איך מתמודדים עם התנגדות הילדים לקחת תרופות?
החורף היא העונה בה השימוש בתרופות, בעיקר תרופות להורדת חום ושיכוך כאבים בילדים, מאוד נפוץ. עם זאת, ידוע שפעמים רבות מתן התרופה לילד אינו תהליך פשוט, מספר עצות כיצד להתמודד עם התנגדויות הילדים, וכן לגבי טיפול בחום בכלל.
החורף היא העונה בה השימוש בתרופות, בעיקר תרופות להורדת חום ושיכוך כאבים בילדים, מאוד נפוץ. עם זאת, ידוע שפעמים רבות מתן התרופה לילד אינו תהליך פשוט, ד"ר אהרון גרומן – מומחה לרפואת ילדים, מנהל יחידה להתפתחות הילד ורופא עצמאי במכבי שירותי בריאות, נותן מספר עצות כיצד להתמודד עם התנגדויות הילדים, וכן לגבי טיפול בחום בכלל.
לדבריו לחום גבוה אצל ילדים יכולות להיות מספר סיבות: מחלות זיהומיות: ויראליות וחיידקיות, מחלות ראומטיות (מפרקים), פגיעות /מכות חום והתייבשות, כאשר בחורף המחלות הזיהומיות הן הסיבה הנפוצה יותר.
"אין ספק כי הדרך הטובה ביותר לטפל בחום הגבוה ובכאב היא על ידי נטילת תרופה מתאימה בהמלצת הרופא המטפל". עם זאת ניתן לשלב בטיפול בחום גם שתייה מרובה המצננת את הגוף וגם מקלחת פושרת היכולה לסייע בהורדת טמפרטורת הגוף.
" הורים רבים נתקלים בהתנגדות מצד הילד בעת נטילת התרופה. בשום אופן לא רצוי לנסות ולכפות על הילד ליטול את התרופה בכוח. צריך להבין שילדים הם מתוחכמים ואם הם לא רוצים לקחת את התרופה הם לבסוף יפלטו אותה. מסיבה זו על ההורים להיות רגישים וקשובים לילד ולסייע לו להתמודד עם נטילת התרופה בקלות". הוא מוסיף.
ד"ר גרומן מסביר את הסיבה להתנגדות הילדים לבלוע תרופות בכמה מישורים:
1. סיבה חשובה להתנגדות היא הלחץ ההורי המופעל על הילד בזמן נטילת התרופה. לחץ זה, לטענתו, יוצר מתח אצל הילד ואצל הוריו והוא מגיב בהתנגדות. מומלץ לגשת למתן הטיפול ברוגע וללא לחץ. אם הילד בוגר מספיק ניתן להסביר לו על החשיבות במתן התרופה בהקלת כאבו.
2. הטעם - ילדים בעשור הראשון לחייהם בדרך כלל מאוד שמרנים ומתקשים לגוון. תרופה שונה מאוד בטעם. בדרך כלל טעמה לא ערב לחיך ומכאן נובעת עיקר התנגדותו של הילד לנטילת התרופה.
3. חוסר תיאבון – בעת המחלה הילד ממעט לאכול ולשתות. התרופה נתפסת אצלם כסוג מזון שמנסים להאכילו בכוח הוא מתנגד לכך.
4. חדירה לפרטיות- ילדים הם יצורים עם רצונות ובחירות משלהם ולעיתים מתן התרופה בכוח יוצר אצלם התנגדות ומתפרש כחדירה לפרטיות.
מספר טיפים להתמודדות עם התנגדות הילד לנטילת התרופה:
1. נסו לבחור את התרופה הטעימה ביותר לילד- ישנה עדיפות לטעמים מוכרים שילדים אוהבים, כמו למשל אדויל ילדים בטעם ענבים, ולא לבחור בתרופה בעלת טעם שדוחה גם אתכם.
2. הסברה - מומלץ להסביר לילד, בעיקר אם הוא בוגר, כי התרופה תעזור לו להרגיש טוב יותר.
3. לנסות לשלב משחקים והומור במתן התרופה. צחוק, הרגעה והפחתת מתח ידועים כגורמים המסייעים בריפוי. כיום ישנן פעילויות שונות שנעשות במחלקות ילדים ובמרפאות על מנת להקל על הילד את הטיפול וכן את הבדיקה של רופא הילדים. כל תוספת של פעילות או שי לילד יכולים לסייע להורה להתמודד עם מצבים בהם הילד מסרב לשתף פעולה: שילוב של משחקים עם בובות ומשחקים שהילד אוהב יקצרו את התהליך ויקלו על שיתוף הפעולה.
4. נסו לערבב את התרופה (במידת האפשר) עם מזון שהילד אוהב.
5. לא לנסות בכוח. זה מתכון לכישלון.