יציאה לחופשה עם ילד בעל צרכים מיוחדים
למעלה מרבע מיליון ילדים בישראל סובלים ממחלה כרונית או מנכות כלשהי. ההורים של ילדים אלה זקוקים אולי יותר מכולם לחופשה אמיתית, אלא שיציאה לחופשה עם ילד מוגבל דורשת היערכות מוקדמת. בנוסף למורכבות שבתכנון חופשה משפחתית עם ילד מוגבל.
מאת: פזית חקק מאמנת מוסמכת, מתמחה בסיוע להורים לילדים עם צרכים מיוחדים.
"להורים לילדים בעלי צרכים מיוחדים אסור לוותר על חופשת הפסח - גם בתקופת מיתון"
כך אומרת פזית חקק, מאמנת להורים לילדים בעלי מוגבלויות וצרכים מיוחדים, ואם לילדה שלקתה בניוון שרירים.
בשל המיתון הקשה מעדיפות משפחות רבות לא לצאת השנה לנופש במהלך חג הפסח. לדברי פזית חקק, החופשה למשפחה כזו, עם הילד, או בלעדיו, היא דבר שאסור לוותר עליו, כמעט בשום תנאי.
"הורים לילדים מוגבלים חייבים חופשה על מנת לאגור כוחות להמשך", מבהירה פזית חקק, מאמנת הורים לילדים בעלי מוגבלויות. "תקופת מיתון מוסיפה למתח הכללי ומעלה את סף החרדה, מה שאינו תורם לכוחות שדרושים לגידול ילד מוגבל. לכן מעבר לצורך הבסיסי של הורים לילדים מוגבלים בחופשה מדי פעם, תקופה כלכלית קשה מגבירה את החשיבות שביציאה לחופשה כזו. שבירה של השגרה המתישה, שחרור מלחצים ואוורור יאפשרו להורים לאגור כוחות להמשך השנה".
למעלה מרבע מיליון ילדים בישראל סובלים ממחלה כרונית או מנכות כלשהי. ההורים של ילדים אלה זקוקים אולי יותר מכולם לחופשה אמיתית, אלא שיציאה לחופשה עם ילד מוגבל דורשת היערכות מוקדמת. בנוסף למורכבות שבתכנון חופשה משפחתית עם ילד מוגבל.
המשבר הכלכלי פגע קשות בענף התיירות והוביל לירידה דרסטית במספר הטסים לחו"ל ובכמות הנופשים בארץ בחופשת פסח הקרובה. ההחלטה של רבבות משפחות לוותר השנה על חופשת הפסח מטעמים כספיים, מאפיינת גם הרבה מהמשפחות לילדים מוגבלים.
"הורים לילדים עם מגבלות זקוקים מדי פעם לחופשה, וחשוב לא לוותר עליה גם בתקופת מיתון", אומרת פזית חקק. "על מנת לחסוך בהוצאות אפשר לוותר השנה על חופשה משפחתית בחו"ל, וליהנות מאפשרויות הנופש שקיימות בארץ ומותאמות לבעלי מוגבלויות".
ברוב בתי המלון אין חדרים המותאמים לנכים
חקק סבורה כי כאשר ההורים מחליטים לצאת ביחד עם ילדיהם לחופשה, חשוב שיצרפו גם את הילד המוגבל. "זה לא אומר שלא תהיינה נסיעות שיפצלו את המשפחה, אך כאשר ההפרדה נעשית באופן מובהק בגלל המגבלה של הילד, זה עלול ליצור מסר מאד קשה עבורו", היא מסבירה. "ההוצאה של הילד המוגבל ממעגל המשפחה לעת החופשה עלולה לסתור את החינוך שלנו שמנסה להדגיש את יכולת ההשתלבות של הילד המוגבל בסביבה הרגילה. אם ההורים מחליטים שהילד המוגבל לא יצטרף לחופשה המשפחתית, זה עלול לשדר מסר הרסני לילד".
עם זאת מבהירה חקק כי "חופשה טובה היא חופשה בה כולם עצמאיים כמה שניתן. על כן הורים לילדים עם צרכים מיוחדים המעוניינים לצאת לחופשה, צריכים לוודא מספר דברים חשובים ובראשם נושא הנגישות: אם מחליטים לנפוש במלון, חשוב שתהיה נגישות נוחה לחדר האוכל, ללובי, לבריכה, לחוף הים, לחדרי במשחקים ואינטרנט של המלון, וזאת על מנת שההורה לא ימצא עצמו 'סוחב' את הילד ממקום למקום. חשוב גם לוודא שבמלון יש צוות בידור המעסיק את ילדי האורחים. ההורים מאוד יירגעו אם ידעו כי צוות הבידור של המלון מודע למגבלה של הילד ודואג להעסיק את הילד כחלק מקבוצת הילדים ולא בנפרד ממנה.
בעיה קשה שלדברי חקק לא זוכה למספיק טיפול בישראל, היא שבבתי המלון קיים מחסור בחדרים המותאמים לנכים. חדר כזה אמור להיות מרווח יותר, בעל מעברים נוחים יותר, עם ידיות עזר, מכשור קל ונוח לשימוש, שירותים ומקלחת מותאמת לנכים ועוד. לכן אם ההורים מעוניינים להתארח עם הילד בבית מלון, חשוב לבצע לפני כן תחקיר נרחב על המלונות שבהם יש חדרים המותאמים לנכים.
בררו מראש על אתרי תיירות שנגישים לנכים
מבחינת נגישות לאתרי תיירות בארץ, לדברי חגית בשנים האחרונות משקיעים משרד התיירות והמוסד לביטוח לאומי משאבים רבים בעבודות תשתית כדי להנגיש אתרים אלה. "בתקופה האחרונה הונגשו עשרות שמורות טבע, גנים לאומיים ויערות קק"ל", אומרת חקק. "פרטים על כל אתרי התיירות בישראל שנגישים לנכים אפשר למצוא באתר 'נגישות ישראל'. באתר של רשות הטבע והגנים מתפרסמת באופן קבוע הרשימה המלאה של הגנים הלאומיים ושמורות הטבע המונגשים לנכים".
פתרון יצירתי לנופש קבוצתי ותומך
משפחות רבות לילדים מוגבלים פיתחו עם הזמן פתרון נוח - יציאה משותפת של כמה משפחות לחופשה משותפת. חקק מסבירה: "היתרון בכך הוא עצום. על ידי כך ניתן לערוך תורנות של ההורים בשמירה ובהפעלת הילדים, בעוד שאר ההורים נהנים מזמן פנוי. חופשת משפחות גם מאפשרת לפתח את מעגל התמיכה החברתי שכל כך חשוב למשפחות עם ילדים מוגבלים".