מעבר למוצקים אצל תינוקות אלרגיים
ביצה כן או לא? מזונות רבים יכולים להוות אתגר עבור אמא לתינוק אלרגי לחלב במעבר לשלב המוצקים. אז מה עושים?
מאת: דבי ארדיטי, דיאטנית קלינית מוסמכת, נוטרמיגן lgg

האלרגיה לחלב פרה נוטה להתגלות אצל תינוקות במהלך השנה הראשונה של החיים, והיא מהווה הסוג הנפוץ ביותר של אלרגיה למזון אצל תינוקות וילדים צעירים. (רובם יצאו מהאלרגיה בממוצע סביב גיל 3-5 שנים).
זה קורה כאשר המערכת החיסונית מזהה חלבונים שבתוך חלב הפרה כמזיקים, ומעוררת תגובה אלרגית. זה מוביל לסימפטומים שיכולים להתרחש באופן מיידי (תוך דקות) או אחרי כמה שעות ואף כמה ימים, לאחר צריכת חלב או מזונות המכילים חלבון חלב פרה.
האלרגיה לחלב פרה יכולה להתבטא במגוון רחב של סימנים ותסמינים. אלה עשויים לכלול תגובות בעור (כמו פריחה, נפיחות באזור השפתיים, פנים וסביב העיניים או אקזמה), בעיות עיכול (כגון כאבי בטן, הקאות או שלשולים). הסימפטומים המדויקים משתנים מתינוק לתינוק, כמו גם האם מדובר בתגובה אלרגית בתיווך IgE או ללא תיווכו .
הטיפול באלרגיה לחלב פרה כולל הימנעות מחלבון חלב פרה והסרתו מהתפריט
חשוב לציין שחלב עזים או חלב כבשים אינו מתאים לילדים אלרגיים לחלב. החלבונים שבחלב אלה כמעט זהים לחלבון חלב הפרה, ולכן יעוררו גם הם תגובה אלרגית.
תינוקות עם האלרגיה לחלב פרה עלולים להיות אלרגיים גם למזונות אחרים כמו ביצה, בוטנים, סויה, שומשום ודגים. עובדות אלו מאתגרות כל אמא בשלב בו מתחילים לחשוף את התינוק למזונות משלימים ומתחילים לגוון את התפריט, עד לשילוב המלא עם התפריט המשפחתית.
גמילה יכולה להיות כמו שדה מוקשים, במיוחד אם הילד שלך הוא אלרגי לחלבון חלב פרה.
מעבר למוצקים אצל תינוק אלרגי
הנה כמה טיפים שיעזרו לך לאורך הדרך.
- דברי עם דיאטנית או רופא לפני שאתם מתחילים מוצקים. הם עשויים לתת לך כמה עצות לפני שמתחילים כמו גם לייעץ לך מאילו מזונות יש להימנע ולהסיר מהתפריט.
- אין לעכב את החשיפה למוצקים לאחר 6 חודשים, גם אם את מרגישה מודאגת בקשר לזה. הגיל המומלץ להתחיל חשיפות הינה בין 4-6 חודשים גם עבור תינוקות אלרגיים.
- חשיפה למזונות חדשים חייבת להיעשות בשעות הבוקר, כך שתוכלי לצפות בילד שלך לאורך כל היום ולהיות ערנית במידה ומופיע כל תגובות אלרגית או לא רצוייה.
-
מומלץ להציג את המזונות בהדרגתיות . התחלי עם מזון בודד שנוטה שלא להיות אלרגני כמו תפו"א/ בטטה/ גזר/ קישוא והציגי אותם אחד בכל פעם.
- נהלי יומן מזון. שמרי על הערות על המזון הנחשף ומתי, יכול לעזור לך לעקוב אחר כל סימפטומים שאת שמה לב.
- הפכי מודל לחיקוי עבור התינוק שלך. מחקרים מראים כי לילד שלך סיכוי גבוה יותר לרצות לנסות מזון חדש אם הוא רואה אותך אוכלת אותו.
- חפשי מתכונים ללא חלב. יש כמה ספרים ואתרי אינטרנט שיכלו לעזור לך לבשל ארוחות לתינוק שלך. אתרים שונים יכולים להציע לך מתכונים כיצד לשלב פורמולה היפואלרגנית בבישול.
- מגוון המזונות הוא מאוד חשוב. היכרות עם מזונות חדשים ומרקמים היא חשובה כדי להבטיח לתינוק שלך תזונה מאוזנת. המגוון גם יעזור למנוע התנהגות אכילה בררנית.
- בדקי אם התינוק שלך מקבל מספיק ויטמינים ומינרלים. פני לדיאטנית כדי להבטיח שתינוקך מקבל מספיק סידן, ויטמין D וברזל מהתזונה שלו.
איך נשפר את צריכת הסידן
להלן כמה הצעות כיצד לשפר את צריכת סידן ממקורות שאינם מוצרי חלב (בהנחה שאין אלרגיות אחרות):
- קנו דגני בוקר מועשרים בסידן וללא חלב.
- תוכלי להשתמש עוד בפורמולה ההיפו- אלרגנית כבסיס לתבשילים ולהכנת משקאות גם אחרי גמילה מבקבוק. בדקי כי הפורמולה מספקת מספיק סידן. לרוב פורמולות היפואלרגניות שלב 2 המותאמות לתינוקות מעל גיל 6 חודשים מכילות סידן וברזל בכמות מוגברת ומספקת.
- דגים משומרים כמו סרדינים, וסלמון יכולים להיות יותר מ 60 מ"ג ב- ½ פחית.
- ברוקולי, תרד, ושועית ירוקה מכילים כמות מכובדת של סידן.
- אם הילד שלך מסוגל לאכול סויה, אז תני לו לנסות יוגורט/מעדן סויה
- קיימים לחמים מועשרים בסידן,כדאי לבחור באחד מאלה.
לספיגה אופטימלית של סידן ממזון, יש צורך בוויטמין D. אנחנו מקבלים את רוב ויטמין D מאור השמש שלנו, על פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ שכל הילדים מגיל הלידה ועד גיל שנה יקבל תוסף יומי של טיפות המכילות ויטמין D3 .
אל תכריחי את התינוק שלך לאכול שום מזון. זה עלול לקחת כמה ניסיונות לתינוק שלך לקבל ולאהוב את אוכל החדש וכמובן, אל תשתמשי אף פעם בהסחת דעת או משחקים במהלך ההאכלה