אפס הפרדה – האם זה מתאים לכם?
יש שיקראו לזה טרנד, יש שיגידו שכך דברים היו אמורים להיות מאז ומעולם. כך או כך, האפשרות ל"אפס הפרדה" בבתי היולדות השונים כבר נגישה כמעט לכל מי שרוצה – בתנאים שונים הקשורים לבריאות האם והתינוק וכמובן הזמינות בבית החולים.
מאת: רוית שטרן גינת – דולה ודולה לאחר לידה, מדריכת הכנה ללידה, מנחת דולות. מנכ"ל "גְּדוּלָּה – מרחב להתפתחות ועוצמה נשית "
תינוקיה או אפס הפרדה
בעבר הלא רחוק בכלל, ברוב בתי היולדות בארץ – כשעה או שעתיים לאחר הלידה הועברו הילודים לתינוקיה לטיפול והשגחה. אצל אמהות רבות ואני ביניהן צרוב בזכרון המראה של תינוקות קטנטנים בעריסות שקופות תחת אור מסנוור והמון בכי.
השינוי התרחש באופן הדרגתי – אם בתחילה התינוקות היו יוצאים מהתינוקיה רק לצורך הנקה או האכלה, בהמשך הונהג "ביות חלקי" שאיפשר את שהות התינוק עם האמא למשך רוב שעות היום למעט צהריים ולילה ולאחריו "ביות מלא" שכלל לינת לילה של התינוק בחדר האשפוז של האם. האתגר שנוצר בעקבות כך הוא מצב בו שתיים או שלוש אמהות מאושפזות יחד בחדר לאחר הלידה עם שלושה תינוקות בוכים, בלי עזרה ואף אחת לא ממש מצליחה לנוח ולהתאושש לאחר הלידה.
המושג "אפס הפרדה" שילב שני יתרונות נוספים משמעותיים ביותר – האחד – תנאי האשפוז שהשתפרו ברוב בתי החולים ואפילו לכדי חדרים פרטיים ליולדת (בבית החולים ליס ליולדות בתל אביב) והאפשרות של מלווה להיות עם האם במשך כל שעות היום והלילה. השני – אפס הפרדה משמעו שהתינוק לא נפרד מהוריו כלל ולא עובר תהליכי בדיקה או הליכים רפואיים ללא נוכחות צמודה ומנחמת של הוריו.
אין ספק שזוהי התקדמות חיובית המאפשרת להורים טריים לבחור מה נכון להם ולתינוק שלהם כבר מהדקות הראשונות לאחר הלידה, אבל מה זה אומר לגביך ולגבי התינוק שלך? האם זה נכון עבורכם? על מנת לסייע לך להבין את התשובה לשאלה הזו, אספתי עבורך את כל הסיבות לבחור באפס הפרדה – ואת כל הסיבות לבחור שלא.
למה לא לבחור באפס הפרדה?
- הסיבה הראשונה והמשמעותית ביותר היא המצב הבריאותי – של תינוקך החדש או שלך. אם מי מכם זקוק לטיפול והשגחה צמודה, אין ספק שהמצב הרפואי הוא הראשון בסדר העדיפויות. חשוב לדעת, עם זאת, שאפשר לבחור באפס הפרדה גם אם בן אן בת הזוג שלך יהיו אלה שצמודים לתינוק ללא הפרדה.
-
סיבה נוספת היא עייפות החומר או מה שנקרא – להיות הורים – אם חווית לידה ארוכה ומתישה, או אם את כאובה מאד מהלידה, בהחלט יתכן שתבחרי לנצל את השעות שלאחר הלידה למנוחה כשאת יודעת שהתינוק החדש שלך נמצא בידיים טובות ומנוסות.
- הדרכה צמודה של נשות מקצוע מנוסות יכולה להפחית את חוסר האונים והחרדה המלווים את ההורות הראשונית. אמהות טריות רבות בוחרות בדיוק בשל כך להיעזר בצוות התינוקיה בבית החולים במהלך האשפוז שלאחר הלידה.
למה כן לבחור באפס הפרדה?
- התינוק שלך יוצא מעולם חמים, חשוך ומוגן לעולם קר, רועש וחסר גבולות. באופן טבעי, המקום הכי מוכר עבורו הוא אצלך. מחקרים מראים שמגע גוף לגוף בין התינוק לאמו (וגם לאביו) עשוי לשפר את ויסות החום, להרגיע, לשפר את הצלחת ההנקה, לחזק את מערכת החיסון ולהעצים את החיבור בין התינוק החדש להוריו. ככל שהתינוק יהיה קרוב אליכם באופן רציף, החל מהלידה, תוכלו לאפשר לו הרבה יותר מגע עור לעור.
- נוכחות צמודה של התינוק שלך לצדך תאפשר לך להכיר אותו טוב יותר, להבין את הסימנים שלו עוד לפני שהוא בוכה ולהיענות לצרכים שלו בצורה טובה ובריאה יותר.
- נוכחות צמודה ורציפה של תינוקך אתך תאפשר להורמונים שלך לזרום בצורה טובה ובריאה יותר ותקטין את הסיכוי שלך לחוות דכאון לאחר הלידה.
- מחלקות אפס ההפרדה החדשות מאפשרות לך להתנסות בטיפול צמוד בתינוקך באווירה לימודית תומכת – להחליף חיתול, להיניק, לרחוץ את התינוק והכל עם הדרכה צמודה של צוות האחיות.
- במחלקות אפס הפרדה המיועדות לכך, תוכלי לבחור מלווה שישהה אתך ועם התינוק שלך גם בלילה ויסייע לך לטפל בתינוק וגם לנוח.
אז מה תבחרי?
השינויים המקיפים שנעשו בבתי היולדות השונים על מנת לספק את אפשרות ה"אפס הפרדה" מראים שנשים רבות בוחרות באפשרות זו וגם הצוותים הרפואיים מודעים ליתרונותיה הרפואיים. עפ זאת, חשוב שתדעי שההחלטה והבחירה היא שלך.
אם יש לך עדיפות אחת או אחרת, כדאי שתתכונני בהתאם – תבחרי בית חולים שמאפשר תנאים טובים, תבחרי מלווים תומכים ותלמדי כיצד להתנהל עם התינוק שלך בשעות ובימים הראשונים לאחר הלידה. מעבר לזה? אני ממליצה לך לשאול שאלות, לבקש מה שתרצי, ולבחור בהתאם למה שנכון עבורך – ועבור התינוק שלך בזמן אמת.