תנועתיות חשובה במהלך ההריון בזמן לידה ולאחריה
תנועתיות חשובה גם במהלך ההריון וגם בזמן הלידה. רויטל גפני תומכת ומלווה בהריון, לידה והורות ראשונית תסביר לנו בסרטון הבא על חשיבות התנועתיות ותדגים תרגילים מומלצים.
מאת: רויטל גפני, תמיכה וליווי בהריון, לידה והורות ראשונית
במהלך ההריון התנועתיות מחזקת את הגוף, יש לה תרומה משמעותית במספר דברים:
- חיזוק שרירי הליבה- מה שמסייע ליציבה נכונה גם כאשר הבטן גדלה
- חיזוק רצפת האגן – רצפת האגן נפגעת ונחלשת במהלך ההריון והלידה. חיזוק רצפת האגן עשוי למנוע דליפת שתן אחרי הלידה וצניחת רחם.
- תנועתיות יכולה לסייע בהקלה בנשיאת העומס
- תנועתיות מכינה את הגוף ללידה וומקלה על כאבי הצירים במהלך הלידה.
- תנועתיות מסייעת לשליטה על נשימה והרפיה.
- תרגול בהריון מביא לתנועה נכונה בלידה והתוצאה היא החלמה מהירה יותר של הגוף לאחר הלידה.
גם במהלך הלידה תנועתיות מאוד חשובה:
- מקצרת את זמן הלידה
- תנועתיות היא דרך טובה להתמודדות עם כאבי הצירים
- מעודדת הפרשת הורמוני לידה
- השימוש בתנוחות זקופות במהלך הלידה מסייע לעובר להתברג בצורה נכונה בתעלת הלידה ולרחם לבצע את תפקידו.
- תנועתיות מפחיתה את הסיכון לקרעים בפרינאום
איך לנוע במהלך הלידה?
לכל שלב בלידה יש תנוחות מומלצות, ומה שחשוב הוא לשמור על תנועתיות ומדי פעם להחליף תנועה ולהתחבר להרגשה הפנימית ומה שמתאים לכל אישה בזמן נתון.
לאחר לידה
תנועתיות של הגוף מומלצת גם בשבועות הראשונים שלאחר הלידה. כמובן שהתעמלות ממש איננה מומלצת. המטרה בתנועתיות היא להשיב לגוף את חיוניותו ולרומם את מצב הרוח.
תרגול לרצפת האגן: צריך להמשיך ולבצע גם בתקופה זו, אפילו מספר שעות לאחר הלידה, אך בהדרגתיות (אם יש תפרים מומלץ לחכות מספר ימים).
שימוש בכדור פיזיו: כדור פיזיו מעולה לשימוש גם אחרי הלידה להרגיע את התינוק. מומלץ לשבת עם התינוק על כדור הפיזיו לחבק אותו ולנוע בעדינות מעלה מטה בעזרת הכדור. תנועה זו מזכירה לתינוק את התנועה המונוטונית שחש עוד בהיותו ברחם. שימוש בכדור פיזיו מאוד מומלץ בשעות הלא רגועות של התינוק, אחה"צ ערב ובמיוחד לתינוקות הסובלים מגזים.
עוד טיפים ותרגילים של רויטל:
ללכת עם, ללכת בלי, העיקר ללכת!
אמהות אחרי לידה משתוקקות קצת לצאת החוצה, להאוורר, לראות אנשים, לדבר...אפשר לעשות זאת תוך כדי יציאה להליכה בשכונה. אפשר לצאת עם התינוק בשעות בהן השמש לא חזקה במנשא או לדחוף את העגלה. מומלץ ללכת כחצי שעה בגינה, בים או בפארק הקרוב.
יכול להיות מאוד נעים לצרף גם את בן הזוג להליכה זו. זמן מצויין לחיבור זוגי ומשפחתי. אם אכן מצטרף, תני לו להחזיק את התינוק במנשא או לדחוף את העגלה (קצת זמן איכות עם הקטנצ'יק לא יזיק לו) ואת התרכזי בגופך.
תרגול, תרגול תרגול
אם עברו לפחות שישה שבועות מהלידה והרופא אישר לך לחזור לפעילות גופנית סדירה, ישנם תרגילים מומלצים אותם תוכלי לבצע בביתך, כשהתינוק לידך. זיכרי כי יש להקשיב לגוף וליכולות שלו, אל תאמצי אותו יתר על המידה, זרמי עם התנועות.
על רצפת האגן יש לעבוד נכון ומדויק, כדי לא לגרום נזקים.
1. סקווטים: עומדים בפישוק קל ומתכופפים לשבת על כסא דמיוני. בעלייה, חשוב לאסוף את רצפת האגן. לבצע 8-10 חזרות, 2-3 סטים.
2. שרירי הבטן לא מומלץ לעבוד ישירות, אך ניתן לחזק ע"י עבודה על שרירי הליבה: עומדים על שש ומניפים יד ורגל נגדיות. מחזירים לקרקע ואז מניפים שוב.לבצע כ-10 חזרות ואז להחליף צדדים. 2-3 סטים.
למי שזקוקה לדירבון ומוטיבציה:
אם קשה לך לדרבן עצמך לאימון ואת זקוקה לעזרה ולמוטיבציה מאחרים, את יכולה להרשם לחוגי התעמלות לנשים אחרי לידה שמוצעים במכוני כושר, במרכזים לתינוקות ואימהות דרך קופות החולים. לעיתים הם כוללים גם שירות בייביסיטר צמוד, כך שתוכלי להגיע עם התינוק למקום. זו הזדמנות מעולה לפגוש אמהות טריות כמוך וליצור חברויות תוך כדי אימון.
טרנד נוסף שתופס תאוצה הוא התעמלות עם עגלות. לחוג כזה יש יתרונות רבים: התינוק נמצא איתך; הפעילות היא לרוב בפארקים כך שאת לא סגורה במכון. ושוב- זהו גם מפגש חברתי (לך ולתינוק). יש חוגים כאלו גם דרך קופ"ח.
בחוגים המיועדים לתינוקות- בחוגים כאלה לרוב גם האם מתעמלת… לדוגמה בחוג שחיית תינוקות את אמנם לא שוחה אבל בהחלט משקיעה מאמץ במים. זה חוג מעולה לתינוקות כיוון שהוא מפתח את חגורת הכתפיים ומחזק אותם באופן כללי.
רויטל גפני
תמיכה וליווי בהריון, לידה והורות ראשונית
050-9809102
לאתר של רויטל