אמא עדיפה על אבא
מחקר חדש מציע כי אמהות המחזיקות את תינוקם הפג בעת לקיחת דם בבית החולים מצליחות להפיג את כאבם יותר מאשר אביהם המנסה לנחם אותם. מחקר שעשוי לעניין כל הריונית לקראת לידה...
תרגמה וערכה: רותי שוורץ
מחקר מציע כי אמהות המחזיקות את תינוקם הפג בעת לקיחת דם בבית החולים מצליחות להפיג את כאבם יותר מאשר אביהם המנסה לנחם אותם. מחקר שעשוי לעניין כל הריונית לקראת לידה...
יש לציין כי על פי מקורות חיצוניים, ההבדלים בין האם לאב הינם קטנים ונדמה כי כל הורה המחזיק את ילדו הפג מצליח לעזור לו לשרוד את הנוהל בקלות רבה יותר.
חוקרים ניסו לבדוק את האפקט של התופעה המוכרת תחת השם "טיפול קנגורו" על תינוקות בעת כאב. בתופעה זו, מבוגר מחזיק את הפעוט, הלובש אך ורק חיתול, כנגד החזה החשוף שלו או שלה, עם סדין או כיסוי אחר המכסה את הצמד.
"ישנו הבדל משמעותי בין תינוק השוכב באינקובטור לבין תינוק המוחזק על ידי אחד מהוריו בעת תהליך לקיחת הדם", אמר ד"ר לארי גריי, רופא ילדים בבית החולים "קומר" שבשיקאגו.
מחקרים קודמים הציעו כי המגע בין העורות גילה מספר יתרונות בריאותיים חיוביים עבור התינוק, כולל הקלת הכאב. פגים זקוקים לפרוצדורות רפואיות יתרות ולכן יש למגע חשיבות יתרה איתם. דרך שימוש ב"טיפול הקנגורו", ההורה שומר על חום גופו של הפג, ויסות נשימתו/ה וכן דברים נסתרים נוספים.
המחקר שנערך באוניברסיטת מקגיל במונטריאול, בחן 62 פגים ששכבו ביחידה לטיפול נמרץ ונזקקו לבדיקות דם מרובות. לכל אחד מהתהליכים החוקרים ביקשו מהורי הפגים להחזיק את התינוק כל אחד בתורו בשיטת טיפול הקנגורו.
במקביל, החוקרים צילמו את פניהם של כל אחד מהתינוקות במהלך ואחרי בדיקת הדם. לאחר מכן הבעות פניהם נותחו תוך כדי שימת דגש על עיניים מכווצות, קמטים בשפתיים וכד'. הכאב היה מדורג בסולם של 0-21.
כאשר האבות סיפקו את טיפול הקנגורו, ציוני הכאב נעו בין 8.5 ל8.6 ב-30 שניות ודקה לאחר בדיקת הדם. כאשר האמהות סיפקו את טיפול הקנגורו, ציוני הכאב נעו בין 1.4 ל1.5 פחות מהציונים הקודמים ודקה לאחר בדיקת הדם. כאשר הפגים שכבו באיקובטור, ציוני הכאב נעו בין 11 ל-13 נקודות.
נדמה כי לאמהות יש יותר ניסיון עם שיטת טיפול הקנגורו מאשר האבות (אם כי צוות החוקרים לא רואה בהכרח הבדל בין האדם שמחזיק את הפעוט). הטענה הרווחת היא שיש משהו ייחודי למגע בין אם לתינוקה יותר מכל מבוגר אחר. ישנו הבדל בגוף הזכר, בעיקר באיזור החזה העשוי להיתפס בעיני התינוק כפחות טבעי.
ד"ר גריי מוסיף כי המסר העיקרי הוא שאמא או אבא עדיפים על פני הליך שנעשה ללא טיפול הקנגורו, אם כי אמהות בעלות ניסיון מועט עם השיטה יכולות לעשות זאת טוב יותר מאבות.
גריי הוסיף כי שני ההורים במחקר אמרו שהם חשים באופן חיובי לגבי שיטת טיפול הקנגורו עם תינוקם ושישמחו לעשות זאת שוב.
גם אם את עומדת ללדת תינוק שאינו פג, תוכלי לקחת לעצמך טיפ ממחקר זה. בדיקת דם או חיסון כאשר האם והתינוק במגע עור אל עור עשוי להפחית כאב אצל התינוק.