ריפלוקס תינוקות הסברים והמלצות
ריפלוקס תינוקות היא תופעה שכיחה מאוד אצל תינוקות ולמעשה יחוו אותה בצורה כזו או אחרת כמעט 70% מהתינוקות . הריפלוקס מתאר את עליית תוכן הקיבה לוושט. מדובר בתהליך פיזיולוגי נורמלי המתרחש כמה פעמים ביום בתינוקות, בילדים ובמבוגרים.
באדיבות carino יבואנית COCOONABABY
כיצד נבחין בריפלוקס אצל התינוקות ?
כמה זמן נתמודד עם ריפלוקס?
- כאשר נוצר פצע בושט בשל החומציות של מיצי הקיבה.
- כאשר ריבוי פליטות מעכב התפתחות של התינוק.
ריפלוקס קיבתי־ושטי שכיח עד גיל שנה וחצי, אבל ברוב המקרים חומרתו פוחתת בהדרגה מגיל תשעה חודשים. למעשה, הריפלוקס משקף תופעה פיזיולוגית שכיחה בשנה הראשונה לחיים. 70%-60% מהתינוקות יחוו הקאה לפחות פעם אחת עד גיל שלושה-ארבעה חודשים הרבה תינוקות חווים ריפלוקס. אין זה אומר שהם חולים. ברוב המקרים מדובר במצב זמני.
סיבות תורמות לתופעת ריפלוקס תינוקות:
- לחץ על הסוגר: לחץ זה יכול לנבוע ממנח של התינוק. תינוק שוכב יפעיל יותר לחץ על הסוגר בשל כוח הכבידה. על אותו משקל אם נחזיק את התינוק במנח שילחץ את הרגלים לכיוון הבטן או נשכיבו על הבטן ישר אחרי האוכל גם זה יכול להביא למצב של פליטה.
- עומס על מערכת העיכול: כאשר נכנס יותר מידי מזון לקיבתו של התינוק, הקיבה תתקשה לעכל את כל המזון בבת אחת ויתרת המזון תיפלט החוצה. אותו אפקט יקרה כאשר זרם האוכל נכנס מהר מידיי לקיבתו של התינוק.
- חלבון פרה: יכול גם הוא ליצור פליטות מרובות בשל הקושי של מערכת העיכול לעכל אותו. למרות שגם תינוקות יונקים חווים פליטות – תינוקות הניזונים מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) עלולים לחוות זאת בצורה מוגברת.
- שריר הסוגר חזק: המזון לא יורד לתוך מערכת העיכול.
מהם הסיבוכים האפשריים של ריפלוקס תינוקות ?
- הפרעה בגדילה ובהתפתחות התינוק לעתים עקב הפליטות המרובות התינוק לא עולה במשקל
- שעות שינה תורמות להתפתחות פיזית וקוגנטיבית של התינוק ולכן תינוק החווה ריפלוקס יתקשה יותר בגדילה בשל מחסור בשעות שינה
- דלקת כימית בוושט עקב הנזק הנגרם מחומצת הקיבה לרירית הוושט (יש לפנות לייעוץ רפואי)
- היצרות של אזור מסוים בוושט. מדובר בסיבוך נדיר מאוד בילדים (יש לפנות לייעוץ רפואי)
- אנמיה-עקב הנזק לרירית הוושט ייתכן דמם קטן אך ממושך הגורם לאובדן דם ולאנמיה (יש לפנות לייעוץ רפואי)
- אסטמה-עקב התכווצות של דרכי הנשימה בתגובה לנוכחות חומצה בוושט (יש לפנות לייעוץ רפואי)
כיצד נטפל בריפלוקס תינוקות?
- טיפול תנוחתי מומלץ לרוב על השכבת התינוק בזווית של 30 מעלות כאשר החלק העליון של גוף התינוק מוגבה. גם השכבת התינוק על הבטן כמה שעות ביום (לא בלילה, ובהשגחה צמודה) יכולה להקל על התסמינים.
- האכלת התינוק כדאי להאכיל את התינוק בתדירות גבוהה יותר ולתת ארוחות קטנות יותר, חשוב מאוד להקפיד על שיטת האכלה שתתמוך במערכת העיכול שלו. כדאי שהתינוק יהיה בחצי שכיבה / חצי ישיבה, והבקבוק יגיע בצורה אופקית לגופו (באופן הזה הפיה תהיה חצי מלאה והוא ישלוט בכמות שהוא מושך). שיטת האכלה זו תאפשר לתינוק לעשות הפסקות לנשימה ולמנוחה. השיטה גם תווסת ביעילות רבה יותר את כמות המזון הנכנסת למערכת העיכול ותאפשר עיכול קל יותר.
- מגע הורי - תינוק החווה ריפלוקס מצוי בחוסר רוגע תמידי ולכן זקוק מאוד למגע הורי מלטף ומכיל, כזה שיערסל אותו (מדמה את התחושה ברחם) ויגע בעורו כמה שיותר כדי להרגיעו, שיפור הרגשת הסטרס תעזור גם להתמודד עם הקושי שבמצב הריפלוקס.
- האכלה מבקבוק וגודל הפטמה כדאי להשתמש בפטמה עם פייה קטנה כך האכילה תהיה ממושכת יותר כדי שלא להעמיס על מערכת העיכול.