ברית מילה - מצווה מצילת חיים
שלושה מחקרים קליניים ניסויים סיפקו בתקופה האחרונה הוכחות חותכות ליעילות של ניתוחים להסרת העורלה (ניתוחי מילה) בצמצום של עד 60% את סכנת ההידבקות בנגיף האיידס של גברים
מאת: דר' ינון שנקר, דוקטור לבריאות הציבור, מומחה במניעת איידס ויועץ לאו"ם ברפואה בינלאומית
מחקרים מדעיים שפורסמו בשנים האחרונות מראים כי ניתוחים להסרת העורלה (ניתוחי מילה) יכולים למנוע בכ- 60% הידבקות גברים בנגיף האיידס. מחקרים אלה, הובילו את ארגון הבריאות העולמי לקרוא למדינות באפריקה לכלול באופן מידי את ניתוחי המילה בגברים בתוכניות מניעת איידס שהן מפעילות ברמה הלאומית. זאת, בשל נפיצות מחלת האיידס באפריקה והרצון להביא לתפנית במספר המודבקים החדשים ע"י שכנוע גברים רבים ככל האפשר לעבור ניתוחי מילה.
בישראל, אנו יכולים להביט בסיפוק על המצווה בת 3,500 שנה ולומר: ברוך הוא שציווה אותנו להכניס בנינו בבריתו של אברהם אבינו. בארצות האסלאם, שם נהוגה המילה בבנים בדרך כלל בגיל הינקות – מאשרים כי הסרת העורלה מביאה עמה רק טוב לנימול ולמשפחתו.
הוכחות מדעיות
שלושה מחקרים קליניים ניסויים סיפקו בתקופה האחרונה הוכחות ליעילות של ניתוחים להסרת העורלה (ניתוחי מילה) בצמצום של עד 60% את סכנת ההידבקות בנגיף האיידס של גברים.
בשני מחקרים – האחד בקניה והשני באוגנדה – אשר בוצעו על ידי חוקרים אמריקאים ואפריקאים מן השורה הראשונה ובמימון ה- nih האמריקאי - נמצא כי ניתוחי המילה (הסרה מלאה של העורלה) בגברים מפחיתה בשיעור משמעותי את סיכון הגבר להידבק בנגיף האיידס. במחקר בקיסומו שבקניה (2,784 נחקרים) שיעור ההגנתיות של ברית המילה בקרב נימולים לעומת לא נימולים הינו: 53%. במחקר ברקאי שבאוגנדה (4,996 נחקרים) שיעור ההגנתיות הינו: 48%. שני מחקרים אלה מצטרפים למחקר-ניסוי ראשון שפורסם בנושא מאזור אורנג' פארם בדרום-אפריקה, שם נמצא ( 3,274 נחקרים) כי ההגנתיות של ברית המילה בגברים מפני הידבקותם בנגיף האיידס הינה: 60%.
בשלושת המחקרים, גברים צעירים, מתנדבים (גילאי 18-49), לא נימולים וללא hiv, חולקו באופן אקראי לקבוצת ניסוי ולקבוצת ביקורת. הגברים בקבוצת הניסוי עברו ניתוחי מילה בידי רופאים מנוסים, במרפאה מיוחדת, בהרדמה מקומית, ותוך הקפדה על תנאי חיטוי והיגיינה. שתי הקבוצות נדרשו לעבור סדרה של בדיקות וראיונות-עומק לאורך תקופת המחקר.
שלושת המחקרים האלה מצטרפים לשורה ארוכה של מחקרים תצפיתיים ביבשת אפריקה אשר הראו אף הם כי לגברים נימולים סיכוי מופחת להידבקות בנגיף האיידס.
הממצאים החד-משמעיים על אודות ההגנתיות של ברית המילה, מוכיחים כי ניתוח הסרת הערלה יכול להיות בטיחותי ויעיל כאשר הוא מבוצע ע"י רופאים מיומנים, במרפאה או בית חולים וכאשר המנותח מקבל טיפול מתאים תוך תקופת ההחלמה מן הניתוח.
ממדע למדיניות - ההמלצות הבינלאומיות לאור הקשר בין מילה ואיידס
בעקבות הממצאים המחקריים והניסויים המבוקרים הנ"ל התכנסה במרץ 2007 בשוויץ ועידת מומחים שבחנה את הממצאים והשלכותיהם למדינות באפריקה. ארגון הבריאות העולמי וה- unaids, יוזמי המפגש, פרסמו בסיום שלושה ימי דיונים אישוש החלטי של התוצאות וכן המלצה חד-משמעית לכלול ניתוחי מילה כחלק אינטגראלי מ"סל שירותי המניעה" מהידבקות באיידס באפריקה. ארגונים אלה, כמו גם מדינות-תורמות החלו לגייס משאבים לסייע למדינות באפריקה להתחיל במתן שירותי מילה במועד מוקדם ככל האפשר.
מה קורה כעת באפריקה?
בתחום המדיניות – מספר מדינות (נמיביה, סווזילנד, אוגנדה, רואנדה, דרום אפריקה וזמביה) כבר מגבשות קווי פעולה, הנחיות ואף חקיקה שתאפשר הטמעה רחבה של ניתוחי מילה כחלק ממאמצי המניעה באיידס. במדינות אחרות נרתמים ארגונים חוץ-ממשלתיים להפעלה של תכניות ניתוחים בערים גדולות.
לישראל תרומה חשובה בנושא
ב- 26 בנובמבר 2006 התקיימה בירושלים סדנא משותפת לפרויקט איידס ירושלים" ולארגון הבריאות הבינלאומי, בהשתתפות כ- 25 רופאים מומחים, אחיות ואנשי בריאות הציבור לליבון נושאים קליניים וכירורגיים בנושא ביצוע בריתות לצורך מניעת הידבקות בנגיף האיידס בקרב ילודים, מתבגרים ומבוגרים.
בסדנא הוצג הניסיון הישראלי בנושא ברית מילה בילדים ובמבוגרים. המומחים מישראל סייעו ל- who בשיפור ושיכלול ספר ההתוויות שהוכן לטובת מדינות באפריקה.
בחודשים שלאחר מכן מוזמנים רופאים מישראל ומומחים אחרים ליטול חלק בקבוצות עבודה של ארגוני האו"ם וארגונים בינלאומיים נוספים בנושא "ברית מילה ואיידס".
ליהדות ניסיון של 3,500 שנה בבריתות בתינוקות ובמדינת ישראל נצבר ניסיון ב-15 שנים האחרונות בבריתות במבוגרים (רובם עולים חדשים מחבר המדינות). ניסיון נדיר זה חשוב ביותר לארגוני האו"ם ולמדינות באפריקה, שכן הוא מציל חיים ויכול לסייע בהבנה טובה יותר כיצד ניתן להדריך במהירות מנתחים מקומיים בביצוע ניתוחי מילה. קרוב ל- 100,000 מבוגרים אשר עברו בשנים האחרונות ניתוחי ברית מילה בהרדמה מקומית בישראל כחלק מהשתלבותם הדתית והחברתית בארץ, הביאו לכך שישראל הינה בין המדינות הבודדות בעולם שיש בהן ניסיון קליני עשיר בביצוע ניתוחי מילה המוניים במבוגרים, ללא סיבוכים או זיהומים.
מילת תינוקות
במילת תינוקות דווקא מוהלים, שאינם בעלי הכשרה רפואית, אוחזים בעיקר הניסיון בארץ. יותר מ- 90% מן הבריתות בכ- 75,000 תינוקות זכרים בישראל מידי שנה בשנה מבוצעות בידי מוהלים. לבצוע הברית תוך הקפדה ופיקוח על מיומנות המוהל, תנאי היגיינה, ושימוש בכלי-ניתוח סטריליים (בין באמצעות ערכה חד-פעמית או עיקור מקצועי של הכלים) יש חשיבות רבה לבריאות התינוק. בנבדל מארצות אחרות, הורים בישראל יכולים לבחור בעצמם את כלי הניתוח ע"י הבאה אל הברית של בנם ערכת ברית מילה חד-פעמית, שרכשו בעצמם.
הסיוע הישראלי בנושא לאפריקה החל בשנת 2007. משלחות של מומחים מהארץ נסעו לסוואזילנד, מדינה ששיעור המודבקים בה בנגיף האיידס הינו כ – 30%. כל משלחת שהתה בסואזילנד שבועיים ימים. במסגרת התוכנית בשלב ה"פיילוט": בוצעו כ-200 ניתוחים, הוכשרו עשרה מנתחים מקומיים (10% מכלל הרופאים בסוואזילנד) התקיימה הסברה רחבה יותר לאוכלוסייה על אודות הקשר בין ניתוחי הסרת עורלה למניעת איידס. כל משלחת השאירה אחריה ציוד בסיסי (כולל מיכשור עיקור וחיטוי)
להמשך ביצוע הניתוחים באופן יעיל, בטוח ואחראי. מדינות נוספות מבקשות כעת סיוע דומה. באם יימצא לכך התקציב משלחות הדרכה נוספות ייצאו לאפריקה.
הכתבה בחסות: ברית מילה- ערכת כלים סטרילית לבריאות התינוק שלך