האם הנקה בלעדית מזיקה?
תרגמה וערכה: רותי שוורץ
בשנת 2001 הכריז הארגון לבריאות העולמי כי הנקה למשך שישה חודשים היא הדבר הטוב ביותר למען התינוקות. לדברי מדענים, אמהות המנסות להעביר את תינוקם מהנקה למזונות מוצקים לפני גיל שישה חודשים עלולות להזיק להם.
מארי פיוטרל ממרכז מחקר תזונת הילד שבלונדון טענה כי ככל הנראה לא היו תינוקות שנפגעו כתוצאה ממעבר למוצקים לפני גיל שישה חודשים.
החוקרת פיוטרל וצוות חוקרים נוספים מאוניברסיטאות באדינברו ובירמינגהם טוענים כי אין צורך להמשיך בהנקה בלעדית לאחר גיל שישה חודשים מכיוון שחלק מהאמהות מוצאות את תינוקן בשלב זה מעוניינים ביותר מחלב בלבד. על פי הראיות, מאותו גיל, תינוקות זקוקים ליותר.
בכתבה שפורסמה בחודש ינואר בג'ורנל הבריטי לרפואה, הניסיון [הכושל] לגמול את התינוק מהנקה ולעבור למזון מוצק (ואין הכוונה לתחליפי חלב) מגביר את סיכוני התינוק. הראיות מציגות כי הדבר עלול להביא לחוסר בברזל, מה שמשפיע על ההתפתחות המוטורית והפסיכולוגית של הפעוט.
ראיות סותרות מציעות כי תינוקות שלא מציגים בפניהם מזון מסוים לפני גיל שישה חודשים נמצאים בשכיחות גבוהה יותר לאלרגיות למזון. מדינות שבהן בוטנים משמשים כמזונות גמילה נמצאים בסיכון נמוך יותר לאלרגיה לבוטנים (ישראל, למשל).
סיכון נוסף הוא מחלת הצליאק. מספר הילדים שפיתחו צליאק בשוודיה למשל, עלה לאחר שאמהות פעלו על פי העצה לדחות את ההכרות עם גלוטן בתזונת הילד עד לאחר שישה חודשים, מה שלאחר מכן ירד לארבעה חודשים לאור הממצאים.
פיוטרל ציינה כי למרות ההמלצה לשלב מזונות מוצקים לקראת גיל שישה חודשים, יש לזכור את חשיבות ההנקה בחודשים הראשונים לחיי הפעוט, המגנה מפני זיהומים, הנחשבים לקריטיים במדינות מתפתחות. "אני רוצה להדגיש כי אנו לא נגד הנקה בכל צורה שהיא", אמרה פיוטרל. "אנחנו מאד בעד הנקה. היינו מציעים להניק באופן בלעדי במשך ארבעה חודשים".
אף על פי כן, קבוצות התומכות בהנקה הוסיפו כי רוב המזונות המוקדמים שאנו מאכילים את ילדינו אינם מספקים מספיק ברזל ואבץ.
פיוטרל הוסיפה כי באופן אידיאלי, אמהות היו מאכילות את תינוקן במזונות טריים הכוללים בשר, לצורך ברזל. "זהו לא ניסיון לקדם מזונות גמילה מסחריים", היא אמרה. "אנחנו אוניברסיטה לרפואה ומחקרנו במימון". פיוטרל מאמינה בהמלצתה לאור מומחיותה בתזונת הילד.
משרד הבריאות הבריטי אמר כי ימשיך לסקור את המחקר והוסיף כי "חלב אם מספק את כל החומרים המזינים שהתינוק זקוק לו עד גיל שישה חודשים ולכן מומלץ להניק באופן בלעדי בתקופה זו. אמהות המעוניינות להציג מזונות מוצקים לפני גיל חצי שנה צריכות לדבר עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות קודם לכן".