PTSD לאחר לידה: איך להתמודד עם טראומה בלידה
חוויה טראומטית במהלך הלידה יכולה לעורר תחושות של פחד, דיכאון ואשמה לאחר הלידה. כך תוכלי להתמודד עם ההשלכות הרגשיות.
״כשנכנסתי ללידה עם בתי השנייה בשבוע 33, חשבתי שאני יודעת למה לצפות; גם הילד הראשון שלי הגיע מוקדם. אבל הפעם זה היה שונה. היה שבוע של מנוחה במיטה בבית החולים, התערבויות רפואיות, תקשורת לקויה ובסופו של דבר, חבל טבור כרוך על צווארו של התינוק המתוק שלי. לאחר ארבע שעות מפחידות שעברו מלידת הילדה שלי, סוף סוף יצא לי לפגוש אותה ביחידה לטיפול נמרץ יילודים, שם היא הורדמה באינקובטור ובמכשיר הנשמה. החוויה לא הייתה כמו שציפיתי, והיא הותירה אותי עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית לאחר לידה (PTSD)״.
טראומה לאחר לידה, שעלולה לנבוע מטראומה מהלידה עצמה, משפיעה על כ9% מהנשים. זה יכול לעורר תחושות של פחד ופאניקה, לעורר פלאשבקים, לעורר דיכאון ואפילו להקשות על הקשר עם התינוק. בדומה להפרעות מצב רוח אחרות לאחר לידה, טראומה לאחר לידה יכולה לקרות לכל אחת - ללא קשר אם חווית הלידה שלה הייתה מפרכת במיוחד או לגמרי לפי הספר. אז מהי טראומת לידה, בדיוק, מהם התסמינים וכיצד ניתן למצוא דרכים בריאות ומרפאות להתמודד איתה? המשיכי לקרוא כדי לקבל את כל התשובות>
בכתבה זו תגלי:
- מהי טראומת לידה?
- מהם גורמי סיכון לטראומה בלידה?
- כיצד לזהות תסמיני טראומה בלידה?
- טראומת לידה לעומת דיכאון לאחר לידה: איך להבדיל?
- דרכים להתמודד עם טראומת לידה
מהי טראומה בלידה?
כשמישהי חווה טראומה במהלך הלידה, היא עלולה לחוות טראומה לאחר לידה או טראומה מלידה. זה לא האירוע שקובע אם מדובר בטראומה, אלא התגובה הפיזיולוגית לאירוע. כל חלק של הלידה שגורם לתגובת איום - קרב, בריחה, הקפאה או התעלפות - עלול להיתפס כטראומה.
כמובן, טראומה היא חוויה סובייקטיבית. מה שאדם אחד אולי לא מחשיב כאירוע טראומטי יכול להיות טראומטי לאדם אחר. לדוגמה, למרות שיצאתי יחסית לא מופתעת מהלידה בוואקום של בתי הראשונה, ייתכן שאמא אחרת מצאה את אותה החוויה כטראומטית.
גורמי סיכון לטראומה בלידה
המציאות היא שאין גורמי סיכון מובהקים לטראומה בלידה. מכיוון שזה נובע מטראומה המורגשת במהלך חווית הלידה, מי שיש לה לידה רגילה לחלוטין, יכולה עדיין לחוות טראומה לאחר הלידה. במהלך חוויה כל כך פגיעה שמכילה בתוכה כל כך הרבה חוסר וודאות, ישנו סיכון גדול יותר שהיא תוביל לטראומה.
האירוע הטראומטי המעורר יכול לקרות גם לאחר הלידה עצמה. לדומה, אם לשניים, חוותה טראומה לאחר לידה, לאחר שהתינוק שלה עבר ניתוח בלתי צפוי לשבר בגולגולת. והיא לא לבד בחוויה הזו; מחקר אחד מצא כי עד 38% מההורים בטיפול נמרץ, חווים תסמינים של טראומה לאחר לידה בשנה שלאחר לידת ילדם.
ישנם מצבים ונסיבות אחרים שמומחים טוענים שמעמידים אמא לעתיד בסיכון גבוה עוד יותר לחוות טראומת לידה ו-טראומה לאחר לידה. מצבים אלו כוללים:
1. חוויה של סיכון מוות לתינוק ו/או ליולדת
2. היסטוריה קודמת של טראומה (התעללות/תקיפה מינית, אלימות בני זוג במצבים אינטימיים, התעללות רגשית, טראומה על בסיס גזע או אפליה)
3. הריון בסיכון גבוה ו/או סיבוכי הריון
4. בעיות בריאות נפשיות קודמות
5. היסטוריה של הריון קודם או טראומה לידה (מאבקי פוריות, אובדן הריון ולידה מת)
6. התערבות רפואית בלתי צפויה (שימוש במלקחיים או חילוץ ואקום, הפיזיונומיה חירום, חתך קיסרי בלתי צפוי, עירויי דם או פגיעה בתינוק)
7. תינוק שנזקק לטיפול נמרץ
8. חווית לידה שונה ממה שציפית
9. חווה כאב מכריע
כל האירועים הללו יכולים לגרום לאם הילוד, לבן או בת הזוג, או לאנשי תמיכה אחרים שהיו נוכחים באירוע הלידה להרגיש חסרי אונים, חסרי שליטה, חשש לחייהם או לחיי תינוקם, תחושות של חוסר תמיכה או חרדה ממשית. והתחושה הזו של חוסר אונים ופחד, יכולה לצוץ מחדש מאוחר יותר בתור הפרעת דחק פוסט טראומטית לאחר לידה.
כיצד לזהות תסמיני טראומה בלידה
בדומה להפרעות מצבי רוח אחרות לאחר לידה, לא תמיד קל להבין שהדברים שאת מרגישה הם תסמינים של טראומת לידה. לדוגמה, לורה ס', אמא לאחד, אומרת שהיא חשה בפאניקה במשך זמן רב לאחר הלידה בכל פעם שאנשים דיברו על לידה. הימנעות פשוטה מהנושא, אולי לא תיראה כמו תגובה רגשית המצביעה על דגל אדום למישהו שמעולם לא חווה טראומה בעבר - אבל זה בהחלט יכול להיות.
אמא טרייה נוספת משתפת: ״הבנתי שמשהו לא בסדר קרה כשבעלי ניסה להשאיר אותי בבית לבד בפעם הראשונה אחרי שהבאנו את התינוק שלנו הביתה מהטיפול הנמרץ.
הוא תפס את המפתחות שלו כדי לצאת לסידורים, ואני בכיתי והתחננתי שלא יעזוב. הרגשתי פאניקה טהורה וממשית באותו רגע. כמה ימים לאחר מכן, הפסיכיאטר שלי הסביר שזה בגלל שהוא האדם היחיד שנכח לצידי כשצצו סיבוכים ובוצעו התערבויות רפואיות פולשניות ללא הסכמתי״. לאחר מכן, היא הבינה שחוותה הפרעת דחק פוסט טראומטית לאחר לידה בהתאם לסימפטומים ולאבחנה הרפואית שקיבלה.
סימנים נפוצים של טראומת לידה ו/או PTSD לאחר לידה כוללים:
1. פלאשבקים וזיכרונות מטרידים
2. נדודי שינה וחלומות רעים
3. הרגשה של לחץ כאשר הולכים לראות רופאים לביקורי מעקב/בדיקות
4. זעם
5. חרדה קיצונית
6. בושה ואשמה
7. ניתוק מהתינוק
8. מחשבות טורדניות ודיבור עצמי שלילי
9. הרגשה של בדידות
את לא צריכה לחוות את כל הסימפטומים האלה כדי לחוות טראומת לידה. אישה עדיין יכולה לחוות טראומת לידה גם אם היא לא עומדת בכל הדרישות לקבלת אבחנה של הפרעת דחק פוסט טראומטית.
טראומה בלידה לעומת דיכאון לאחר לידה: איך להבדיל
בעוד שרבים מהסימפטומים של טראומת לידה עשויים לחפוף לתסמינים של דיכאון לאחר לידה (PPD), לא מדובר באותו הדבר - אם כי הם יכולים להתקיים במקביל. דיכאון לאחר לידה יכול להיות טראומטי או יכול להיות מושפע מלידה טראומטית, אבל הוא שונה מטראומה מלידה. טראומה בלידה מתרחשת בעקבות תגובה פיזיולוגית לגורם מטריד של תהליך ההיריון או הלידה.
תסמינים מסוימים עשויים לחפוף (נסיגה מאנשים אהובים, יש רגשות אשמה וחוסר תקווה), אבל עם הפרעת דחק פוסט טראומטית לאחר הלידה, הם מופעלים על ידי פלאשבקים לטראומה בלידה, שגורמות לך להרגיש מפוחדת או לבד. עם טראומת לידה את עלולה לחוש כי את נושאת אשמה בגלל שאת מרגישה שהיית אחראית בדרך כלשהי לתוצאה של חווית הלידה שלך.
דרכים להתמודד עם טראומה בלידה
כשאת בעיצומה של חווית טראומת לידה ומנסה לעבד את כל מה שהתרחש, זה יכול להיראות כאילו הרגשות, הטריגרים והסיוטים לעולם לא יסתיימו. אבל יש תקווה.
בראש ובראשונה, אל תזילי את מה שעברת. יכול להתעורר הדחף למזער את החוויה על ידי אמירות כמו: 'לאחרים זה יותר גרוע'. חשוב להכיר בכך שמערכת העצבים קובעת מה נרשם כטראומה ולא המוח האינטלקטואלי.
יתרה מכך, פנייה לעזרה מקצועית יכולה להיות קפיצת מדרגה עצומה בהקלת ההחלמה שלך. אימהות צריכות לחפש מטפל שהוכשר בבריאות נפשית לידתית כמו גם בטיפול בטראומה.
ההליכה לטיפול באמת עזרה לשינוי העניינים עבור ארין, אמא לשניים. וכך היא מספרת: "בעודי בדרך ללידה, חטפתי התקף פאניקה, שהוביל אותי למצוא מטפל בטראומה", היא אומרת. "זה היה מאוד מועיל, ובסופו של דבר הייתה לי חווית לידה שנייה נפלאה".
המלצות נוספות על כמה תרגילים שיוכלו לעזור לך להתמודד עם טריגרים של טראומת לידה ברגע זה:
1. הזכירי לעצמך שאת לא אחראית לחוויה שלך
2. נסי תרגילי נשימה
3. תרגל מיינדפולנס או מדיטציה
4. פני זמן לטיפול עצמי כדי להרפות את הגוף ואת מערכת העצבים
5. צאי החוצה לשינוי הנוף כשאת חווה פלאשבקים
6. קחי זמן להתאבל על חווית הלידה - גם זו שקיווית לה וגם זו שהייתה לך
7. טראומה משגשגת בבידוד; חשוב לא לעבור התאוששות לבד. אמנם האינסטינקט שלך עשוי להיות התחמקות מחברים ואהובים, אבל עכשיו זה הזמן לאמץ את מערכת התמיכה שלך. יתרה מכך, ייתכן שתרצי למצוא קהילה אישית או וירטואלית שבה תוכלי לשתף את הסיפור שלך - ברגע שתהיי מוכנה.
עברו שנתיים וחצי מאז טראומת הלידה שלי. הודות לטיפול, לקהילה ולבעלי שסיפק לי כל כך הרבה אהבה ותמיכה, רגעים המעוררים טריגר לחוויה, הם מעטים. וכשהם מתרחשים, יש לי את הכלים שאני צריכה כדי להחזיר את עצמי למציאות.
האמת היא: טראומת לידה היא לא משהו שפשוט יעבור מעצמו. את צריכה להשקיע בעבודה. הפרעת דחק פוסט טראומטית לאחר לידה משנה חיים, אבל זה ילך וישתפר.