הקשר בין הפרעות אכילה לפריון
ממצאי מחקר חדש שפורסם במגזין הבינלאומי למיילדות וגיניקולוגיה : יעורי בעיות פוריות וטיפולי פריון גבוהים אצל נשים עם הפרעות אכילה, 1 מ-10 נשים הרות עם הפרעת אכילה: לא מאושרות עם ההריון, היחס השלילי להריון נמשך אצל חלקן גם בשבוע ה- 18.
מחקר חדש שפורסם במגזין הבינלאומי למיילדות וגיניקולוגיה :
• שיעורי בעיות פוריות וטיפולי פריון גבוהים אצל נשים עם הפרעות אכילה
• 1 מ-10 נשים הרות עם הפרעת אכילה: לא מאושרות עם ההריון
• היחס השלילי להריון נמשך אצל חלקן גם בשבוע ה- 18
ד"ר חנה גילאי-גינור, פסיכולוגית קלינית מהמרכז לפסיכותרפיה הורותא: "המחקר מדגיש את הצורך בהתערבות טיפולית מוקדמת ומקיפה בנשים ובנערות הסובלות מהפרעות אכילה"
"אם עד היום היה ידוע שאנורקסיה פוגעת בסדירות המחזור החודשי, הרי שהמחקר מוכיח שלהפרעות אכילה, ולא רק לאנורקסיה, עשויות להיות השפעות ארוכות טווח על הפוריות. במובן הרחב, המחקר מדגיש את הצורך בהתערבות טיפולית מוקדמת ומקיפה בנשים ובנערות הסובלות מהפרעות אכילה. הפגיעה האפשרית של הפרעות האכילה בפוריות עשויה להוות גורם מדרבן להילחם בהן עם גילוין, תוך התעמקות בדרמה הנפשית המייצרת אותן". נשים הסובלות או שסבלו בעברן מאנורקסיה או מבולימיה, סובלות יותר מבעיות פריון, מקשיים להרות ומיחס שלילי להריון – כך עולה ממחקר ארוך טווח שנערך באנגליה ואשר פורסם במהדורה האינטרנטית של המגזין הבינלאומי למיילדות וגינקולוגיה, באוגוסט 2011.
מטרת החוקרים מקינגס קולג' לונדון ומיוניברסיטי קולג' אוף לונדון, היתה לבחון את השפעות הפרעות אכילה על פוריות ועל עמדות כלפי הריון. מעל 14,000 נשים הרות השתתפו במחקר מעקב גדול על הורים וילדים באזור אבון באנגליה. מתוכן 11,088 נשים הרות עמדו בקריטריונים למחקר והתבקשו למלא שאלונים בשבוע 12 ובשבוע 18 להריונן. השאלונים התייחסו להריון, להתעברות, להפרעות אכילה ולעמדות כלפי ההיריון. החוקרים השוו נתוני 3 קבוצות של הפרעות אכילה בעבר ו/או בהווה, כלומר הפרעות אכילה ממושכות - אנורקסיה (171 נשים, שהיוו 1.5 אחוז מהמדגם), בולימיה (199 נשים, שהיוו 1.8 אחוז מהמדגם), אנורקסיה ובולימיה (82 נשים, שהיוו 0.7 אחוז מהמדגם), עם שאר המשתתפות (10636), שהרכיבו את האוכלוסייה הכללית.
בין הממצאים העיקריים של המחקר :
הפרעות אכילה = טיפולי פריון רבים
• לנשים עם הפרעות האכילה אנורקסיה, ואנורקסיה ובולימיה היה סיכוי גבוה יותר להיוועץ בנוגע לבעיות פוריות ממושכות לעומת הנשים בקבוצת האוכלוסייה הכללית. (יחס סיכויים –- oods ratio של 1.6 בקבוצת האנורקסיה ו - 1.9 בקבוצת האנורקסיה והבולימיה).
• לנשים עם אנורקסיה ובולימיה לוקח זמן רב יותר להרות (למעלה מ- 6 חודשים) אצל 39.5% מהן לעומת 25% באוכלוסיה הכללית.
• אצל הנשים עם אנורקסיה ובולימיה היה צורך גבוה משמעותית (6.2% לעומת 2.7% אצל יתר הנשים) בטיפולי פוריות.
רגשות שליליים כלפי ההריון
• בקרב 41% מהנשים עם אנורקסיה, ההיריון לא היה מתוכנן (לעומת 28% באוכלוסיה הכללית ).
• לעומת רוב הנשים שהביעו שמחה עם גילוי ההיריון (71%) , בקרב נשים עם אנורקסיה או בולימיה היה שעור יותר מכפול של נשים שהיו לא מאושרות מגילוי ההיריון (9.8% לעומת 3.8%) ובקבוצת האנורקסיה והבולימיה נשארו רגשות שליליים כלפי ההריון גם בשבוע 18.
המחקר אינו מסביר באיזה אופן משפיעות הפרעות אכילה על פריון, אך מכיוון שהוא מבוסס על מדגם כה גדול יש לתוצאותיו מספר השלכות. ד"ר איסטר, החוקרת הראשית, סבורה שכשנשים שסבלו מהפרעות אכילה מתכננות הריון, עליהן לפתור תחילה את בעיית הפרעת האכילה ותסמיניה ורק לאחר מכן להרות. בנוסף היא מדגישה שעל אנשי הרפואה להיות מודעים לנושא הפרעות האכילה כשהם מאבחנים ומטפלים בבעיות פוריות.
ד"ר חנה גילאי-גינור, פסיכולוגית קלינית מהמרכז לפסיכותרפיה "הורותא" מדגישה: "לנוכח הממצא שנשים עם הפרעות אכילה הביעו יחס שלילי יותר כלפי ההיריון, הרי שהטיפול והדאגה לאישה שסבלה מהפרעות אכילה חייב להימשך גם בהיריון, על מנת להבטיח שיחס האישה לגופה המשתנה, לעובר ולהריון בכלל יהיה טוב".
"אם עד היום היה ידוע שאנורקסיה פוגעת בסדירות המחזור החודשי, הרי שהמחקר מוכיח שלהפרעות אכילה, ולא רק לאנורקסיה, עשויות להיות השפעות ארוכות טווח על הפוריות. במובן הרחב, המחקר מדגיש את הצורך בהתערבות טיפולית מוקדמת ומקיפה בנשים ובנערות הסובלות מהפרעות אכילה. הפגיעה האפשרית של הפרעות האכילה בפוריות עשויה להוות גורם מדרבן להילחם בהן עם גילוין, תוך התעמקות בדרמה הנפשית המייצרת אותן".
****
easter a, treasure j, micali n. fertility and prenatal attitudes towards pregnancy in women with eating disorders: results from the avon longitudinal study of parents and children. bjog 2011; doi:
10.1111/j.1471-0528.2011.03077.x.
bjog: an international journal of obstetrics and gynaecology