אני צריך עזרה כי כואב לי
וכשלוקחים את הבכי עוד קצת קדימה אז...
- אני צריך שיראו אותי
- אני צריך להרגיש שייך
- אני צריך עצמאות
- אני צריך נוכחות
מה קורה לפני הבכי?
בכי הוא כלי - לצורך שיקבל מענה לכל אורך החיים. הגוף שלנו בנוי ממערכות ומאיברים כשבכל רגע נתון יש מעבר של מסרים עצביים והורמונלים ממערכת
העצבים ההיקיפית למח. כל הצרכים שלנו, גם הפיסיים וגם הריגשיים, נבנים באופן הדרגתי. כך שהגוף מרגיש רעב או עייפות או צורך אחר כמה דקות ואפילו עד שעה לפני שהתינוק או הילד בוכה.
כשהתינוק שלך בוכה משמעות הדבר שהצורך חייב לקבל מענה עכשיו sos מצב חירום. ובמצב הזה, יש שחרור של הורמון שנקרא אדרנלין ולאורך הרבה זמן, הורמון נוסף שנקרא קורטיזול.
כך למשל אם אנחנו או התינוק שלנו "אוגרים עצב", יופרש אדרנלין לאורך הרבה זמן שיוביל להפרשה של קורטיזול שברמות גבוהות מחליש מערכת חיסונית, מעכב במערכת העיכול, בצמיחה ובגדילה.
ולכן מאוד חשוב לתת מענה הרבה לפני המצב הזה, גם לצרכים פיזיים וגם לצרכים רגשיים.
הבכי ומה שקודם לו (קיטורים, חוסר סבלנות, ניג'סיות) מעידים על סימנים מאוחרים של הצורך וזה אומר שכ-40 דקות בממוצע לפני זה, היו הסימנים המוקדמים. לכל תינוק יש את הבכי ואת הסימנים המוקדמים המיוחדים שלו, ואת הסימנים והבכי המדוייקים של התינוק שלך, תוכלי ללמוד באמצעות תצפית מדעית איכותית, התבוננות מתוך הקשבה ולא מתוך ציפייה או פרשנות כשהמטרה בתצפית היא לגלות את הסימנים המוקדמים (וגם הבכי) כדי לא להגיע לשלב ה SOS של התינוק או הילד ולתת מענה מדוייק בשביל ליצור:
- שינה איכותית
- עיכול טוב יותר
- כישורי שפה
- תהליך נכון של מודעות גופנית
- הקניית הרגלים
- בטחון עצמי גבוה
- הערכה עצמית גבוהה
גם כשמגיעים לבכי אז מאוד חשוב לתת מענה אמפטי, מכיל ועד כמה שניתן שליו, כדי להוריד את רמות האדרנלין ולבדוק מה התינוק זקוק לו באותו הרגע.
שישה גוונים של בכי
1. בכי בטונים מאוד גבוהים - מעיד על כאב.
כאב בבטן - קשיי עיכול או מזון פחות מתאים, ריפלוקס - כאב כתוצאה מצרבת. כאב ברגל, כאב ביד, עקיצה, חוט שנתקע.
2. בכי גבוה, דק וחולף - מעיד על פיפי!
כמו זעקה קלה כזו, פתחו את החיתול וראו איזה פלא :) שזה קורה, מומלץ מאוד גם להוסיף איזו מילה כדי לחזק את הקשר והתקשורת בינכם!
3. בכי בקולות גבוהים אך מתארכים - מעיד על עייפות.
דמיינו פיהוק מתוך בכי. בדיוק ככה.
שימו לב - הרדמה בסימנים האלה, תגרור שינה עם נוכחות של אדרנלין, אלו סימנים מאוחרים! מומלץ ממש להרדים הרבה הרבה לפני!
4. בכי בקולות נמוכים עם הוצאת לשון ישרה - גרעפס תקוע או פליטה.
דמיינו שמשהו נתקע לכם בגרון, נכון שתעשו קחחח, קחחח, קחחח כדי להוציא? ככה גם התינוק!
5.בכי שמתחיל בקולות התנשפות, לעיתים נשמע יניקה או מציצה ועובר לטונים מאוד גבוהים אם לא מקבל מענה - רעב! מתפרש במח של התינוק ככאב, והכאב הזה מורגש באזור של הבטן ולכן תינוק רעב הינו תינוק שכואבת לו הבטן. ונכון, אם עולה לכם המחשבה שגם בגזים יש כאבי בטן
וגם ברעב - זה נכון! יש בלבול מאוד גדול בין סימנים לגזים לבין סימני רעב. בהרבה מהמקרים מפרשים את הכאב כגזים כשמה שהתינוק בפועל צריך - זה אוכל.
6.בכי גרוני כמו מאמץ - מעיד על קקי! ולפעמים זה מלווה בכאב או באי נוחות במיוחד כשהתינוק עושה את זה בשכיבה כי זה מנוגד לכח הגרביטציה ולכן לוקח לקקי
לעיתים המון זמן לצאת. החזקה נכונה במנח כריעה, יאפשר פתיחה פיזיולוגית של רצפת האגן של התינוק והתרוקנות אפקטיבית.