איך לאכול טעים ובריא עם תינוק על הידיים?
הגעתם הביתה, את והתינוק. זו לידה ראשונה, שניה או חמישית. אושר מעורבב בבלבול, חיים חדשים מעורבבים בגוף כאוב ומותש, אחריות עצומה כלפי יצור קטן שרק הגיח לעולם. ומי ידאג לנו לאוכל?
מאת: תום בעבור, מנחת סדנאות בישול בריא
אם זו הלידה הראשונה שלך - ברוכה הבאה למציאות המקבילה של עולם האמהות.
המציאות בה אין לנו שליטה מלאה על מה שקורה או על התכנונים של עצמנו
המציאות בה הפנטזיה של ענן ורוד ומתוק נתקלת במציאות מורכבת ומעייפת עם מלא תנודות רגשיות ופיזיות
אם את כבר אמא ותיקה - את בטח יודעת את כל זה, ועכשיו צריכה להכניס למשוואה עוד תינוק/ת ולנסות לסנכרן בין הצרכים של כולם לבין המציאות.
אבל הי, מה איתך?
בתקופה הזו, הכה מטורפת, של גידול תינוק קטן וחסר אונים, לפעמים, אנחנו שוכחות אותנו.
העולם הסימביוטי הזה, שבו כדי שאת תוכלי לדאוג למישהו אחר, מישהו צריך לדאוג לך.
ובלדאוג לך אני מתכוונת לצרכים הכי בסיסיים - שינה, מקלחת, פיפי ואוכל.
יש בינינו כאלו שמוקפות במשפחה וקהילה תומכת ונהנות מכל רגע
יש כאלו שגרות רחוק מכולם, או מעדיפות לרעוב מאשר לארח על בסיס קבוע אנשים שהיא מרגישה איתם לא בנוח.
יש חד הוריות, יש נשים עם בן/ בת זוג שבקושי נמצאים בבית
גם אלו וגם אלו לרוב זוכות לתקופת חסד קצרה שבה איכשהו מגיע אוכל הביתה
ואז?
אז אנחנו מתחילות לחיות על טוסטים.
והכוונה היא לטוסטים ב-12 בצהריים, וקפה קר כקרח. שעות אחרי שהרעב התקיף. אבל זה מה שהצלחנו להכין ולאכול ביד אחת פנויה (במקרה הטוב).
בתור מורה לבישול בריא ומאמינה גדולה בגוף נפש ובהזנה נכונה כמקור לאיזון, זו היתה החרדה הכי גדולה שלי לפני הלידה, כי אני יודעת שרעב מעביר אותי על דעתי והופך אותי לאשה חסרת סבלנות.
זכיתי בקהילה תומכת שדאגה לי בחודשיים הראשונים לאוכל, אבל גם עם התמיכה הזו, נזקקתי מדי פעם לתוספות. וכשהיא הסתיימה (לצערי הרב) הייתי צריכה למצוא את הדרך שלי לחזור לאכול אוכל מזין, אוכל טעים, אוכל שתומך בי!
אז לאט אבל בטוח מצאתי את כללי הזהב שלי, איך להמשיך לאכול טעים ובריא עם תינוק על הידיים, בואי לקרוא!
1. תכנון והתארגנות משפחתית שלב א'
זה הזמן לבקש או להסכים לעזרה עם אוכל מאנשים שנוח לך איתם, להסכים לעצמך לקנות אוכל (מזין! בנוסף לעוגת השוקולד) כי המקרר ריק, לזכורת להסביר להורה השני איזה אוכל עושה לך טוב, ובאופן כללי - להרשות לעצמך להישען.
זה הגוף שלך, הוא מתפקד פול טיים ג’וב כרגע ומגיע לו שיתנו לו אוכל מזין ויטפלו בו יפה.
ממליצה ממש לשבת ולעשות רשימה של מה את רוצה שיהיה לך במקרר, שהוא גם טעים לך וגם בריא.
2. תכנון והתארגנות משפחתית שלב ב'
אחרי שהרשינו לעצמנו לבקש או לקבל או להישען - זה הזמן להכנות מראש.
אם הכנת רשימה- זה בכלל מעולה כי זה יאפשר לך להבין איך את מיישמת אותה. סליחה. איך אתם מיישמים :)
כל מה שאפשר רצוי להכין מראש (ועדיף שלא את תעשי את זה)- ירקות ופירות חתוכים במקרר, ירקות לאנטיפסטי חתוכים ומתובלים ומוכנים להכנסה לתנור, הכנה וחיתוך מראש של כריכים קערה מלאה בגרנולה וכו'. כל מה שניתן לעשות מראש כדי שכל מה שתוכלי לעשות זו פעולה אחת (ביד אחת) לפני האכילה - יעזור לך להתאזן, לנוח ולדאוג לעצמך באופן אופטימלי.
ואמא שבעה היא אמא נחמדה יותר!
3. ביי ביי צלחת ומזלג, ברוכות הבאות קערה, כף, וידיים
כשיש לנו יד אחת אנחנו לא רוצות אוכל שמצריך נעיצה וחיתוכים.
בין אם מישהו מבשל עבורך (זכית!) או את קונה אוכל מבחוץ - כדאי לשים דגש על הסוג שאפשר לאכול בכף וקערה, או בידיים.
קערה וכף: גרנולה, תבשילים סמיכים, אנטיפסטי
ידיים: פשטידות חתוכות לפרוסות, מאפינס, קציצות, כריכים בריאים חתוכים מראש, פירות חתוכים לקוביות/ פרוסות.
ככל שנקדים להבין זאת, כך נוכל להנות יותר מאוכל בטמפרטורה הנכונה ובזמן הנכון.
4. מקפיא זו לא מילה גסה -
כל מה שאפשר, עדיף להקפיא מראש ולהכין לשליפה מהירה.
אם זה בסופ"ש כשיש עוד מבוגר בבית, ואם זה לפני הלידה. אם זה כשמזמינות אוכל מבחוץ, ואם זה כשמזמינים שירותי בישול בריא הביתה
סטוקים של אוכל בפריזר יכולים להפוך יום מזוועתי לשפוי – רטבים, תבשילים, מרקים, לחם, ממרחים ועוד.