להרגע כל הדרך להריון
יוגה בתקופת טיפולי הפוריות מרגיעה ותומכת בתהליך הלא פשוט עד ההריון המיוחל. כל הפרטים בכתבה
מאת: סטודיו FLY לפילאטיס, גארודה ותנועה ממוקם בלב תל אביב ומציע מגוון רחב של פעילויות לנשים לקראת ההיריון, בזמן ההיריון, ולאחר הלידה.
גורמים רפואיים מאשרים כיום את היוגה הנשית כתמיכה רצויה בעת טיפולי הפיריון. טיפולים אלו יוצרים הרבה משקעים וקשיים בתהליך. יותר ויותר נשים רואות את הערך המוסף ביוגה הנשית בתקופה לא פשוטה זו. סמדר שרף, מטפלת בתנועה ומורה ליוגה נשית בסטודיו fly, שחוותה קושי זה בעצמה, מזמינה את הנשים לגלות דרך נוספת לתמיכה גופנית ונפשית.
"בטיפולי פוריות, לצד אבחון הבעיה וההחלטה לגבי הטיפול המתאים, קיים מרחב שלם. במקביל להחלטותיי על טיפול תרופתי והתערבות רפואית נכונים, עלי לשקול מרכיבים רבים המעורבים בבעיה ופתרונה. אחד האתגרים היומיומיים מולם אני עומדת בכל טיפול וטיפול, הוא למצוא את הדרך המתאימה לחיזוק המטופלות. מקור מצוקת המטופלות נובע לרוב מחוסר וודאות, תחושת חוסר אונים ואובדן שליטה במצב. במסגרת חיפושיי אחר דרכים שונות המתאימות לתמיכה בטיפולי פוריות, הכרתי לפני מספר שנים את היוגה הנשית של מירה ארצי פדן. ביוגה הנשית נחשפתי לשיטה המשלבת פעילות גופנית עם תמיכה רגשית ואף רוחנית, שיטה המאפשרת לאישה להכיר את גופה ואת התהליכים אותם הוא עובר", מסבירה ד"ר אפרת הררי, מומחית לרפואת נשים, פריון ומילדות, מחלקת ivf, בית חולים לניאדו.
כנשים אנו חיות בתוך מחזוריות והחברה מעודדת אותנו "להתעלם" מהמחזוריות של הגוף באמצעות כדורים ומציעה לנו להתנהג אותו הדבר בכל יום במהלך החודש. לעומת זאת, היוגה הנשית מציעה לנו להקשיב לגוף ולתפקד בהתאם.
כשאנו ערניות למצב ההורמונאלי שלנו, אנו מנהלות את החיים ולא מנוהלות על ידם. כשאישה עוקבת אחרי המחזור שלה יש לה מודעות לרמת האנרגיה: בחשק מיני, בתאווה לאוכל, בכל חודש באופן מחזורי. כשאנחנו לא מודעות אנחנו מופתעות כל פעם מחדש. בעבר נשים חיו לפי הקשר לטבע, לירח, לגאות ולשפל. היום התרחקנו מההקשבה בגלל ההתפתחות הטכנולוגית
יוגה לפיריון
ענבל, בת 30 מתל אביב, הופנתה לפני שנה וחצי לייעוץ פיריון כשניסתה להיכנס להיריון, "אחרי שלושה חודשים שבהם ניסיתי להיכנס להיריון, גיליתי כי שתי השחלות שלי פוליציסטיות". משם התחיל תהליך לא פשוט של מעקב זקיקים וקבלת הורמונים, "זה תהליך לא נעים כלל, ובהחלט קשה בו להירגע. חלמתי על זמן לעצמי שהוא נטול ממחשבות על מה יהיה והאם אצליח להיכנס להיריון".
יוגה נשית לפיריון הוא תרגול ייחודי שמתקיים בסטודיו fly בחודשים האחרונים, תרגול שמציע תמיכה לנשים בדרך להריון. "יש משהו משותף לנשים שעוברות טיפולי פוריות. כולן חוות את אותן התחושות מהגוף. תחושת תדהמה. כולן מצפות שיום אחד הן יכנסו להיריון, כשירצו זה יקרה. יש אכזבה מאוד גדולה. תחושת אשמה, שנאה לגוף, חוסר הבנה למה זה קרה לי, למה כולן נכנסות בקלות ואני לא. יש נשים שמפילות, וחוות דימויים מאוד קולקטיביים של משהו מקולקל, אדמה חרבה, יובש, לא מניב. יש מתח נוראי, נוקשות בגוף, בדידות שאף אחד לא מבין מה אני עובר, מתח בזוגיות ועוד", מרחיבה שרף.
סמדר עצמה חוותה קושי דומה ומעידה כי כך גילתה את השיטה: "אצלי לא מצאו בעיה, אבל הציעו לי עזרה הורמונאלית עם כדורי איקקלומין. אחרי כמה ניסיונות ובדיקות, הבנתי שאין לי בעיה ועם זאת הכדורים לא עשו לי תחושה טובה. בחרתי להפסיק את הטיפולים ולנסות באופן טבעי וזה קרה אחרי שנתיים. עם הבן השני שלי, הניסיון להיריון גם היה קשה ועברתי דיקור וכך הצלחתי. לאחר שתי הלידות גיליתי במקרה את השיטה של מירה, ועברתי את ההכשרה אצלה ליוגה הנשית לפיריון, היריון ולאחר הלידה.
כשפגשתי נשים בקבוצת פריון אחרת הבנתי שזה מה שאני רוצה לעשות עם היוגה הנשית, בין השאר".
"הנשימה שאנו עובדות איתה היא מאוד ספציפית, היא מאפשרת לגוף להירגע, ומשפרת את תפקוד המערכת ההורמונאלית, העובדת במיטבה כשאנו רגועות. עיקר העבודה ביוגה לפריון היא עם השרירים המייצבים ושרירי קרקעית האגן והבטן. התנועה והנשימה יוצרות עיסוי מאד מעמיק של אברי האגן והבטן ישנה זרימה של דם אל השחלות והרחם. העבודה עם "המולה בנדה" - איסוף של שרירי קרקעית האגן שהם חלק ממערכת השרירים המייצבים יוצרת עוגן חזק לאברי הבטן, האגן והגב. בשימוש נכון בקבוצת שרירים זו אנו משפרות את זרימת הדם אל כל אברי האגן ויוצרות קשר עצבי אל האזור. התרגול מותאם למצבה ההורמונאלי של האישה כך שהיא יכולה לתרגל במהלך התהליך הטיפולי ללא דאגה. ישנו תרגול מותאם לימי הביוץ או לקראת החזרה או הזרעה, תרגול שמתאים לאחר החזרת עוברים. בימים שלאחר החזרת עוברים האישה בהתרגשות ומתח האם העוברים יקלטו ונשימה עדינה יכולה להרגיע ולעזור בקליטה. לאחר שנשים נכנסות להריון הן יכולות להצטרף לשיעורי יוגה להריון בהדרכתי כך שאני מלווה נשים עד הלידה ולעיתים אחריה".
"החוויה בתקופה זו שיש המון שיפוט כלפייך למה את מצליחה והיוגה היא מקום מקבל ללא שיפוט הן יכולות להיות כפי שהן". בסטודיו fly כחלק מהטיפול האישי, לפני כל תרגול ובמיוחד ביוגה לפריון, נערכת פגישה אישית ואינטימית על מנת להבין את התהליך האישי של כל אישה. "הקבוצה היא כמו קבוצת תמיכה, אמנם לא היה תהליך של דיבור בין הבנות אבל סמדר משרה אוירה תומכת ומאוד שומרים על הפרטיות של כל אחת", מספרת ענבל.
התרגול עוזר עם תופעות הלוואי שנוצרות במהלך הטיפולים כמו התנפחויות, חוסר שינה, מתח, עצבנות ובכלל מקל על pms, כאבי ראש התרגול נמצא כמסייע בתהליכים של וסת לא סדירה ויכול לתמוך בהמסת ציסטות באמצעות הזרמת דם אל האגן. "התרגול ניעשה בחלקו בעיניים עצומות ומאפשר חיבור מאד עמוק פנימה. מתאפשר דיאלוג אחר בין האישה לגופה ולעיתים מתאפשרת קבלה ואהבה מחודשת לגוף שנחווה כמאכזב. נשים מחזירות את השליטה אל עצמן ביוגה הזו כשהן מתחברות לגוף מחדש. נשים מספרות שהן מצליחות לפתח אהבה לגוף שלהן למרות שהן מאוכזבות. זהו עוגן בתוך הטלטלה הרגשית נפשית שהן עוברות", מרחיבה סמדר.
ענבל הצליחה ונכנסה להיריון בתמיכת היוגה לפריון , ותרגלה עד לשבוע 12 להיריון, לפי המלצתה של סמדר: "הנשימה היא משהו שלקחתי איתי הלאה. בזמן בדיקות כואבות או מלחיצות וזה מאוד עזר גם בהמשך בהיריון וגם בצירים. גם הנשימות וגם בכלל כל העבודה על האגן זה משהו שממשיכים אתו ביוגה להריון והוא עוזר גם אחרי לידה. לדעתי בזכות היוגה לא היו לי בעיות עם רצפת האגן אחרי הלידה". היום לענבל תינוקת בת ארבעה חודשים.
"צבירת ידע על גופך, תרגול שיטות התמודדות מעשיות ומעורבות אמיתית של המטופלת בפתרון הבעיה, יכולה להיות בעלת ערך רב לתהליך. אין לי ספק כי יוגה נשית יכולה לשנות את תחושתה של האישה כלפי גופה ובכך להועיל להתמודדות עם קשיים כמו טיפולי פוריות ולתרום להצלחתו". מסכמת ד"ר הררי.
סטודיו fly לפילאטיס, גארודה ותנועה ממוקם בלב תל אביב ומציע מגוון רחב של פעילויות לנשים לקראת ההיריון, בזמן ההיריון, ולאחר הלידה.