התערבויות בלידה והשפעתן על ההנקה
כיום יודעים שהתינוק "תוכנת" למצוא את השד כשעה אחרי לידה פיזיולוגית. בלידה כזו, משתחררים הורמונים המסייעים לאישה להתנתק מהסביבה החיצונית שלה, להתרכז כל כולה בתהליך הלידה, ללא עכבות וללא הפרעות.
כיום, רואים יותר ויותר התערבויות שמשבשות את המודל הפיזיולוגי של הלידה ופוגעות בהנקה.
מאת: ענת יערי, מדריכת הכנה ללידה, יועצת הנקה מוסמכת IBCLC
" כל מה שקורה לאחר הלידה, הוא תוצאה של מה שקרה קודם לכן,
הקשר הראשוני בין האם והתינוק יכול להיווצר בקלות ובאופן ספונטאני,
אך הוא גם עלול להפוך לבלתי אפשרי בפועל, בגלל האווירה השוררת בזמן הלידה והטיפול שמקבלת אישה במהלכה"
שילה קיצינגר בהקדמה לספרה של ג'נט בלאסקאס – "לידה פעילה".
במהלך עבודתי כמדריכת הכנה ללידה וכיועצת הנקה מוסמכת ibclc, אני פוגשת נשים שעברו חוויות קשות במהלך הלידה ונתקלות בקשיים רבים בהנקה. הקשיים הללו יכולים לחלוף מיד, אך לעתים, הם ארוכי טווח.
באופן פוטנציאלי, ההנקה הינה אינסטינקטיבית בקרב היונקים.
אם נתבונן בבעלי חיים, נראה כי התקופה הראשונה אחרי ההמלטה משמעותית ביותר עבורם. בטבע, במרבית המקרים, לא נראה הפרדה בין האם לגוריה, ההמלטות מתרחשות ללא התערבות כלשהי וההנקה הינה הדרך הבלעדית להאכיל את הגורים בתחילת חייהם.
ומה קורה אצלנו?
כיום יודעים שהתינוק "תוכנת" למצוא את השד כשעה אחרי לידה פיזיולוגית.
בלידה כזו, משתחררים הורמונים המסייעים לאישה להתנתק מהסביבה החיצונית שלה, להתרכז כל כולה בתהליך הלידה, ללא עכבות וללא הפרעות.
ההורמון העיקרי שאחראי לפעילות הזו, הינו האוקסיטוצין, או כפי שהוא מכונה "הורמון האהבה", וזאת מכיוון שהוא נוכח בכל מעגלי האהבה והרבייה האנושיים.
במהלך הלידה הוא נחוץ כדי לכווץ את הרחם, אחרי הלידה תפקידו בפליטת השילייה ושחרור החלב.
אבל, תפקיד חשוב נוסף של האוקסיטוצין הינו בהשפעתו ההתנהגותית.
מיד אחרי הלידה, בזמן הקסום והמיוחד של האם ותינוקה, הדם של שניהם מכיל הורמונים שהופרשו במהלך הלידה. השפעתו תהיה ביצירת התנהגות אימהית, יצירת רגשות חיבה ואהבה והתקשרות ראשונית עם התינוק.
ההנקה הראשונית, במידה והתרחשה סמוך ללידה, תעלה אף היא את רמות האוקסיטוצין בדמה של האם.
כיום, רואים יותר ויותר התערבויות שמשבשות את המודל הפיזיולוגי של הלידה.
תינוק שדמו ודם אימו רוויים בתרופות ומשככי כאבים, יתקשה להפעיל את הרפלקסים הטבעיים שלו. לעתים הוא מנומנם ולא מסוגל לפקוח את עיניו. רפלקס המציצה שלו חלש ולא מאורגן.
הזמן הקסום הראשוני בין אמא ותינוק, מפוספס.
אפשר לומר באופן ברור שהתערבות אחת בלידה, תגרור אחריה פעמים רבות התערבויות נוספות שעלולות לשבש ולפגוע בהתנהלותה התקינה של ההנקה.
אם כך, מה ניתן לעשות?
חשוב שתדעו, אתם ההורים שבדרך על מהלך הלידה הפיזיולוגי והטבעי. קחו אחריות על הנעשה בלידה שלכם, מתוך הבנה שהשפעות הלידה מלוות את האם ותינוקה גם אחרי הלידה.
הנחייה צמודה של הצוות הרפואי עוד בבית החולים, חשובה ביותר. ככל שהסיוע בהנקה יהיה סמוך ללידה, כך נימנע מקשיים לטווח ארוך.
אפשר ורצוי להתכונן להנקה! זוגות רבים מקדישים זמן ומשאבים רבים בהכנה ללידה, מתוך מחשבה שהנקה הינה פעולה פשוטה וטבעית שאין צורך להתכונן לקראתה. ההנקה הינה מיומנות נרכשת וידע קודם עשוי להקל ולמנוע מצבי תסכול וחוסר אונים בקרב ההורים הצעירים.
ובסופו של דבר, גם אם התרחשו התערבויות כלשהן במהלך הלידה, סבלנות וליווי מקצועי וצמוד אחרי הלידה יגדילו את הסיכויים לפתרון בעיות, הארכת משך ההנקה והפיכתה למקור של עונג לאם ולתינוקה!