בוקר טוב...או שלא...
בוקר. כולנו...אבל באמת שכולנו מנסים לדחוס אל תוך פרק הזמן שנותר לנו עד שאנו אמורים לצאת לעבודה בזמן, בין היתר כדי להתחמק מהפקקים בדרך, את האכלת, הלבשת, החתלת ילדנו, שלא לציין את צחצחת וגלחת ראשנו, מלבושנו ומה לא...איך להפטר מהמאבק היומיומי להשכמת הילדים? עצות ושיטות.
מאת: ריקי לוי דינר
בוקר. בוקר וכולנו היינו רוצות להיות כמו מרי-פופינס, קמות עם חיוך, שערנו סתור לאחור וכל ילדנו מחוייכים אצים רצים אל המטבח, נקיים ומצוחצחים אל עבר ארוחת הבוקר היומית.
עכשיו ניתן לפעמון ההשכמה להעיר אותנו חזרה אל המציאות ונתחיל את הקטע מחדש:
בוקר. כולנו...אבל באמת שכולנו מנסים לדחוס אל תוך פרק הזמן שנותר לנו עד שאנו אמורים לצאת לעבודה בזמן, בין היתר כדי להתחמק מהפקקים בדרך, את האכלת, הלבשת, החתלת ילדנו, שלא לציין את צחצחת וגלחת ראשנו, מלבושנו ומה לא...(אלו שיש להם כלב דוחסים באותו פרק הזמן את הורדתו).
לרוב גם אם נצליח במשימה הבלתי אפשרית הזו, הרי שבדקה התשעים ותשע, זו שמסומנת כפתיחת הדלת ותחיבת המפתח במנעול, יקרה איזהו בלת"ם (אירוע בלתי מתוכנן). הצמה נפתחת לילדה, הילד רוצה קקי, התינוקת שכחה את המסרק, הנייד לא מפסיק לצלצל עד שאפילו הכלב המנומנם מתעורר וצועק – "אולי די?!".
אז באמת די! התחלת בוקר באופן שכזה לא רק שמורטת עצבים, אלא משבשת את הלך הרוח שלנו לכל אורך היום, ומשפיעה לא רק עלינו אלא אף על ילדנו, יכולת התקשורת שלהם בתחילת היום, כישורים חברתיים, איזון הרומונלי ותזונתי ומה לא....
אז איך באמת עושים את זה, קצת, אם לא לגמרי, יותר שפוי?
מורה נבוכים.
תזמון
ישנן קלישאות שלא סתם הופכות כאלו, הן פשוט נכונות עד כי חייבים לחזור עליהן המון פעמים.
תזמון הוא אחד מקלישאות אלו, עוד מחברת זה יגיעו בהמשך.
התסכול שנוצר מבוקר לחוץ שאינו עומד בזמנים וגורר לאחריו איחורים קונסיסטנטיים לעבודה נובע מעובדה אחת פשוטה: ניהול זמן לא נכון, ובקיצור תזמון לקוי.
כאשר המרחק מהבית לעבודה, מתורגם נכונה למערכת זמנים הוא לוקח בחשבון את שעת היציאה הפוטנציאלית מהבית, כמות הפקקים בשעה זו בדרך לעבודה, עיכובים כגון תדלוק, חיפוש חניה וכדומה, עיכוב בגן/ביה"ס, וכל שאר העיכובים האפשריים בדרך, כולל זמן תגובה. כאשר אלו מנוהלים נכון הם מאפשרים יציאה רגועה מהבית לפחות בבחינת הידיעה כי אנו לא עומדים לאחר. הלחץ הפועל על ההורה פוחת, וכשזה קורה תתפלאו איך הוא יורד גם מהילדים היות וההורה אינו משליך את לחציו עליהם.
רבים מהאנשים העושים חישוב זה מגיעים למסקנה שעליהם לקום בשלוש לפנות בוקר ומוותרים על כל העסק.
כמובן שחשיבה זו נובעת שוב מאותו הלחץ, הטוען כי לא הגוני! לא הגיוני! ממש כמו אותו ארנב בעליזה בארץ הפלאות הממהר תוך כדי מלמול עצמי שאין לו זמן אין לו זמן.
יש זמן! לא הכל חייב להיעשות בבוקר, כך שאפשר בהחלט לוותר על ההשכמה בשלוש לפנות בוקר.
ניתן להכין את קופסאות האוכל לעבודה ביום האתמול לרבות סנדוויצים לילדים. אם לא מוצא חן בעיניהם שהסנדוויצים במקרר לילה שלם והם בגיל המתאים, תנו להם להכין את האוכל בבוקר. חשוב כי תדגישו בפניהם כי בשעה זו וזו יוצאים מהבית גם אם הם לא הספיקו להכין את האוכל. יום אחד בנעליכם והם מלקקים את האצבעות מהאוכל הלילי ששכב במקרר. הכל עניין של חינוך.
ועתה אליהם, מה קורה באמת כאשר הילד מסרב לקום? מה קורה כשלילד קשה לקום והוא רק בן שנתיים. האם לעד אתמהה שמא הוא עובד עליי ומנצל את הבוקר, או שבאמת קיימת בעיה?
"התעוררתי אבל אני עוד לא איתך..."
כאשר דנים בהתעוררות יש להבחין בין השכמה להתעוררות. כמו מבוגרים ישנם דפוסים המתבססים כבר בילדות ומלווים את הפרט כל חייו. בין אלו ניתן למצוא את דפוסי ההשכמה וההתעוררות של ילדכם ושלכם. ישנם טיפוסים המשכימים מתי שיאמרו להם אבל לוקח להם עוד פרק זמן מסויים עד שהם "מתאפסים" על עצמם כפי שניתן לכנות זאת. זהו בדיוק ההבדל בין השכמה להתעוררות. השכמתי, אך עוד לא התעוררתי. יש כאלו שההשכמה שלהם זהה להתעוררות, ברגע בו נפקחו ארובות העיניים נפתחה המחשבה בבהירות מדהימה. ויש כאלו ששניהם קשים להם, גם ההשכמה גם ההתעוררות.
אנו ננסה לתת טיפים להשכמה והתעוררות נכונה ללא קשר לדפוסים הנ"ל אך עם דגשים במידת הצורך.
שגרת בוקר
הבוקר הינו השעה הקריטית ביום, היות ולו הכוח לבסס את המשך יומנו. הדבר נכון בהתייחס לתזונה, אך גם בהתייחס לאופן הקימה שלנו.
חשוב כי ניתן יהיה להכנס אל המשך היום בנוחות, רגיעה, מודעות ובקיצור שקט נפשי. להתחיל את הבוקר עם חיוך.
מעבר לתזמון שהוזכר קודם לכן, על מנת שילדכם יחייכו בבוקר חייכו אתם אליהם. למרות כל הלחץ, השתדלו לשדר רגיעה. הדבר משפיע אף על הילדים.
היו סבלניים לנדדנודים שלהם, ובכל זאת אם הדבר חודר לזמן שהוקצב ענו להם ברוך ולא מתוך עצבים.
אחד הדברים החשובים בבוקר ובכלל בסדר היום של ילדים הוא – שגרה!!! (קלישאה מספר שתיים, אך נכונה)
בססו לכם סדר בוקר וסדרת פעולות הידועה לכלל בני הבית. הדבר מונע חיכוכים, יותר תיאום ציפיות באשר לחלוקת התפקידים הבוקרית ומקל את זמן ההתארגנות המשפחתית. כך הילד יודע כי עליו להתעורר לבד, להתלבש ורק אחרי זה לאכול, או כל סדר פעולות אחר המתאים עצמו להלך הרוח המשפחתי וסדר היום.
ילדים שקשה להם להתעורר יצטרכו חיזוקים בשלבים אלו כגון: "אתה זוכר מה סיכמנו שאתה עושה בבוקר?", כל הכבוד לך שהצלחת", אני יודע שקשה לך כי עוד לא ממש התעוררת אבל..." וכהנה וכהנה.
אחרי מספר פעמים הילד יפנים את שגרת היום, וירצה לרצות אתכם. החיזוק יגיע ממנו אליכם – "אמא, ראית איך התלבשתי לבד...".
מערכת חיזוקים
מערכת חיזוקים באה לשמר את ההתנהגות הטובה ולמגר את הלא רצוייה בקרב ילדים. אותה מערכת פועלת נהדר בשעות הבוקר כמו גם בשעות היום כולו.
כך לדוגמא, במקרים בהם מדובר במספר ילדים ניתן לחזק את הילד אשר לו ההתעוררות ושגרת הבוקר קלה. עם זאת השתדלו להמנע מהשוואה החוזרת על עצמה כל בוקר. ניתן להשתמש בהשוואה כמקור חיזוק, אך ברגע בו היא הופכת קבועה היא יוצרת למעשה אפליה.
כך אם יש לכם ילד אחד המתעורר באופן חלק, ואחר לו ההתעוררות קשה, ניתן להגיד לזה האחרון מדי פעם "תראה איך נדב כבר מסודר ומוכן לגן..". עם זאת, כאמור, המנעו מהשוואה החוזרת על עצמה.
ניתן ליצור מערכת חיזוקים הבאה בצורת משימות, המתוגמלות לעיתים. להפוך את כל עניין הבוקר למשחק משפחתי – "אנחנו חבורת גיבורי על האמורה לצאת למשימות שונות – נדב לגן, אורי לביה"ס ואבא ואמא לעבודה".בוא נראה מי ישלים את משימת ההערכות ראשון....".
נכון שבבוקר לא בא לנו לשחק, אך במידה והיצירתיות הינה הכלי היחדי הפועל מדוע לא? לא רק שהבוקר יתחיל עם חיוך, אלא שהדבר יתרום אף לתחושת ההרכב המשפחתי.
בקרב ילדים גדולים יותר כמובן שניתן פשוט לפנות אל ההגיון ולהסביר את חשיבות הקימה המוקדמת וההערכות, הן עבורכם והן עבור הילד. להסביר כי לכולנו מערכת מחוייבויות הדורשת מאיתנו לעיתים דברים שאולי לא נעימים לנו כמו להתעורר מוקדם בבוקר. במידה ולמרות הפנייה אל ההגיון אין הענות, ניתן כמובן לפנות אל מערכת החיזוקים השליליים, קרי ענישה. אין לפחד מעונשים הם חלק ממערכת החיזוקים, כל עוד נעשה בהם שימוש נכון ומושכל.
כדי לחזק את העניין ניתן לומר לבוגרים שבחבורה כי מעתה האחריות על ההשכמה הינה שלהם בלבד. כעבור כמה ימים כאשר מערכת הענישה תפעל לא רק מכיוונכם אלא אף מכיוון ביה"ס שיתרה על האיחורים הרבים, המענה לא יאחר לבוא.
מרי פופינס – here we come
בסופו של יום נתרווח לנו בכורסא, ונתהה מה יהא עלינו למחרת. אני מקווה כי לאחר קריאת שורות אלו ויישומם בהתאם למצב בביתכם, לא תאנחו על הבוקר הבא עוד טרם הוא הגיע. אולי אולי מתישהו נהיה כולנו כמו מרי-פופינס ושגרת יומנו תתחיל בבוקר רגוע ומחוייך. עד אז שיהיה לילה טוב, לקראת הבוקר הבא.
בחסות מרפאות שיניים מומלצות בישראל , טיפולי שתלים, הלבנת שיניים, טיפולי אסתטיקה ועוד.