השלמה לדמי הלידה מביטוח לאומי
לרוב השכירות במשק משולמים תשלומים חד פעמיים – פעם בשנה עבור השנה כולה. למשל דמי הבראה וביגוד המשולמים בחודשי הקיץ, משכורת 13 , בונוסים, פרמיות ועוד. תשלומים אלו מגיעים ליולדת עבור השנה כולה אולם הם לא באו לידי ביטוי בשלושת תלושי השכר שקדמו ללידה, מה שמקטין לה את דמי הלידה.
מאת: אבינועם מגן, עו"ד המתמחה בדיני עבודה, צרכנות וביטוח לאומי. ראש הקליניקה לזכויות הצרכן בקריה האקדמית אונו.
2P סטודיו
ילדת בשנה האחרונה? אולי מגיע לך עוד כסף?
כמעט כל יולדת יודעת כי לאחר הלידה היא זכאיות לדמי לידה, מה שמכונה בציבור "חופשת לידה".
דמי הלידה הם למעשה תשלום שהיולדת מקבלת במקום השכר החודשי שהיה אמור להיות משולם לה ב 14 השבועות שלאחר הלידה, כך היא יכולה להתפנות ולטפל ברך הנולד.
הביטוח הלאומי משלם ליולדת את הסכום בתשלום אחד. חישוב הסכום לתשלום מתבסס על המשכורת שקיבלה היולדת השכירה בשלושת החודשים שקדמו ללידה.
למעשה הביטוח הלאומי מחשב את השכר היומי ומשלם ליולדת תשלום של 98 ימי עבודה.
כאשר היולדת מקבלת בדואר את אישור התשלום, היא בדרך כלל מתמקדת בסכום המגיע לה ולא קוראת את האותיות הקטנות שם מצוין כי יתכן שיגיע לה בהמשך סכום כסף נוסף- במהלך השנה.
לרוב השכירות במשק משולמים תשלומים חד פעמיים – פעם בשנה עבור השנה כולה. למשל דמי הבראה וביגוד המשולמים בחודשי הקיץ, משכורת 13 , בונוסים, פרמיות ועוד. תשלומים אלו מגיעים ליולדת עבור השנה כולה אולם הם לא באו לידי ביטוי בשלושת תלושי השכר שקדמו ללידה. כך למשל אם היולדת ילדה בחודש אפריל, חישוב דמי הלידה שלה מתבסס על משכורות החודשים ינואר פברואר ומרץ.
בחודש אוגוסט היא תקבל דמי הבראה עבור השנה כולה – דמי הבראה אלו לא נלקחו בחשבון של דמי הלידה. הסכום הנוסף המגיע ליולדת הוא אותם תשלומים שנתיים מיוחדים – חלקי מספר ימי העבודה בשנה כפול 98. לצורך הדוגמא: יולדת שקיבלה 10,000 ₪ הבראה וביגוד זכאית לסכום של כ 2900 ₪. במידה והיולדת האריכה את חופשת הלידה, מחלקים את דמי ההבראה ואת התשלומים השנתיים למספר ימי העבודה בפועל כך שהסכום ליום עולה וההפרש המגיע לה גדול יותר.
הביטוח הלאומי מציין זאת בשפה קצת משפטית מדי במכתב הנלווה לתשלום דמי הלידה והוא לא שב ומזכיר ליולדות בחודשי הקיץ כי הן מוזמנות לפנות אליו לקבל הפרשים. נשים רבות אינן מודעות לכך כלל והכסף נשאר בקופה. בעיה נוספת היא ההתיישנות, אישה שלא פונה לבקש את המגיעה לך תוך חצי שנה ולכל היותר תוך שנה, עלולה להפסיד את המגיע לה.
עו"ד אבינועם מגן: "לדעתי, אין לאף אישה הצדקה לוותר על הכספים הללו המגיעים לה בזכות. אלו כספים המגיעים לה בתמורה לתשלומיה לביטוח הלאומי. גם אם לא חסרך כסף, ואת מאוד עסוקה, בוודאי תמצאי מטרה ראויה או יעד הולם למאות עד אלפי השקלים שתוכלי לקבל. מי שלא חסר לה כסף, מוזמנת לפנות ולהעביר את הכסף שתקבל לכל מטרה שנראית לה חשובה, ובינינו, למי אין מה לעשות בכמה מאות עד אלפי שקלים נוספים, בייחוד כאשר יש תינוק חדש בבית ובייחוד בימי מיתון."
הבעיה היא כרגיל הפרוצדורה והבירוקרטיה . במקרה זה הפרוצדורה איננה מסובכת אולם אנשים רבים מסתייגים מלפנות בעצמם, מי שמתעצל יכול להיעזר בשרותי עורך דין העוסק בתחום דיני העבודה והביטוח הלאומי, התשלום לעורך הדין איננו גבוה ולעיתים הוא מהווה אחוז מהכסף שהיולדת תקבל כך שבכל מקרה זה משתלם.