האם יש קשר בין סרטן השד לטיפולי פריון
האם יש קשר בין צריכת הורמונים לצורך טיפולי פוריות לסרטן? שאלה שמטרידה נשים רבות שעברו או יעברו טיפולי פוריות.
מאת: יעל סנדלר
החשיפה להורמונים בעת טיפולי פוריות עלולה להיות חשיפה רבה. ככל שבעיית הפוריות של האישה גדולה יותר, כך נדרשת כמות הורמונים גדולה. ככל שאישה עוברת יותר טיפולי פוריות, היא נחשפת לכמות גדולה יותר של הורמונים. בכל פעם שעולה בתקשורת הנושא, נשים רבות מדירות שינה מעיניהן ועולים וצפים פחדים.
אין כיום בספרות הרפואית מידע חד משמעי האם חשיפה להורמונים בזמן טיפולי פוריות עלולה להגביר את הסיכון לפתח בעתיד סרטן השד. אך, כדי להיות זהירים, יש המלצה כיום לנשים לעבור בדיקת שד לפני תחילת טיפולי פוריות. ומומלץ לנשים שעברו טיפולי פוריות, כמו לכלל הנשים, להיות במעקב רפואי , ולהגיע לבדיקת שד המומלצות על פי גילן, ועל פי הסיכון האישי שלהן לפתח בעתיד סרטן השד.
בכל פעם שהנושא מציף את התקשורת נשמע קולן של הנשים החרדות שעברו טיפולים כאלה, או עתידות לעבור אותם. ולמרות זאת, נשים לא יוותרו על תינוק. החלום של כל אישה לאחוז תינוק בידיה, לדחוף עגלה בדרך לקניון או לחוג עיסוי תינוקות. למרות הסיכון הנשים ילחמו על זכותן להיות אמהות, הן לא יוותרו על זכות זאת, גם אם הן יעברו טיפולי פוריות שוב ושוב על פני חודשים רבים.
ביום עיון, לפני שנה - לא נמצא קשר בין חשיפה להורמונים בטיפולי פוריות וסרטן.
אין סיבה לפאניקה, מרגיע. ד"ר רפאל אלון, " ביום עיון שהוקדש לנושא ונערך לפני שנה, מטעם החברה הישראלית למחלות שד, לא נמצא סיכון יתר לחלות בסרטן השד לאחר חשיפה לטיפולי פוריות".
על פי מחקרים שנעשו בעבר, יש מחקרים שמצאו קשר בין טיפולי פריון לסרטן, ומחקרים שלא נמצא בהם קשר כזה. התשובה אינה חד משמעית.
למרות הבשורה הטובה שהוצגה בכנס, בספרות הרפואית, אומר ד"ר רפאל אלון, ישנן עבודות סותרות בנושא. חלק מהעבודות מצביעות על סיכון בשכיחות הסרטן בקרב נשים שעוברות טיפולי פוריות, וחלק מהמחקרים מצביעים על כך שאין כלל סיכון נוסף לסרטן השד לנשים העוברות טיפולי פוריות. הידע שקיים כיום הוא שאין מידע חד משמעי. רופאים אונקולוגיים דווחו שהתחושה שלהם שחשיפה להורמונים בעת טיפולי פוריות מהווים גורם סיכון לחלות בסרטן השד. הקשר תלויי בכמות ההורמונים אליו נחשפה האישה בכל טיפול, ולמספר הפעמים שהאישה עברה את הטיפולים.
ככל שהמינון של ההורמונים גבוה יותר, וככל שהאישה נחשפה למספר פעמים רב יותר, עלולה להיות לכך השפעה.
דבר נוסף שחשוב שנשים ידעו, התפרסם לאחרונה מחקר גדול ורציני, שמצא כי טיפול הורמונאלי מהסוג שנשים נחשפות אליו בטיפולי פוריות, מעלה את הסיכון לסרטן השחלות.
ההמלצה – להיות במעקב בדיקות שד, כמו כל אישה אחרת בגילך
ד"ר רפאל אלון ממליץ לנשים שעברו טיפולי פוריות, להקפיד כמו כל הנשים, ואולי קצת יותר מנשים שלא עברו טיפולי פוריות, להגיע לבדיקות שד שגרתיות. הכוללות בדיקת שד ידנית אצל רופא כירורג פעם בשישה חודשים והדמיה של השד לפי הנחיות הרופא לפי ההמלצות המקובלות. ד"ר אלון ממליץ לנשים לערוך גם בדיקה ידנית של השד, כיוון שהנשים מכירות הכי טוב את השדיים של עצמן. חלק מהנשים שמגיעות לבדיקה, מגיעות בגלל שהרגישו משהו בשד כאשר הן התקלחו או מדדו בגד.
ד"ר אלון, מבין את הרצון של הנשים להיות אמהות, וממליץ שנשים שעברו טיפולי פוריות יקפידו על בדיקות שד תקופתיות. ד"ר אלון מרגיע ואומר כי לא מדובר בסיכון גדול, אם היה סיכון כזה, היו מיידעים את הנשים. לא ידוע אם יש סיכון, אם הסיכון קיים הוא מגביר אצל נשים שעברו טיפול הורמונאלי במהלך טיפולי פוריות ברמה נמוכה.
באתר של האגודה למלחמה בסרטן, טיפול הורמונאלי בעת טיפולי פוריות לא מצוין כגורם סיכון לסרטן השד. אך ישנו גורם סיכון לנשים שלא ילדו מעולם או שילדו בגיל מבוגר.
באתר תוכלו למצוא מידע רב, לגבי בדיקת שד עצמית, בדיקות מעקב מומלצות ועוד.
לנשים שעוברות טיפולי פוריות – כדאי לנהל מעקב אחר התרופות אותן אתן מקבלות
אם אתן עוברות טיפולי פוריות כיום, כדאי להתייעץ עם הצוות המטפל.
אני אישית, ממליצה לכם, כמטופלת שעברה טיפולי פוריות בעבר, לנהל תיק אשר בו רישום מדויק של כל התרופות שבהם השתמשתם.
מניסיון, השנים עוברות, ונדמה שאת התקופה של טיפולי הפוריות לא נשכח לעולם, אבל התקופה נשכחת. וכדאי שיהיה לכן רישום של התרופות בהן השתמשתן, מספר הפעמים שעברתן את טיפולי הפוריות, וכל מידע נוסף שיכול לעזור לכן בעתיד, אם תצטרכו להשיב על שאלות הקשורות בנושא. או אם תרצו לדעת בעתיד באילו תרופות או הורמונים השתמשתן בזמן הטיפול שעברתן.