המעבר מהנקה למוצקים אצל תינוקות
אמהות שואלות על תהליך הטעימות ראשונות לתינוקות איך להכיר לתינוק היונק מאכלים נוספים, טעימים ומזינים שיספקו את כל מה שהוא צריך ולא יכבידו על הקיבה העדינה שלו.
על פי התזונה הטבעית, מומלץ להניק באופן אבסולוטי עד גיל חצי שנה, ואז להתחיל להכיר לתינוק מאכלים חדשים. המעבר למוצקים אצל תינוקות יכול להיות מרענן ומזין - שילובים שונים של פירות וירקות אורגניים חיים, פירות יבשים, שומשום מלא טחון ושקדים טחונים יוצרים בסיס מצוין לתזונה המשולבת עם הנקה.
להלן סקירה קצרה, ליעוץ יותר מעמיק כדאי לפנות לתזונאי/ת מוסמכים.
חשוב לזכור - כל תינוק מתפתח באופן שונה מתינוק אחר, ישנם תינוקות שמצמיחים שיניים בגיל 4 חודשים וכאלה שהשן הראשונה שלהם בוקעת בגיל שנה. ישנם תינוקות שכבר בגיל 7 חודשים רוצים לקחת לכם את הלחם מהיד וישנם תינוקות שלא מוכנים לשמוע על שום מזון מלבד חלב עד גיל 8 חודשים.
חשוב להיות קשובים לתינוק ולבקשות שלו. תפקידינו כהורים להציע מזון טבעי ומגוון ולתת לתינוק שלנו להחליט אילו מהמאכלים מתאימים לו.
המלצותינו לתזונת תינוקות (האכלת תינוקות) נכונה:
# גיל ההתחלה במעבר מנוזל למוצק
מגיל ארבעה חודשים ניתן לתת טעימות
בגיל זה הטעימות לא מחליפות את ההנקה או הבקבוק
# כמות ותדירות
כמות אוכל לתינוק הינו עניין מורכב ותלוי בתינוק. רצוי להתחיל בכפית או שתיים ביום, ולראות כיצד מגיב התינוק. אם מעוניין ביותר, יש לאפשר זאת. רצוי להתחיל לתת מזון מסוג אחד במשך כ - 4 ימים ולראות כי אין תגובה אלרגית. בעת הכנת כמות אוכל לתינוק יהיה ניתן בפעם הבאה לשלב עם ירק או פרי נוסף, וכך הלאה. עם הזמן התפריט יתרחב וכך נוכל לגוון בארוחות.
# איך מכינים ומגישים?
את הפירות יש לבשל ו/או לקלף.
להגיש בכפית, כמחית חלקה (ללא גושים), עד גיל 8 חודשים. לאחר מכן, עם בשלות התינוק, ניתן לעבור למרקם מעט יותר גושי.
# זמן האכלה
האכלת תינוקות רצוי לבצע כאשר הם לא רעבים מידי, על מנת שתהיה להם סבלנות לטעום ולקבל מזון חדש. אם מתגלה התנגדות, ניתן לתת חלב ולנסות שוב אח"כ.
החל מגיל 6 חודשים, לתינוק יש כבר תאבון בריא יותר למזון, מלבד חלב, וניתן להוסיף לתפריט היומי מרק כארוחת צהרים, ומנת פירות כארוחת בוקר (פרי אחד = מנה).
בגיל זה המזון המוצק כבר יכול להחליף ארוחה שלמה, ובמקרה הצורך ניתן לתת בקבוק או הנקה כהשלמה.
מזון מוצק וטרי הוא ללא ספק המזון בעל הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר. הוא לא עבר שום תהליך עיבוד בו הולכים לאיבוד חלק מהערכים התזונתיים, אין בו חומרים משמרים, רעלים וחומרי הדברה, צבעי מאכל מזיקים, תוספות שונות ומשונות האמורות להחזיק את המזון לאורך זמן על המדפים צבעי מאכל ושימור ועוד.
תינוק יונק - מקבל מחלב אימו את כל צורכי המזון שלו, אנו רוצים להכיר לו את עולם המזון המזין, הטוב ביותר עבורו -המומלצים ביותר הם כמובן פירות וירקות (רצוי לשטוף בצורה יסודית לפני ההגשה).
תהליך ההכרות עם עולם הטעמים, מרקמים, צבעים ותחושות הוא תהליך מרגש - התינוק הקטן שלנו, הכיר עד היום רק מאכל אחד!
אמנם הוא נהנה ממנו מאד, אך הגיע הזמן להוסיף לו מזון שאיננו נוזלי, שיתחיל להפעיל את מערכת העיכול שלו, ויכין אותו בהדרגה לחיים בוגרים המבוססים על תזונה שאיננה תלויה באמו. ניתן לראות את התחלת האכילה של התינוק כצעד ראשון להיפרדות מהאם... אם התינוק לא הוזן עד היום מבקבוק (בחלב אם או תחליפים), לראשונה הוא יוכל לקבל מזון מאדם שהוא לא אימו. ישנה חשיבות רבה בכך שההורים יהיו אלה שיכירו לתינוק מאכלים חדשים, שיהיו שותפים בתהליך הזה ויעודדו אותו, ושהתינוק לא ירגיש שהאם אינה רוצה להניק אותו, אלא שהיא מגלה לו את העולם המופלא החדש הזה שנקרא מזון.
כל עוד התינוק יונק מערכת החיסון שלו מוגנת ע"י חלב האם, וכשאנו חושפים אותו למאכלים חדשים - זהו פתח לרגישויות, אלרגיות, הידבקות במחלות, לכן יש חשיבות אדירה למזון אותו ניתן לתינוק.
אנו כל כך מקפידים על בריאותו של התינוק שלנו = תזונה טובה היא הבסיס לבריאות טובה.
השקיעו במזון של הילדים ותראו איך הם יותר בריאים וחזקים.
העקרון המנחה אותנו בתזונת התינוק הוא מזון אורגני, חי וטרי או מאודה, הנאכל בסמוך לרגע ההכנה שלו.
- את האוכל כדאי למעוך / לרסק, כי לתינוק עוד אין מערכת שיניים לריסוק המזון.
- כל מאכל חדש כדאי לנסות 3 ימים כדי לשלול תגובות כגון: אלרגיה, בעיות עיכול וכו'.
- כדאי לתת לטעום מאכל חדש בשעות היום ולא לפני שינה, כדי שלא יכביד על מע' העיכול.
- לא למהר, לוקח זמן עד שהתזונה מתבססת ויכולה ממש להחליף הנקה.
- לא כדאי לתת לתינוק את האוכל לא כשהוא מאד רעב - אז אין לו סבלנות, הוא רוצה לינוק!
כדאי לתת טעימות במשך חודש-חודשיים ורק אז להתחיל לבסס ממש ארוחות..
עד שלא יוצאות לתינוק שיניים, אין מה למהר לתת לו מזון מוצק - עדיף מזון נוזלי.
כדאי להתחיל עם: בננה, אנונה, אגס, אבטיח, אבוקדו, מלפפון, תמרים, תאנים, להמשיך עם: תפוח, מלון, מישמיש, גזר, חסה, ענבים, צימוקים. אפשר לתת את האוכל מוצק או להכין ממנו מיץ. בהתחלה נותנים לתינוק כמה כפיות לטעום, ומשלימים בהנקה/ בקבוק ודי מהר אפשר לתת מנה יפה שמהווה ארוחה בפני עצמה.
לרכישה מאובטחת של מכשיר אידוי לתינוקות בייבי קוק
10% הנחה לגולשות mamy בהקשת קוד קופון mamy
בייבי קוק הוא מכשיר רב תכליתי אשר מאדה, מערבב, קוצץ, טוחן, מפשיר ומחמם אוכל עבור תינוקות וילדים בפשטות, קלות ויותר מכל שומר על הבריאות. ועכשיו הבייביקוק במבצע מיוחד לגולשות mamy לפרטים לחצו כאן