הפסקת הריון- כיום לא רק באמצעות גרידה
ההחלטה על הפסקת היריון (הפלה מלאכותית) איננה פשוטה, ומלווה בלבטים ובחששות הן מההליך הרפואי, והן מפגיעה ביכולת להרות בעתיד. כדאי לדעת כי כיום עומדת בפני הנשים אפשרות להפסיק את ההיריון ללא התערבות כירורגית, ובאמצעים תרופתיים בלבד, ללא פגיעה ביכולת להרות בעתיד!!
מאת דר' גיא גוטמן, מומחה בפריון, מיילדות וגניקולוגיה, מנהל המרפאה לשחלות פוליציסטיות במרכז הרפואי תל אביב ומנתח ב"עתידים מדיקל סנטר"
ההחלטה על הפסקת היריון (הפלה מלאכותית) איננה פשוטה, ומלווה בלבטים ובחששות הן מההליך הרפואי, והן מפגיעה ביכולת להרות בעתיד. כדאי לדעת כי כיום עומדת בפני הנשים אפשרות להפסיק את ההיריון ללא התערבות כירורגית, ובאמצעים תרופתיים בלבד, ללא פגיעה ביכולת להרות בעתיד!!
ראוי להדגיש כבר בראשית הכתבה, כי הדרך האידיאלית להימנע מהריון לא רצוי היא שימוש בגלולות למניעת הריון, הנמצאות בשימוש מזה כ- 50 שנה. הגלולות בטוחות, אינן פוגעות בפוטנציאל הפריון העתידי, נוחות לשימוש, ומקנות יתרונות רפואיים נוספים: מחלישות את הדימום והכאבים הכרוכים בווסת, מעלימות את פצעי הבגרות, מפחיתות שיעור יתר.
וועדה להפסקת היריון
אם בכל זאת נערה או אישה מוצאת את עצמה במצב של היריון לא רצוי, חשוב לדעת כי ניתן להפסיק את ההיריון במהירות וללא פגיעה בפוטנציאל הפריון העתידי.
אישה המבקשת להפסיק היריון, מגישה בקשה לוועדה להפסקת הריון במרכז רפואי בעל הסמכה ממשרד הבריאות. וועדה מסוג זה כוללת עובדת סוציאלית ורופא/ת נשים ונמצאת גם בבתי החולים הציבוריים וגם במרכזים רפואיים פרטיים.
לוועדה יש להגיש מסמכים רפואיים המעידים על סוג הדם (rh) , תוצאות ספירת דם, תוצאות בדיקת אולטרה סאונד ויש אפשרות להגישם לעובדת הסוציאלית, חברת הוועדה במקום להופיע בפני הוועדה.
מתי ניתן להגיש בקשה להפסקת היריון?
על פי הקריטריונים של משרד הבריאות, אישה תוכל לקבל אישור להפסקת הריון (הפלה) במקרים הבאים:
· הגיל צעיר מ- 18 או מבוגר מ- 40
· ההיריון הינו תוצאה של יחסים אסורים לפי החוק הפלילי (אונס או גילוי עריות) או שהוא מחוץ לנישואין
· הוולד עלול להיות בעל מום רפואי או נפשי
· ההיריון עלול לסכן את חיי האישה או בריאותה
השיטות השונות להפסקת היריון
השיטה המתאימה לביצוע הפסקת ההיריון תיקבע ע"י רופא הנשים בהתאם לגיל העובר ולמצב הבריאותי של האישה.
הפסקת הריון תרופתית
אם ההיריון הלא רצוי מתגלה בשלב מוקדם (איחור במחזור החודשי של עד 3 שבועות), ניתן להפסיקו באמצעות טיפול תרופתי וללא התערבות ניתוחית.
הטיפול התרופתי כולל מתן תרופה בשם mifegyne החוסמת את פעולת הורמון הפרוגסטרון הדרוש להמשך התפתחות ההיריון, וניתנת במרכז הרפואי לאחר אישור הוועדה. לא ניתן לרכוש את התרופה בבתי המרקחת. התרופה נטולת תופעות לוואי ורק לעיתים גורמת לבחילה קלה. להמשך התהליך, כעבור 48-72 שעות יש לשוב למרכז הרפואי לקבלת תרופה בשם cytotec הגורמת להתכווצות הרחם ולפליטת תוכן ההיריון. בפגישה זו תישאר המטופלת להשגחה במהלך 3-6 שעות במרכז הרפואי. פעולתן המשולבת של 2 התרופות, יוצרת פעולה דומה למנגנון של הפלה טבעית.
יצוין כי הפסקת היריון באמצעות כדורים מלווה בכאבי בטן בדומה לכאבי מחזור בעוצמות משתנות. חלק מהנשים חשות דימום והתכווצויות קלות, וחלקן מציינות כאב ברמה גבוהה, הדורש טיפול במשככי כאב. לעיתים הדימום נמשך כשבועיים-שלושה. הטיפול דורש המשך מעקב באמצעות בדיקות אולטרה-סאונד לוודא שאכן חלל הרחם התרוקן לחלוטין ולא נשארו שאריות הריון. בחלק קטן מהמקרים (כ- 10%), למרות נטילת הכדורים הרחם לא מתרוקן לחלוטין (הפלה בלתי שלימה). במקרים אלה יש להשלים את הפסקת ההיריון בחדר ניתוח, תוכן ההיריון שנשאר נשאב בהרדמה כללית. היתרון בהפסקת הריון תרופתית טמון בעובדה שאין צורך בהרדמה כללית ובפעילות פולשנית בחלל הרחם, לכן הסיכון לזיהום והחשש לפגיעה ברחם נמוך ביותר.
גרידה (שאיבת היריון)
בהריונות גדולים משבוע 7 (3 שבועות איחור במחזור), הפסקת ההיריון תבוצע בהליך של גרידה, בהרדמה מלאה. במהלך הניתוח, מורחב צוואר הרחם למספר מ"מ ודרכו נשאב ההיריון החוצה. לאחר השאיבה מתבצע ריקון נוסף של הרחם באמצעות מכשיר שתפקידו "לגרד" מדפנות הרחם שרידי הריון נוספים.
לאחר הגרידה יש לשהות במרכז הרפואי להשגחה בת מספר שעות . ההחלמה בד"כ קלה וכבר באותו יום המטופלת חשה בטוב. אין צורך במנוחה מיוחדת וכבר למחרת היום ניתן לשוב לפעילות מלאה ורגילה.
החיסרון בהליך של גרידה: ביצוע הגרידה כרוך לעיתים נדירות בפגיעה בדופן הרחם, דימומים חריגים שלעיתים דורשים את הרחבת הניתוח או לעיתים נדירות בזיהום.
לסיכום
שתי השיטות להפסקת הריון הן שיטות בדוקות, שאינן פוגעות ביכולת להרות בעתיד. יחד עם זאת, חשוב שאת הפסקת ההיריון יבצע רופא מומחה, בעל ניסיון בתחום. כמו כן חשוב שתבוצע במרכז רפואי הנמצא בפיקוח ואישור של משרד הבריאות. הקפדה על הכללים מאפשרת טיפול איכותי, דיסקרטי ויעיל.