פגים בסיכון מוגבר ללחץ דם גבוה עד גיל ילדות
ממצאי מחקר שנערך בשוודיה מורים כי כל הילדים שנולדו מוקדם מידי, צריכים להיות במעקב בכדי לטפל בלחץ דם גבוה במידה והוא ממשיך לאורך הילדות.
תרגמה וערכה: אסתר סיטון
"כל הילדים שנולדו מוקדם מידי, צריכים להיות במעקב בכדי לטפל בלחץ דם גבוה במידה והוא ממשיך לאורך הילדות" כך אומרים עורכי המחקר משוודיה."זה נכון לגבי שני המינים" אומרת ד"ר אנה-קארין אדסט בונאמי ממכון קרולינסקה שבשטוקהולם העומדת בראש המחקר "לחץ דם גבוה בילדות מנבא לחץ דם גבוה בבגרות".
ממחקרים קודמים נמצא כי לילדים שנולדו פגים יש לחץ דם גבוה יותר מהממוצע בילדות ובגיל ההתבגרות. לצורך המחקר ניתחו ד"ר בונאמי וצוות החוקרים 68 תינוקות פגים בשוודיה מול 65 תינוקות שנולדו במועד. התינוקות הפגים נולדו משבוע ה27 ומטה של ההריון בין השנים 2004 ל 2007, במשקל ממוצע של 810 גרם.
*קיימים שני סוגים בולטים של ערכים בלחץ הדם:
1.לחץ דם סיסטולי-זהו לחץ במצב שחדרי הלב מתכווצים והלחץ נמצא בשיאו.
2.לחץ דם דיאסטולי-לחץ נמוך יותר כאשר חדרי הלב מתרוקנים.
בגיל שנתיים וחצי נבדקו שתי הקבוצות כאשר המין, הגיל והגובה תואמים, לקבוצת הבנים הפגים היו ערכי לחץ סיסטולי ודיאסטולי גבוהים משמעותית בהשוואה לקבוצת הביקורת של התינוקות ממין זכר שנולדו בזמן, כמו כן ערכי התינוקות הפגים ממין נקבה היו גבוהים יותר בלחץ הדיאסטולי מאשר בקבוצת התינוקות שנולדו בזמן.
"הידע על הבדלים בין המינים לאחר לידה מוקדמת נדירים בהרבה", אומרת ד"ר בונאמי "הראינו בעבר כי לחץ הדם היה גבוה גם אצל בנות שנולדו לפני הזמן ולא יכולנו למצוא כל סימן של שינוי מגדרי."בהתחשב בכך שהמחקר הנוכחי לא התמקד מספיק בכדי לבדוק הבדלים בין המינים, אנו עדיין ממליצים על סוג תדר זהה של פיקוח על בנים ובנות שנולדו טרם המועד", הוסיפה.
עוד נמצא כי לא היה קשר בין לחץ הדם של הפגים ליתר לחץ דם אצל האם, כמו כן טיפול בסטרואידים בזמן ההיריון לא השפיע על לחץ הדם של הפג. אותם ילדים נדרשים לבצע הערכות מקיפות של הלב והעורקים הגדולים, תפקוד הריאות, ופעילות גופנית בגיל שש.
"מאוחר יותר בילדות ובגיל ההתבגרות, אנחנו מתכננים לעשות 24 שעות מדידות לחץ דם ולחקור את היכולת הגופנית של הפגים, מניעת מחלות לב וכלי דם הם כנראה חשובים מאוד כדי לשפר את איכות החיים ואת הבריאות בשלב יותר מאוחר בקרב נבדקים שנולדו בטרם עת, אם כי מחקרי מעקב של לידה מוקדמת ועד לבגרות עדיין במידה רבה חסר", אומרת ד"ר בונאמי ומסכמת "להמנע מהשמנה ולעודד פעילות גופנית בשלב מוקדם בחיים יהיו ההמלצות העיקריות שלי!"