הזכות לדמי לידה
דמי לידה משולמים לאשה עובדת שיצאה לחופשת לידה ועומדת בתנאים הקבועים בחוק. דמי הלידה באים לפצות את היולדת על אובדן שכרה או הכנסתה בפרק הזמן שאין היא עובדת לרגל ההלידה.
באדיבות ויצו
דמי לידה משולמים לאשה עובדת שיצאה לחופשת לידה ועומדת בתנאים הקבועים בחוק. דמי הלידה באים לפצות את היולדת על אובדן שכרה או הכנסתה בפרק הזמן שאין היא עובדת לרגל ההלידה.
א. תנאי הזכאות
ישנם כמה תנאים לזכאות:
(1) לידת ולד חי או לידה לאחר 26 שבועות של הריון.
(2) היולדת הפסיקה את עבודתה בהיותה בהריון (לאו דווקא ביום הלידה).
(3) היולדת עובדת שכירה או עצמאית המועסקת בישראל או מחוץ לישראל בתנאים מיוחדים. או שהיולדת היא אשה בת 18 ומעלה הנמצאת בהכשרה מקצועית בתנאים מיוחדים.
(4) יולדת ששולמו בעדה דמי ביטוח 10 חודשים מתוך 14 החודשים, שקדמו ליום הפסקת
עבודתה בזמן ההריון, או 15 מתוך 22 חודשים, תהא זכאית לדמי לידה בעד 12 שבועות.
(5) יולדת ששולמו בעדה דמי ביטוח 6 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום הפסקת עבודתה בזמן ההריון, תהא זכאית לדמי לידה בעד 6 שבועות.
ב. גובה דמי לידה
עובדת זכאית לקבל דמי לידה מהביטוח הלאומי על פי גובה המשכורת שלה, בכפוף לתקרה שנקבעה (נכון לינואר 2003) - 1,114.24 ₪ ליום (עד כ- 5 פעמים השכר הממוצע במשק).
ג. דמי לידה לאם מאמצת
כל האמור לעיל חל בהתאמה גם על עובדת המאמצת ילד שגילו אינו עולה על 10.
ד. הגשת התביעה
§ את התביעה אפשר להגיש החל מתשעה שבועות לפני תאריך הלידה המשוער. המועד האחרון להגשתה הוא שנה מיום תחילת הזכאות. התביעה צריכה להיות מגובה באישור מרופא על התאריך המשוער, במידה והוגשה לפני הלידה.
§ תביעה לדמי לידה יש להגיש על טופס מיוחד שניתן להשיגו בכל סניפי המוסד לביטוח לאומי, באינטרנט, או אצל המעבידים. על עובדת שכירה לקבל אישור ממעבידה בגוף הטופס, באשר לפרטים הנוגעים לתקופת עבודתה ולשכרה. אם עבדה אצל מעבידים אחדים, עליה לצרף אישור מכל אחד מהם. אם בתקופת שלושת החודשים שקדמו להפסקת העבודה, לא קיבלה העובדת שכר מלא מפאת מחלה, תאונה, שביתה וכד', יש לפרט במכתב מיוחד את התקופות והסיבות של אי קבלת השכר ולצרף את האישורים המתאימים. עובדת עצמאית תציין את התאריך בו החלה לעבוד כעצמאית ואת סניף המוסד בו היא משלמת את דמי הביטוח.