ילדים בטוחים במים
טביעה היא הסיבה השנייה בשכיחותה לתמותה. טביעה מתרחשת במהירות ובדממה. ילד טובע אינו צועק ואינו יכול להתריע שהוא בסכנה מכיוון שהפה והאף שלו מכוסים מים. בתוך 2 דקות מרגע הטביעה הוא מאבד הכרה וכעבור 4-6 דקות חל נזק מוחי בלתי הפיך ועד מוות. התנהגות בטוחה בסביבת מים יכולה להציל חיים.
ד״ר שירלי פרידמן, רופאה בטיפול נמרץ ילדים מזה כעשור ביקשה להעביר מסר. " כמעט מידי יום יוצא לנו בבית החולים לטפל בילדים שטבעו בבריכה או במים. הורים יקרים, תקשיבו לי, אני זו שצריכה לנתק את המכשירים ולהחזיק לכם את היד ברגע הנורא ביותר בחייכם. תשימו 10 עיניים על הילדים שלכם - מספיקה שניה של חוסר תשומת לב והחיים שלכם ישתנו לעד ותאמינו לי, ההורים האלו, ישארו מצולקים ועם רגשי אשמה שלא יתאחו לעולם. אני זו שנמצאת לצידם ברגעים האלו ואין מילים שיכולות לנחם...הורים, אנחנו רק בתחילת חודש אוגוסט. לפנינו עוד חודש של חופש גדול. תצאו, תהנו מהקיץ, תחגגו עם הילדים, גם בתוך המים אבל רק כשאתם ביחד איתם ומחזיקים להם את היד כל הזמן הזה. אני לא רוצה לראות אתכם יותר כאן אצלנו. שירלי"
מידע חשוב על טביעות ילדים- טביעה – המוות השקט
- טביעה מתרחשת במהירות ובדממה: לרוב בעת טביעה לא שומעים בכי או צעקות מצוקה.
- טביעה יכולה להתרחש תוך שניות.
- טביעה מתרחשת בעומק של פחות מ-10 ס"מ.
- טביעה מתרחשת בדרך כלל בהיעדר השגחה או בעת נתק קצר בהשגחה.
קטלניות הטביעה
- על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, טביעה היא אחת הסיבות השכיחות למוות בעולם.
- בעולם: מוות בטביעה בילדים מתחת לגיל 15 מהווה את הסיבה השנייה למוות.
- ה- european child safety alliance מצא כי טביעה היא הסיבה העיקרית למוות ומוגבלות בקרב ילדים.
- על כל ילד שנפטר מטביעה ישנם בין 1-4 ילדים מאושפזים והסובלים מאירועים רפואיים חמורים, המותירים אותם עם מוגבלויות רפואיות קבועות.
תוצאות הטביעה
- איבוד הכרה מתרחש בתוך 2 דקות מרגע הטביעה.
- נזק מוחי בלתי הפיך בתוך 6-4 דקות.
- ילדים השורדים טביעה והנותרים בלא מוגבלויות נוירולוגיות הם ילדים הנמשים בתוך 2 דקות מרגע הטביעה.
- 1 מתוך 5 ילדים השורד מטביעה יסבול מנכות ומוגבלויות נוירולוגיות חמורות.
תינוקות ופעוטות (0 – 4) קבוצה בסיכון
- ילדים קטנים נמשכים למשחק במים
- ראשו של ילד קטן כבד ביחס למשקל גופו
- המודעות של ילדים בגיל הרך לסכנה היא נמוכה
- יכולתם להתמודד ולהיחלץ ממצוקה מוגבלת
- חשיפתם לסיכון במקורות מים רדודים בסביבה הביתית
היפגעות ילדים מטביעות בישראל
תמותה
- מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי מאפייני תמותת ילדים עקב טביעה, מכוונת ובלתי מכוונת, בשנים 2000-1998 ו-2003 היו כלהלן:
- כ-12 ילדים בממוצע נפטרים מדי שנה בגין טביעות.
- מספר הילדים המתים מטביעה בכל שנה ירד בממוצע מ-19 ילדים בשנים 1997-1993 ל-12 בשנים 2000-1998 ו-2003.
- קבוצות הגיל בסיכון במגזר היהודי היו ילדים בני 4-1 שנים ובני 14-10 שנים; ובמגזר הלא יהודי: ילדים בני שנה ומטה ובני 9-5 שנים.
שיעור התמותה מטביעה לפי מגזרים
- שיעור התמותה מטביעה במגזר הלא יהודי גבוה משיעורו במגזר היהודי. ילדים במגזר הלא יהודי נמצאים בסיכון גבוה לטביעה.
- בשנים האחרונות ירד שיעור התמותה מטביעה במגזר הלא יהודי במידה ניכרת, ואילו במגזר היהודי ירד שיעור התמותה מטביעה באופן מתון.
ידע, עמדות והתנהגות של הורים בישראל בנושא: בטיחותם של ילדים במים
ארגון 'בטרם' ערך סקר טלפוני בקרב מדגם מייצג של 521 הורים לילדים עד גיל 15. במסגרת המחקר נבחנו הידע, העמדות וההתנהגות של הורים בנוגע לבטיחות ילדים במים. שאלון המחקר פותח על-ידי ארגון 'בטרם' ובוצע באמצעות חברת "ליטל שמר חיים – מחקר יישומי".
ידע בנושא השגחה באמבטיה
בסקר נשאלו ההורים מאיזה גיל אפשר להשאיר ילד לבד באמבטיה לכמה דקות.
רק 20% מההורים השיבו תשובה נכונה – 5 שנים; 21% מההורים השיבו תשובה שגויה, כלומר ציינו גילאים נמוכים מ-5 שנים; 6% לא ידעו להשיב על שאלה זו; 53% ציינו גילאים מבוגרים מ-5 שנים.
ידע בנושא לימוד שחייה
בנושא הגיל המומלץ ללימוד שחייה קיים חוסר ידע בקרב ההורים. ההורים נשאלו באיזה גיל לדעתם, אם בכלל, ילדים צריכים ללמוד שחיה.
96% מההורים סברו כי ילדים צריכים ללמוד שחייה, אבל רק 20% מההורים ידעו שהגיל המתאים לכך הוא גיל 5. 47% ציינו גיל צעיר יותר, ו- 33% ציינו גיל מבוגר יותר.
אסטרטגיות למניעת היפגעות ילדים מטביעות
80% ממקרי הטביעה ניתן למנוע, אם נוקטים באמצעים מתאימים.
אסטרטגיות שהוכחו בעולם כיעילות בצמצום ההיפגעות של ילדים במים:
- לימוד שחייה – לימוד שחייה הוא אמצעי חשוב למניעת טביעות. האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה ממליצה כי ילדים ילמדו לשחות מגיל 5 ועד לרכישת המיומנות, אך לא לפני כן מכיוון שאז עדיין אינם בשלים בהתפתחותם ללימוד השחייה.
- תוכניות חינוך והסברה –ידע בנושא הבטיחות במים הוא תנאי בסיסי להפחתת מקרי טביעה. על-כן במדינות רבות נערכות תוכניות התערבות להגברת בטיחות הילדים במים. התוכניות עוסקות בהוראת התנהגות בטוחה בסביבת מים, וכוללות פרסום המלצות בטיחות הן להורים והן לילדים. את הצלחת התוכניות ניתן לזקוף גם לסיקור בתקשורת, המסייע להגביר את הכרת הנושא בקרב הציבור.
- גידור בריכות שחייה פרטיות –בסקירת מחקרים בנושא נמצא כי גדר מפחיתה את הסיכון לטביעה במידה ניכרת. גדר הכוללת נעילה אוטומטית של שער הכניסה לבריכה יכולה למנוע 90%-50% ממקרי הטביעה.
- שימוש באפודי הצלה תקניים בפעילות ספורט ימי – נמצא כי חגירת חגורות הצלה בזמן שַיִט תמנע כ-85% ממקרי הטביעה הקשורים בשיט. על-כן קידום השימוש באביזרי בטיחות תקניים במים, בעת פעילות ספורט ימי, תפחית את מקרי הטביעה.
- השגחה פעילה של הורים ושל שירותי הצלה – השגחה צמודה של מבוגר על ילדים צעירים ליד כל מקור מים חיונית למניעת טביעות. יחד עם זאת, מכיוון שלעתים נוצר נתק קצר בהשגחת ההורים, קיומם של שירותי הצלה עשוי להגביר את הבטיחות ולמנוע טביעות.