הדוגמן בן 5 ימים!
הפקות אופנה גדולות ויקרות היו שמורות בעבר לדוגמניות מנוסות ומותגים גדולים, אך כיום מבוקשות על ידי הורים טריים שמעוניינים להנציח לעד כל רגע מחיי הילדים, החל מהימים הראשונים שלאחר הלידה.
לצורך כך שוכרים סטודיו וצלמים מקצועיים ומנוסים אשר משתמשים בתאורה נכונה, סטים מושקעים, סטיילינג מדויק ואביזרים רבים, כשהדוגמנים הם תינוקות בני פחות משבועיים ימים. לכבוד כנס הצלמים וחובבים הצילום הגדול "פוטושואו" שיתקיים בין התאריכים 25-26 בפברואר ויכלול לא פחות מ- 28 הרצאות מרתקות בנושאי צילום מרתקים וטרנדים שונים, פגשנו שניים מצלמי הניו בורן המוכשרים בארץ, הצלם ישראל יניב והצלמת ומרצה שגם תרצה בכנס, אסתי ורקר, בכדי לספר על טרנד צילומי הניו בורן שהפכו למבוקשים במיוחד בישראל ואינם נופלים מהפקות אופנה למגזינים נחשבים. יש גם טיפים להורים שרוצים לחסוך עלויות ולנסות לעשות זאת באופן עצמאי.
איך הגעתם לתחום צילומי הניו בורן?
לדברי ישראל יניב, "צילום תמיד היה חלק חשוב בחיי, כשהחלטתי להפוך את התחביב למקצוע נרשמתי ללימודי צילום במכללת מנטור למקצועות העיצוב, ניו מדיה וצילום ברמת גן. כשסיימתי את הלימודים, מה שמשך אותי יותר מכל היו צילומי משפחה וילדים. בעקבות דרישת חוזרת של אימהות לצילומי תינוקות התחלתי ללמוד את הנושא באופן ספציפי באמצעות מדריכי יוטיוב. מדובר על תחום מאוד חם שאינו נח לרגע וכל הזמן יש במה להתעדכן. לשמחת הצלמים שמעוניינים ללמוד היום את הנושא, התהליך כיום פשוט בהרבה וניתן למצוא במכללת מנטור קורס המתמחה באופן ספציפי בצילומי ניו בורן, ילדים ומשפחה, שמטרתו ללמד צלמים מקצועיים את הנושא לעומק, החל מנושא הבטיחות והרגעת התינוק, דרך עיטופו, קומפוזיציות, רעיונות לסטים, צילומי חוץ, פנים ועוד". לדברי ורקר, "תחום צילומי הניו בורן דורש מהצלם רמה אחרת של מקצועיות ורגישות, כאשר מעל הכל יש את נושא בטיחות התינוק. לכן חשובים לימודים ספציפיים של לימודי ניו בורן".
איך קרה שתעשיית צילומי הסטודיו לתינוקות הפכה כל כך פופולארית?
לדברי ישראל יניב (28), בעל סטודיו לצילום הנושא את שמו ומתמחה בצילומי ניו בורן, הריון ומשפחה בתל אביב, "כמו כל צילום עצמאי או מקצועי, תעשיית צילומי הניו בורן שמשגשגת בשנים האחרונות נובעת מהצורך הבסיסי של אנשים לתעד את הרגעים החשובים והמשמעותיים בחייהם. ימי הולדת, חתונות, הריון וכמובן לידת הילדים. בשל העובדה כי תינוקות גדלים כל כך מהר, משתנים ומתפתחים בכל יום שעובר, נוצר אצל אימהות בפרט וזוגות הורים בכלל אישזהו לחץ פנימי טבעי לתעד פן נפספס או נשכח ולו רגע בודד. הדבר מתחיל בתופעה הידועה של צילום עצמאי של מאות תמונות ביום באמצעות הטלפון הנייד וממשיך אל צילומי הסטודיו שלוקחים את הדבר צעד אחד קדימה". לדברי ורקר, "עם התפתחות התעשייה והביקוש החלו צלמים כמוני להתמקד ולהתמקצע בנושא המשפחה, הריון ותינוקות עד שהפך לנישה בפני עצמה וכמו כל דבר שנעשה בצורה מקצועית, התוצאה בהתאם. צלמים מקצועיים מחזיקים בסטודיו מגוון אביזרי פרופס מתוקים שמשדרגים פלאים את התמונה, בדי עיטוף, תאורה נכונה וכמובן לא פחות חשוב ניסיון בצילום תינוקות וידע בפוטושופ ושאר תוכנות עריכה שמאפשר לעיתים ליצור תמונות ופוזיציות שבלתי אפשריות באופן עצמאי". "מעבר לזיכרון האישי" מוסיף יניב, "צורך נוסף שהביא באופן טבעי לפופולאריות התעשייה היא רצונם של אותם הורים להפגין ולהשוויץ בפרי יצירתם ואהבתם לסביבה. כל הורה רוצה להציג את ילדו כילד המושלם והמתוק ביותר. צילומים מקצועיים וערוכים מעניקים תמונה מושלמת אותה ניתן להציג לעולם".
ניובורן צילום ישראל יניב
מהם החידושים בתחום?
לדברי יניב, "החידושים בתחום בדרך כלל מתאפיינים באביזרים מיוחדים הקיימים בסטודיו. כדי להיות שונים ומיוחדים צלמים מזמינים אביזרים שונים מחו"ל או ממעצבים, כאלו שסביר להניח שלא נמצא אצל אחרים ויהפכו את התמונות למקוריות ומיוחדות. שאר החידושים יהיו בדרך כלל תלויים בפן הקריאטיבי ובמקצועיותו של כל צלם, הרעיונות אותם מביא עימו לסט וכן הלאה". ורקר מוסיפה כי "צלמים מחפשים כל הזמן את הדבר החדש הבא, הזווית המעניינת, התנוחה, הרעיון המקורי. אנו סופגים השראות האחד מהשני וגם מביטים על עבודות שנעשות על ידי קולגות במדינות שונות מעבר לים".
איך מתמודדים עם האימהות שוודאי לחוצות מהפקדת תינוקם לאדם זר לצילומים?
לדברי ורקר, "צריך לזכור שעל אף שמושא הצילום המרכזי הוא התינוק, חשוב מאוד לשתף את האם אשר טבעי שתהיה חרדה לתינוקה ולסיטואציה. הדאגה לאם וההתחשבות מתחילים אצלי עוד טרם ההגעה לסטודיו. כיוון שאימהות עייפות ולחוצות מתוקף תפקידן החדש, אני לוקחת בחשבון שיש סיכוי שיאחרו לצילומים ומקבלת זאת בהבנה. כדי של ייווצר חלילה לחץ לשני הצדדים לעולם איני קובעת צילום נוסף מיד אחרי, אלא תמיד במרווחים גדולים. ההתנהלות היא תמיד רגועה מתוך ידיעה שלעיתים האם עייפה, סובלת ממצבי רוח וההורמונים עוד גועשים בתוכה .שנית, האם שותפה מלאה לצילומים, עוזרת להרגיע את התינוק, להאכילו במידת הצורך ומהווה זוג עיניים וידיים המפקחים על הנעשה ועל שלומו. כמו כן, אני תמיד דואגת לדברי שתייה וכיבוד".
האם היו בקשות גרנדיוזיות או מוזרות?
לדברי יניב, "הורים מגיעים לסטודיו בדרך כלל אחרי שעשו עבודת חקר וראו מאות אם לא אלפי תמונות של צילומי ניו בורן. רובם מבקשים צילומים מסורתיים וכאלו דומים למה שמצאו באינטרנט או ראו אצל חבריהם, אך יש כאלו שמנסים ומבקשים לקחת את העניין צעד אחד קדימה. בקשה מוזרה במיוחד הייתה של לקוחה שביקשה לדמות את הסט לחיק הטבע, מעין ג'ונגל בו היא תשב בפיסוק רגליים ותדמה לידה במהלכה היא אוחזת בתינוק ומיילדת את עצמה". ורקר מוסיפה, "לא נתקלתי בבקשות מאוד יוצאות דופן או מוזרות שחרוטות בזיכרוני, אך כן באימהות שהגיעו עם רשימת בקשות בלתי נגמרת ולא ריאלית. כמו כן, לא תמיד רצונות האם תואמות את מצב רוחו ושיתוף הפעולה של התינוק באותו הרגע. חשוב שהצלם והאם יערכו תיאום ציפיות לפני תחילת הצילום בכדי להימנע מחוסר רצון ואכזבה".
מהן העלויות?
צילום ניו בורן למשך שעתיים וחצי עד כשלוש וחצי שעות, עולה בין 1000 – 3500 ₪, תלוי במקצועיות הצלם ונסיונו, מספר התמונות המעובדות שמקבל הלקוח, האם מקבל אלבום דיגיטלי וכן הלאה.
על מה צריך להקפיד לפני יום צילום?
לדברי ורקר, "החוק הראשון הוא שעל צילומי הניו בורן להתקיים מ-5 עד 14 יום מהיוולדו של התינוק. הדבר חשוב מכמה סיבות. ראשית, זהו פרק הזמן האידאלי כיוון שבשלב זה נוטה לישון שינה שלווה ועמוקה וניתן להזיזו בלי שיתעורר. בגיל מאוחר יותר מתחיל לסבול מגזים ופחות רגוע ואז הצילומים יכולים להפוך לבלתי אפשריים. כמו כן, הגיל עצמו תלוי גם גודל ומשקל התינוק, בעוד שתינוקות קטנים אפשר להביא לסטודיו בגיל הקרוב ל-14 יום, תינוקות שגם כך נולדים גדולים, כדאי לצלם בשלב מוקדם ככל שניתן. בנוסף, בטווח גילאים זה בלבד התינוק ישן בתנוחה עוברית מקסימה שקשה לשחזרה לאחר מכן". לדברי יניב, "זכרים עדיף לצלם לפני הברית כיוון שהמקום עלול לכאוב ולהביא אותם לאי נוחות ועצבנות. לפני הצילומים יש להאכיל את התינוק בכדי שישן ברוגע על בטן מלאה. אמהות שמניקות מתבקשות לשאוב חלב לפני הצילומים ולהביאו איתן בבקבוק למקרה שיהיה רעב. כשהתינוק על קיבה מלאה עוטף אותו הצלם ברצועת בד נמתחת שמרגיעה אותו ועוזרת לו להיכנס לשינה עמוקה. בנקודה זו נפתח לצלם חלון הזדמנויות ואפשר לצלם סשן ראשון ולהוסיף אקססוריז כמו מיטה, דלי, חבית, פוף, מריצה ועוד. בשלב הבא ניתן להוריד את העיטוף ולהחליפו בבגדים מתוקים או לצלם בעירום. זמן הצילום האפשרי עד שמעורר הוא בדרך כלל עד 3 שעות. כיוון שהתינוק ערום יש לדאוג שהטמפרטורה בחדר תהיה נעימה".
כיצד מבטיחים את שלומו של התינוק?
לדברי ורקר, "בטיחות, בטיחות, בטיחות. הכלל הראשון הוא שאין תמונה ששווה את סיכון בריאותו של התינוק. בנוסף, תמיד מקפידים שיהיה אדם נוסף על סט הצילומים שיהווה זוג עיניים משגיחות ורחוק מהתינוק מרחק הושטת יד". "מעבר לשמירה על כללי הבטיחות" מוסיף יניב, חשוב לוודא שלסטודיו יש ביטוח. מעבר לכך אם כבר הגעתן לצלם מקצועי עם המלצות, צריך לסמוך עליו, לאפשר לו לצלם, להתמסר וליהנות מהחוויה".
ניובורן צילום אסתר ורקר