מדוע תוכנית לאחר לידה חשובה לא פחות מתוכנית לידה?
את מוכנה ללידה, אבל חשבת על כל מה שמגיע אחרי הלידה? הנה הדרכים בעזרתם תוכלי להתכונן לימי רכבת ההרים (והלילות) שיבואו.
הבאת תינוק הביתה מבית החולים דורשת יותר מחדר ילדים מכוסה או ערמות של חיתולים ונעלי בית. בואי נגיד, שהשבועות הראשונים של ההורות הולכים להיות מדהימים ומתישים - והחוזק הפיזי והנפשי שלך יעמוד למבחן. אבל יחד עם ההכנה המקיפה להיריון והלידה, ייתכן שהרעיון של יצירת תוכנית לאחר לידה נפל בין הכיסאות. זה לא הכרחי, אבל ה"אני החדש" שלך ירגיש הרבה יותר מאוזן ויקל על הסתגלות לשגרה החדשה, עם אסטרטגיה מובנית ותמיכה מסודרת. אז מה צריכה לכלול תוכנית לאחר הלידה שלך? >>>
בכתבה זו, תגלי:
- מדוע הורים צריכים תוכנית לאחר לידה?
- מה לכלול בתוכנית לאחר הלידה?
מדוע הורים צריכים תוכנית לאחר לידה
במשך 9 החודשים האחרונים, עקבת אחר הסימפטומים שלך, נטלת את הוויטמינים שלך בחריצות והגעת לכל פגישה לפני הלידה. תיק בית החולים שלך ארוז, שיעור הלידה שלך הושלם ותוכנית הלידה שלך מודפסת - את מוכנה לצירים וללידה. אבל האם את מוכנה מספיק לכל מה שיבוא אחר כך? התקופה שלאחר הלידה מתישה בכל כך הרבה רמות, כך שהקמת מסגרת בסיסית עם כללים, תפקידים וציפיות יכולה לעזור במעבר הסוער מזוג – להורות.
חשוב לסדר את כל האנשים שלך בשורה לפני שהתינוק מגיע. זה יכול להיות קשה לבקש עזרה ברגע זה - במיוחד עבור אימהות טריות שנאבקות עם אשמה וחשות לחץ לעשות הכול. תוכנית לאחר לידה מפרטת את המשאלות, הבקשות, הגבולות ומערכת התמיכה של ההורים הטריים לאחר הגעת התינוק.
מה לכלול בתוכנית לאחר לידה?
התוכנית שלך לאחר הלידה יכולה להיות רחבה או מפורטת ככל שתרצי. בתור התחלה, שקלי לכלול ציר זמן. אם את מתכננת לחזור לעבודה, בחני אפשרויות טיפול עבור התינוק, משאבים לתכנון ארוחות ומוצרים שתצטרכי להתאוששות (את יודעת, הפריטים הלא כל כך נחמדים שכנראה לא הכנסת הרישום שלך - דברים כמו מגבונים לטחורים ועוד).
הוספת רשימה של אנשי קשר בדוקים שאולי תזדקקי להם, כמו יועצת הנקה ופסיכולוג סביב הלידה, יכולה לעזור לגרום לאתגרים להרגיש פחות מאיימים אם וכאשר הם מתעוררים.
זכרי שבדומה לתוכנית לידה, תוכנית לאחר לידה יכולה גם היא להשתבש. ניתוח קיסרי לא מתוכנן או חירום או שהות בטיפול נמרץ יכולים להשפיע על הציפיות לחזרה הביתה, אז כדאי לחשוב על תכנית ב' (ואולי אפילו תכנית ג'). כך או כך, יש כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון כשאתם מתכוננים לשליש הרביעי. הנה כמה מנקודות הכאב הגדולות ביותר שצריך לעבוד דרכן:
1. להבין תחומי אחריות
אפילו האנשים המנוסים ביותר, יכולים להיתפס לא מוכנים אל מול כל השינויים שמגיעים עם הגעתו של התינוק. אימהות טריות רבות מצפות שבן הזוג שלהן יעשה 50 אחוז מהטיפול בתינוק - החלפת חיתולים, הרגעה, האכלה מבקבוק - אבל עד מהרה מבינות שהאם המניקה, בסופו של דבר עושה יותר כמו 80 עד 90 אחוז מזה, כי הן היחידות שיכולות להאכיל את התינוק.
תוכנית לאחר לידה לא רק תעזור לתת מענה לצרכים שלך כמטפלת חדשה, אלא היא גם תסמן את תחומי האחריות לגבי מטלות אחרות, שאינן מתמקדות בהכרח בתינוק, אלא שהן חיוניות כדי לשמור על השגרה שלך חלקה - דברים כמו קניות במכולת, כתיבת מכתבי תודה למתנות לתינוק ותשלום חשבונות. שותפי תמיכה (בני הזוג) מעדיפים לרוב לקבל רשימה של דברים לעשות במקום שיצפו מהם להבין זאת בעצמם. לכן, תיאום מראש - בין אם זו בקשה להפניה לפיזיותרפיה באגן או החלפת שמן לרכב שלך - יכולה להקל עוד יותר על המתח.
2. תיעדוף (ותזמן) שינה
לילות ללא שינה והעליות והמורדות הרגשיות הניזונות מההורמונים המשתנים מוסיפים שכבה של כאוס לתקופה מאתגרת. לכן מומלץ ליצור תוכנית לשינה והאכלת התינוק, שתאפשר לך ולבן הזוג שלך לקבל פרק זמן של שינה איכותית ללא הפרעות. לדוגמה, ייתכן שתתכנני להניק את התינוק בן לילה, אבל תבקשי מבן/בת הזוג לתת לתינוק בקבוק לאחת מיקיצות הלילה, כדי שתוכלי לקבל כמה שעות רצופות של שינה.
לחלופין, אם אתם מאכילים אך ורק בבקבוק, אתם ובן הזוג שלכם יכולים להאכיל בתורות. השגרה אמנם לא תעבור בצורה חלקה ומושלמת בכל ערב, אבל היא לפחות מספקת נקודת התחלה. את יכולה גם לבחון לשכור אחות תינוקת, או דולה לאחר לידה, כדי לעזור בזמן שאת עדיין מתאוששת.
3. תקשרי את צרכי התמיכה שלך
פתחי מסמך Google משותף, שיכול לשמש כרשימה ראשית המפרטת את מערכת התמיכה שלך; חלקי את המסמך לאנשי קשר אישיים ומשאבים מקצועיים - כמו הרופא או המיילדת שלכם, יועצת הנקה, דולה לאחר לידה, מטפל, רופא ילדים וכו'. פנו לחברים ובני משפחה אמינים שיכולים להיות ערוכים אם תצטרכו סיוע - גם אם זה אומר לנהל משימה קטנה בשמך. זה אולי מרגיש מביך או לא כל כך נעים לשאול ולבקש, אבל יקיריכם רוצים לעזור לכם, אל תשכחו את זה.
תמיכה חברתית היא חיונית במהלך התקופה שלאחר הלידה, אך אשמה מוטעית מונעת לעתים קרובות מאימהות טריות לפנות לעזרה, על פי מחקר משנת 2018. מחקר זה מצא גם קשר בין חוסר קשר חברתי, לרמות גבוהות יותר של מתח ודיכאון לאחר לידה. מהצד השני, אימהות טריות שמרגישות נתמכות ומוקפות, נוטות להצליח יותר עם הנקה מוקדמת, טיפול ראשוני בתינוק והסתגלות אימהית.
כמובן, לא לכולם יש אנשים אהובים שגרים בקרבת מקום. אם אין לך מערכת תמיכה במקום, מומלץ למצוא קבוצה מקומית שתוכלי להצטרף אליה, או לחפש קהילה וירטואלית. ״רשתות אמא״ הללו, מאפשרות תמיכה שיכולה להיות קשה לתפיסה לסביבה שאינה עוברת משהו דומה. המשאבים היקרים ביותר הם הדברים הבלתי מוחשיים האלה, כמו לדעת שאת לא לבד.
4. צרי תוכנית להכרות תינוק
כולם הרי רוצים לראות את התינוק. אבל זו זכותך ובחירה שלך להחליט מי פוגש את היילוד שלך, מתי יעשה זאת ואיך בדיוק. קביעת תוכנית מראש, שומרת עליך בשליטה. זה יכול לעזור להפחית את הסרבול של גבולות למבקרים כשהתינוק נולד לראשונה - כמו מי יבקר בבית החולים, מתי המבקרים יוזמנו הביתה, או אם אחרים יכולים להחזיק את התינוק. בני משפחה בעלי כוונות טובות עשויים להזדקק לתזכורת עדינה, שבמקום להתכרבל ולהתנדנד עם התינוק, הצעה לשטוף כלים או לזרוק כביסה למכונה, עשויה להיות מתאימה ומוערכת יותר.
חשוב גם להחליט אם וכיצד ברצונך להכריז על הגעתו של התינוק ברשתות החברתיות. מומלץ לתקשר את הציפיות שלך לגבי האופן שבו את מתכננת לשתף תמונות של תינוקות, לפני שקרוב משפחה יפרסם בטעות משהו שלא נוח לך לשתף.
באופן כללי, נהלו שיחות לא נוחות במוקדם ולא במאוחר. אם את רוצה לוודא שבני המשפחה שיהיו ליד התינוק מעודכנים לגבי חיסוני מפתח, תנו להם הסבר והזדמנות לבצע את העבודה, במידת הצורך.
5. היכונו לרגשות לאחר לידה
מעטות האימהות הטריות אשר מוכנות להתפרצות רגשות הטורנדו לאחר הלידה. השבועיים הראשונים, נוטים להיות מאוד רגשיים כתוצאה טבעית מאוד של שינוי הורמונים, תשישות והסתגלות לשגרת חיים שונה לחלוטין. אימהות עלולות אפילו להתאבל על חייהן הישנים ולהתגעגע למי שהיו פעם. זה נורמלי. עם זאת, אם הבייבי בלוז נמשך ואת ממשיכה להרגיש עצב, אשמה, דאגה מוגזמת, חוסר עניין בתינוק או בדברים שפעם אהבת, שוחחי עם הרופא שלך ובקשי להעריך את מצב הרוח סביב הלידה והפרעת חרדה, כגון דיכאון לאחר לידה. יתר על כן, אם יש לך מחשבות טורדניות על משהו רע שקורה לך או לתינוק, פני לעזרה רפואית מיידית. בקשי מבן/בת הזוג שלך להיות קשוב לרגשות הנפוצים לאחר לידה, כדי שידע למה לצפות, כיצד לתמוך בך וכיצד לזהות את הסימנים של דיכאון לאחר לידה.
אין גישה אחת שמתאימה לכולם ליצירת תוכנית לאחר לידה. הרצונות והצרכים שלך עשויים להיות שונים מאלה של הורים אחרים. אבל על ידי הגדרת ציפיות וחשיבה על כמה החלטות חשובות, תוכלי להקל על התהליך.