מה הקשר בין החיידקים במעיים לכימותרפיה?
לחיידקים הטובים במעיים יש תפקיד חשוב בשמירה על הגוף ובחיזוק המערכת החיסונית. עכשיו ראו גם שיש קשר לכימותרפיה.
מאת: לוטי זילברמן, בעלת תואר שני בהנדסת כימיה
כבר ידוע שלחיידקים הטובים שמאכלסים את המעיים יש תפקיד חשוב בשמירה על הגוף ובחיזוק המערכת החיסונית. החידוש בתחום מעלה שלהמצאותם של החיידקים טובים במעיים יש גם השפעה מאד משמעותית על יעילות הטיפול הכימותרפי במספר סוגי סרטן, כך עולה מתוצאות של שני מחקרים שהתפרסמו בירחון המדעי SCIENCE בנובמבר 2013.
המחקרים נעשו בצרפת במכון המחקר הצרפתי –INSERM, על עכברי מעבדה שהיו חולי סרטן וקיבלו טיפול כימותרפי. עכברים, שלא היו להם חיידקים טובים במעיים הגיבו פחות לטיפול לעומת אלה שהיו בעלי ריכוז גבוה של חיידקים במעיים (microbiomes).
פרופסור כריסטיאן גיובין, מומחה למחלות זיהומיות ופתולוגיה באוניברסיטת פלורידה, בדק את המחקרים ומתאר אותם כחדשניים במיוחד. "שני המחקרים, מלהיבים את תעשיית הרופאים בתחום כיוון שהם מצאו קשר בין המיקרוביוטיקה של המעיים והתגובה לטיפולים", מסביר פיטר טומבאוך מאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית. "המחקרים עד כה לא נתנו מספיק חשיבות לחיידקים במעיים, לא רק בהקשר לנטייה שלנו למחלות אלא גם ליכולת להבריא ממחלות.
"
במחקרים נמצא, שהתגובה לתרופה ציקלופוספאמיד לעכברים כשהיו חיידקים טובים במעיים היתה טובה, בזמן שבקבוצת הביקורת (שקיבלה אנטיביוטיקה שחיסלה את החיידקים) הגידולים היו עמידים לטיפול. במכון הלאומי לחקר סרטן בצרפת הגיעו למסקנות דומות. כל החוקרים מציינים שיש צורך להמשיך במחקרים על מנת לחזק הממצאים וגם לבדוק אותם על בני אדם. ידוע שדלקת מקומית וכללית יכולה להשפיע על התפתחות של סרטן.
בכל אופן, עד שיהיו מחקרים נוספים, ידוע שמערכת חיסונית טובה זה דבר חשוב והחיידקים הטובים במעיים רק מחזקים את הגוף שלנו נגד הרבה מחלות. מומלץ ליישם את ההמלצה בכל מקרה, גם עבור אנשים שנחשבים בריאים.
מחקרים אלו ואחרים גם מדגימים את הנזק בשימוש יתר באנטיביוטיקה. החוקרים מסבירים שאחרי טיפול עם אנטיביוטיקה, הרכב החיידקים במעיים לא יחזור אף פעם לקדמותו. השימוש הנרחב והתכוף באנטיביוטיקה מסביר אולי מדוע טיפולים כימותרפיים בסרטן הופכים לקשים יותר ויותר.