באלו תפוחי אדמה כדאי להשתמש להכנת לביבות לחנוכה?
חג החנוכה הוא חגם של תפוחי האדמה מסיבה כפולה: במהלך החג עולה צריכת תפוחי האדמה לצורך הכנת הלביבות ובתקופה זו של השנה מגיעים תפוחי האדמה הראשונים של עונת החורף לשווקים.
חיים בן ארי, ממפעלי חבל מעון בנגב המערבי, מגדלי תפוחי האדמה הגדולים בישראל ומשווקי תפוחי אדמה "דוד משה", ממליץ למי שמכין לביבות לבחור תפוחי אדמה המתאימים לטיגון. שני הזנים המתאימים ביותר בעונה זו הם "דזירה", "רודיאו" ו"רוזנה".
לדברי בן ארי, הזנים המתאימים לטיגון סופגים פחות שמן בזמן הטיגון, זאת בזכות אחוז החומר היבש הגבוה יחסית. תפוחי אדמה מזנים אלו שומרים על המרקם הטבעי שלהם בזמן הטיגון ולא הופכים ל"בוציים" או קמחיים.
בנוסף לכך, תפוחי האדמה המיועדים לטיגון מקבלים גוון זהבהב יפה וזאת לעומת זנים אחרים, המיועדים לבישול או לאפייה, שמקבלים גוון חום בטיגון. הסיבה לכך היא אחוז סוכר נמוך יותר בתפוחי האדמה לטיגון. הם אוגרים פחות סוכר ומאוחסנים בטמפרטורה שמונעת היווצרות סוכר נוסף. המצאות סוכר בחומר היא הגורמת להיווצרות צבע חום בטיגון.
זני תפוחי האדמה המתאימים לטיגון ולהכנת צ'יפס נארזים באריזה אדומה על מנת להקל על הזיהוי על ידי הצרכן. זנים המתאימים לאפייה ולמילוי נארזים באריזה צהובה ואילו זנים המתאימים לבישול ולמרק נארזים באריזה ירוקה.
לקראת החג ממליצים ב"דוד משה" על מתכונים להכנת לביבות, סופגניות ועוד מטעמים על בסיס תפוחי אדמה:
לביבות
מצרכים
600 גרם פירה מתפוחי אדמה למילוי ואפיה
125 גרם גבינה צהובה
2 כפות קמח
1 ביצה
מלח
פלפלשחור
פלפלאנגלי
שמןזית לטיגון
אופן ההכנה
בקערה לערבב פירה וגבינה. להוסיף את הביצה והתבלינים ולאחד.
במחבת טפלון לחמםשמן זית. לשים במחבת כף מהעיסה ולשטח בעזרת מזלג ע"מ לייצור לביבה. לטגן על להבהבינונית משני הצדדים עד לקבלת צבע זהוב עמוק.
להגיש חם
סופגניות תפוחי אדמה
מצרכים
4 כוסות קמח
3 כפיות אבקת אפיה
2 כפיות מלח
חציכפית פלפל אנגלי
רבעכפית אבקת סודה לשתיה
2 ביצים גדולות
רבעכוס סוכר
רבעכוס מרגרינה מומסת
1 כוס פירה לא מתובל
1 כף קליפת לימון מגורדת
שלישכוס חלב
שמןלטיגון
אבקתסוכר או סוכר וקינמון לקישוט
אופן ההכנה
לנפות יחד קמח, אבקת אפיה, מלח, פלפל אנגלי וסודה לשתיה.
להקציף את הביצים עםהסוכר והמרגרינה. להוסיף את הפירה ואת קליפת הלימון. להוסיף לסירוגין את תערובתהקמח והחלב עד לקבלת בצק.
לשטח את הבצק על משטח מקומח לעובי של 2/3 ס"מ. לייצורעיגולים בעזרת כוס.
לחמם שמן בסיר עמוק (אפשר גם סיר טיגון עמוק חשמלי) ולטגן אתהסופגניות עד שהן מזהיבות משני הצדדים. להוציא לנייר סופג . לגלגל באבקת סוכר אובתערובת של סוכר וקינמון.
תפוחי אדמה דארפין
מצרכים ל-4 מנות
5-6 תפוחי אדמה
קמצוץפלפל אנגלי
מלחופלפל לפי הטעם
שמןלטיגון
אופן ההכנה
לחתוך את תפוחי האדמה למקלות קטנים בעובי של 2 מ"מ (כמו גפרורים).אין לשטוף אתתפוחי האדמה על מנת לשמר את העמילן. להוסיף מלח, פלפל ופלפל אנגלי. לערבב עם קצותהאצבעות.
לחמם שמן במחבת טפלון. כאשר השמן חם להוסיף את תפוחי האדמה ולשטח בעזרתכף טיגון. לטגן עד לקבלת צבע שחום ולהפוך בזהירות. לטגן על הצד השני משך עוד כמהדקות. להוציא לנייר סופג, לחתוך ולהגיש חם.
קרוקטים
מצרכים
2/3 כוס שמן
2 כוסות קמח
3 כוסות חלב
4 תפו"אדוד משה למילוי ואפיה
1 ביצה
רבעכפית פלפל אנגלי
מלחופלפל לפי הטעם
שמןלטיגון
אופן ההכנה
להכין פירה מתפוחי האדמה.
בסיר, לחמם את השמן ולהוסיף את הקמח. לערבב היטב עלמנת שלא ייוצרו גושים. להוסיף חלב עד שהתערובת חלקה. להוריד מהאש ולהוסיף את הפירהואת התבלינים. לקרר לטמפרטורת החדר.
יוצרים מהתערובת גלילים וטובלים בביצהטרופה ואחר כך בפירורי הלחם. מטגנים בשמן עד להזהבה.
תפוחי אדמה ביירון
מצרכים
1 ק"ג תפו"אדוד משה לאפיה
200 גרם גבינה צהובה מגורדת
גביעשמנת חמוצה
50 גרם חמאה
מלחופלפל לפי הטעם
שמןלטיגון
אופן ההכנה
לאפות את תפוחי האדמה בתנור חם - 200° - משך כ-40 דקות או עד אשר הם רכים. לקלףאת תפוחי האדמה ולשים בקערה. למעוך ולהוסיף את התבלינים, רבע מהגבינה הצהובה, ו-50גרם חמאה.
את השמנת יש לערבב עם שארית הגבינה הצהובה ולשמור בצד.
במחבת ברזללחמם שמן עם 25 גרם חמאה. כאשר חם להוסיף את תערובת תפוחי האדמה ולטגן על אש גבוההעד לקבלת גוון זהוב. להפוך, לטגן על הצד השני משך 2 דקות, לפזר את תערובת השמנתוהגבינה הצהובה מלמעלה ולהכניס לתנור במצב "גריל" עד שהגבינה נמסה.
קשיות הודיות
מצרכים למנה
2 תפוחי אדמה דוד משהלטיגון ולצ'יפס
חצי כפית מלח
3/4 כפית כרוויה(קימל) טחון
קמצוץפפריקה חריפה (לפי הטעם(
אופן ההכנה
לערבב יחד את התבלינים.
לקלף ולחתוך את תפוחי האדמה לגודל של גפרורים. לשטוףוליבש. לטגן בשמן חם עד שמשחים(3-5 דקות). להוציא על נייר סופג ולפזר מעל את תערובתהתבלינים.
מעולה עם בירה קרה!
תפוחי אדמה ריסולי
מצרכים
5 תפוחי אדמהדוד משה לטיגון ולצ'פס
שמןלטיגון (רצוי זית(
אופן ההכנה
קולפים את תפוחי האדמה ובעזרת כף פריזאית יוצרים כדורים. שמים את הכדורים בסירעם מי ברז קרים. מוסיפים לסיר כפית מלח ומביאים לרתיחה. מסננים את תפוחי האדמהומייבשים בעזרת מגבת.
מחממים במחבת את השמן ומוסיפים את כדוריתפוחי האדמה. מטגנים עד לקבלת צבע זהוב. מורידים מהאש, מסלקים את השמן העודףומוסיפים את החמאה. מערבבים עד שכל החמאה נמסה. מוציאים לכלי הגשה וממליחים.
תפיחיות תפוחי אדמה
מצרכים
250 גרם תפוחי אדמה דוד משה לאפיה ומילוי קלופים חתוכים לקוביות
רבעכוס תפוחי אדמה מגוררת
3/4 כוס קמח
חציכפית אבקת אפיה
חציכפית מלח
חציכוס חלב
שמןלטיגון
אופן ההכנה
לבשל את קוביות תפוחי האדמה בסיר עם מים רותחים עם קצת מלח עד שיתרכו. לסנן, להחזיר לסיר ולמעוך. לערבב את המחית עם תפוחי האדמה המגורדים, הקמח, אבקת האפיה, המלח והחלב.
במחבת כבדה לחמם מעט שמן, לשים כף מהעיסה ולשטח עם גב הכף כך שנוצרתיחידה בקוטר 5 ס"מ ועובי של 5 מ"מ. לטגן כ-3 דקות עד שהצד התחתון מזהיב וטופחמעט.