סדר יום מומלץ מגיל שלושה חודשים
"אין לו לא יום ולא לילה" היא מספרת לי בעייפות גדולה "הוא יכול להתעורר חמש ,שש פעמים בלילה"... אז מה עושים ומתי באמת תינוקות מתחילים להבחין בין יום ללילה? ואיך נוכל לבסס סדר יום ולעזור להם בכך?
מאת: שירלי פרי-כרם, “לחלום מציאות”-ייעוץ שינה לילדים ותינוקות בגישה החיובית
"אין לו לא יום ולא לילה" היא מספרת לי בעייפות גדולה "הוא יכול להתעורר חמש ,שש פעמים בלילה ולפעמים אין ברירה אלא להדליק את האור ולשחק איתו, אני מנסה לשיר לו שירים בלילה שיירגע ואולי יחזור לישון"...
אז מה עושים ומתי באמת תינוקות מתחילים להבחין בין יום ללילה? ואיך נוכל לבסס סדר יום ולעזור להם בכך?
תינוק עד גיל שלושה חודשים אינו מבחין בין יום ולילה והשינה שלו פזורה על פני כל שעות היממה. בגילאים אלו התינוק יישן מרבית שעות היום בין 16ל- 18 שעות. ואין לו סדר מסויים או זמנים קבועים לשינה.
הסיבה לכך היא כי הורמון השינה- מלטונין, לא מופרש עדיין בכמות מספקת אצל תינוקות קטנטנים. רק לקראת גיל 5 חודשים ניתן לומר כי ההורמון מופרש בכמות מספקת (ולכן פעמים רבות מתחילים בתהליכי התערבות וליווי שינה רק בגיל זה).
ועדיין, כבר לקראת גיל 4-5 חודשים ניתן להתחיל לעבוד וליצור לתינוק שלנו סדר יום. סדר יום מאפשר את חידוד ההבחנה בין היום והלילה, הוא נפתח ב"טקס בוקר" מסתיים ב"טקס ההשכבה בלילה" וכך נותן מסגרת מובחנת ליום וללילה. סדר יום מאפשר גם את חלונות הזמן להורה/ מטפל שנמצא עם הילד ונותן מענה מסודר לצרכים של התינוק- כך לא מגיעים למצב שהילד בעייפות יתר, עצבני וחסר מנוחה.
הבסיס לסדר יום מומלץ שניתן ליישם כבר מגיל שלושה חודשים:
בבוקר כשהתינוק מתעורר (גם אם זה מוקדם מבחינתנו- לדוג' 6 בבוקר) עבורו זה כבר בוקר וצריך לפתוח ולהתחיל את היום.
מומלץ לעשות מעין "טקס בוקר" לפתוח חלונות ולהאיר את הבית, לומר "בוקר טוב" ולהוציא אותו מהמיטה למשחק במקום אחר ולא במיטה (שטיח, מזרון פעילות וכו').
כל זאת על מנת לחדד את ההבדל בין יום ולילה ולהתחיל ליצור סדר יום מתאים.
כשלושת רבעי שעה עד שעה ורבע משעת ההשכמה, התינוק שלנו צריך לחזור ולישון את שנת הבוקר. כדאי לשים לב לסימני העייפות ולא לפספס אותם על מנת שלא יגיע עייף מידי לשינה. וכמובן שכדאי להניק או לתת בקבוק לפני על מנת שיישן טוב כשהוא שבע.
שוב התעוררות- שבה ניתן לשלב משחק על מזרון פעילות, אוניברסיטה, מוזיקה נעימה, טיול בחוץ וכו'. מאוד חשוב להקפיד על פעילות בזמן העירות וכדאי גם לתזמן את הטיול בעגלה לזמן עירות ולא שינה. כך התינוק לא ייאמץ את התנועה בעגלה כגורם תלות להירדמות. החשיפה לאור השמש חשובה והיא עוזרת בביסוס ההבדל בין יום ולילה.
שוב האכלה ושנת צהריים (שאמורה להיות ארוכה יותר משנת הבוקר). לאחר מכן התעוררות שוב משחק ופעילות. מנוחה נוספת אפשרית (ובד"כ הקטנטנים זקוקים לה) אחר הצהריים המוקדמים.
חשוב להקפיד שבזמני העירות – ערים פעילים ומשחקים , נחשפים לאור השמש, שומעים מוסיקה, מטיילים. ובזמני השינה – חושך, שקט, טונים נמוכים ו, אין "עניין" ואטרקציות. גם כשהתינוק מתעורר במהלך הלילה חשוב לטפל בו (ההאכלה, החלפת טיטול וכו') אך לא להדליק אור חזק או להתחיל לפצוח במונולוג ארוך או בשירה...
כדאי ליצור "טקס שינה " קבוע ומרגיע לפני ההשכבה לשנת הלילה הכולל אמבטיה נעימה, האכלה, שיר/ סיפור(בגילאים הגדולים יותר) וכדומה. במהלך היום לתת המון מגע וחום וחשיפה לגירויים המתאימים לגיל, על מנת שלא ניצור מצב שבלילה הקטנטנים "ישלימו" חסרים מהיום.