בוסטר – איך קונים? עד מתי? ועוד..
עד איזה גיל צריך להושיב ילדים בבוסטר ומדוע? מה ההבדל בין בוסטר עם משענת לבוסטר ללא משענת? וכמה עצות מחברת שילב מה לעשות כאשר הילדים מסרבים לשבת בבוסטר? מדריך.
מאת: יעל סנדלר
על פי חוק, חובה לחגור ילדים במושב בטיחות עד גיל שמונה. החוק תקף כמובן בכל תזוזה של הילד במכונית הנוסעת, כולל נסיעות קצרות כמו הקפצה לחוגים או לבית הספר. ילדים שאינם חגורים נמצאים בסיכון כפול להיפגע מאשר ילדים החגורים ברכב.
אל תקנו בוסטר בלי הילד שלכם. תנו לילד לשבת על בוסטרים שונים, אל תשכחו להושיב אותם עם בגדים שונים: מעיל קל, כדי שתראו שנוח להם ושיש להם מספיק מקום על הבוסטר. כך גם תראו את ההבדלים בין הבוסטרים, ותבדקו מה הכי מתאים עבור הילד שלכם. ההמלצה שלי היא לבדוק את הבוסטרים כאשר הילד לבוש בגדי חורף עם מעיל קל, כדי שיהיה לו מקום בבוסטר בחורף בלי שתצטרכו לעמול להוריד את המעיל.
שיקול נוסף בקניית בוסטר צריך להיות: האם אתם מניידים בוסטר אחד בין כמה מכוניות? או משתמשים בכל מכונית בבוסטר אחר
ההמלצה שלנו כמובן שיהיה בכל מכונית בוסטר, כאשר במכונית בה הילד נוסע הכי הרבה יהיה בוסטר נוח ובטיחותי במיוחד.
נקודה נוספת למחשבה היא האם אתם נוהגים לאכול ברכב? והאם הילד מדי פעם מרטיב ברכב? האם הילד מקיא בנסיעות? האם יש תינוקות ליד הילד ברכב? כל אלה יכולים לגרום לכם להחלטה המתבקשת לקנות בוסטר עם ריפוד כביס.
בארץ תוכלו למצוא בוסטרים ממותגים שונים. עיקר ההבדלים בין הבוסטרים הם:
1. בוסטר ללא משענת גב – יתרון – קל לנשיאה ממכונית למכונית. חיסרון: מאוד לא נוח כאשר הילד נרדם. אינו מאפשר לילד לישון בתנוחה הגיונית, כאשר הוא נמצא בו.
2. בוסטר עם משענת גב – יתרון נוח מאוד כאשר הילד עדיין נרדם מפעם לפעם במכונית ורוצה להניח את ראשו.
3. בוסטר עם משענת גב עם אפשרות לפרק את המשענת כאשר הילד גדל.
4. בארץ יש בוסטרים המתאימים למשקל שונה, יש בוסטר למשקל 9-18 קילו, שהוא המשקל לכיסא בטיחות ברכב, ובוסטרים מ18 קילו ועד 36 קילו.
5. אפשרות להוריד לכביסה את ריפוד הבוסטר.
6. אפשרות כיוונון גובה לבוסטר.
7. נוחות ישיבה על הבוסטר כאשר הישיבה והנוחות משתנים מילד לילד.
8. מרחב ישיבה בבוסטר – בוסטר צר או רחב. נוחות בבוסטר משתנה מילד לילד.
9. חלקי פלסטיק חשופים בבוסטרים הזולים חלקי הבוסטר לא מרופדים במלואם, עלולים להתחמם מאוד בשמש הישראלית ברכב סגור, בדיוק כמו חלקים חשופים במכונית כמו הגה ללא כיסויי או עם כיסויי פלסטיק וכו.
מהם ההבדלים בין הבוסטרים השונים?
מחנות שילב נמסר כי עיקר ההבדלים בין הבוסטרים הם בנוחות ובתפעול. למותגים היקרים יותר כמו מקסי קווזי יש מנעד אפשרויות ושכלולים רחב יותר. כדאי לפני הקנייה לנסות ולבדוק את האפשרויות השונות בבוסטרים ולראות מה הכי מתאים לצרכים שלכם. הבוסטר אמור לשמש אתכם לאורך שנים, וכדאי שיהיה נוח מאוד לילד.
למה כדאי לרכוש מותג טוב?
בחנות שילב ממליצים לרכוש מותג טוב מסיבות רבות: עמידות לאורך זמן, בטיחות, אחריות, תיקונים, חלקי חילוף, היצרנים השונים, אומרים בשילב, השקיעו הרבה מחשבה בפיתוח ריפודים ומנגנונים שיתנו אפשרויות רחבות יותר לנוחות בשימוש יומיומי.בבוסטר משתמשים הכי הרבה שנים בגילאים 3-8 . יש לו נטייה להתלכלך יותר חשוב שהריפוד יהיה כביס. בגילאים הללו ילד גדל בקצב משמעותי חשוב שתהיה אפשרות כוונון לגובה הילד.
לבוסטרים הנמכרים בארץ יש אישור של מכון התקנים, אך הבוסטרים נבדקים גם בתקן ארופאי או אמריקאי. שילב מסבירים מה ההבדל בין התקנים: "התקן האירופאי יותר מקפיד בעניין עומסים. לכל כסא בטיחות יש מעבדת ריסוק שם מודדים את הכוח המופעל על מושבי הבטיחות. למיטב ידיעתנוהדרישות של התקן האמריקאי יותר מקלות בתנאי הבדיקה. התקן האירופאי מקשה יותר הדרישות מחמירות יותר. תו תקן ישראלי ניתן למפעל שנמצא בפיקוח של מכון התקנים ועובר ביקורת שנתית לבדיקת תהליכי הייצור וחומרי הגלם"
כסאות בארץ הם בעלי תו תקן ישראלי.
"בשילב הכיסאות הן בעלות תו תקן. מכיוון שבישראל אין מעבדת ריסוק לכיסאות בטיחות , משרד התחבורה אימץ את תעודות הבדיקה המתבצעות על ידי מעבדות מאושרות באירופה ועל סמך זה מאפשר את יבוא הכיסאות לארץ. האישור הוא לחמש שנים וכל שנה יש להעביר למכון התקנים אישורי בדיקות תקופתיות שנערכות לכסא במפעל האם"
עיקר ההתלבטות בין הבוסטרים היא הבחירה הראשונית בין בוסטר גב לבוסטר ללא גב.
בדרך כלל בוסטר עם משענת נוח יותר לילדים קטנים, שעדיין רגילים בכיסא אשר תומך בהם, והם יכולים גם לנמנם ולהירדם בבוסטר עם משענת. הבדל נוסף הוא העלות: בוסטר ללא משענת זול יחסית לבוסטר עם משענת. בוסטר עם משענת מספק הגנה מפני תאונות צד ונותן לילד תמיכה ומקום נוח להשעין את הראש.
כיצד לבדוק את הבוסטר?
1. העבירו יד על גבי הפלסטיק של הבוסטר, בדקו שהוא חלק ונעים.
2. הושיבו את הילד שלכם בדקו שיש לו מספיק מקום.
3. בדקו מה הצרכים המיוחדים של הילד שלכם – שינה ליכלוך וכו ותחליטו איזה בוסטר מתאים לכם ביותר.
4. בדקו שיש לבוסטר תו תקן.
5. אם בחרתם בבוסטר שהריפוד שלו כביס בדקו האם יש אחריות על הריפוד ולכמה זמן. בדקו איך מורידים את הריפוד. ריפוד שקשה מאוד להוריד אותו לא יעיל.
איך לשמור על הבוסטר?
1. בכל מסירת מכונית לתיקון במוסך – כדאי להשאיר את הבוסטר בבית. אין ביטוח על הבוסטר במוסך.
2. כדאי לכסות את הבוסטר במגבת או כיסויי מיוחד, כדי שהפלסטיקים החשופים בבוסטר, אם יש כאלה, לא יתחממו ברכב.
בכל מקרה של תאונה יש לבדוק עם החנות בה נרכש הבוסטר שהוא אכן תקין לנסיעה.
מה לעשות כאשר הילדים מסרבים לשבת בבוסטר?
בדקתי למה 3 ילדים בגילאי 4-5 מסרבים לשבת בבוסטר. אני רוצה לציין שהבוסטר של שלושתם היה ללא משענת גב. כל בוסטר היה מתוצרת אחרת אבל הם היו ללא כיסויי משענת הידיים, וללא ריפוד. ביקשתי משילב להחליף את הבוסטרים הפשוטים עליהם ישבו הילדים במכונית בבוסטר מרופד עם משענת גב. בשילב נתנו לי לבדיקה את בוסטר מקסי קוזי, בוסטר מרופד היטב עם משענת גב מרופדת. כל ילד קיבל את הכיסא ליומיים. והסרבנית הראשית לבוסטרים קיבלה את הכיסא עם מדבקה שהוספנו של נסיכות במרכז הכיסא. כל הילדים שמחו לנסוע חגורים בכיסא המרופד, ואני מניחה שזה לא רק בגלל שהוא היה כיסא חדש עבורם.
מתוך הניסויי הקטן שערכנו עם הילדים הגענו לכמה מסקנות:
1. אם הילד סרבן בוסטר, נסו כיסא אחר. בהשאלה ליומיים בדקו האם יש שינויי. נסו לחשוב על הכיסא שלכם במכונית ללא ריפוד, לא בטוח שהייתם מתלהבים.
2. כדי לידד את הילד עם הכיסא, אם מדבקה תעזור, לכו על זה.
3. נחישות ההורים – בדיוק כמו צחצוח שיניים אל תוותרו על ישיבה בבוסטר, פשוט חפשו את הבוסטר המתאים.
4. לגיל צעיר משענת גב תומכת ומקרבת את הישיבה בכיסא והופכת אותה נוחה יותר.
5. בוסטר נקנה לזמן רב יחסית. אם תחלקו את מחיר הכיסא לזמן השימוש בו, תגלו שמשתלם להשקיע בכיסא נוח.
6. ילד שיושב בכיסא נוח רגוע יותר ונעים יותר לסוע איתו.
7. הורה שהילד שלו לא חגור בבוסטר, מסכן את הילד שלו ועובר על החוק. מצאו את הפיתרון המתאים לילד שלכם ואל תוותרו על בוסטר נוח ומתאים.
מה אסור לעשות כאשר לילד לא נוח על הבוסטר?
אסור לעשות שינויים בכיסא הבטיחות בעצמכם כי אז הוא עלול להפוך ללא בטיחותי.
הורים זכרו, הילדים שלכם חייבים על פי חוק לשבת בבוסטר עד גיל שמונה. בדיוק כמו שאנחנו מקווים שאתם לא מוותרים על צחצוח שיניים, כמו שלא תוותרו על גשר בשיניים גם אם זה לא נוח לילד, בדיוק כמו שלא תוותרו שהילד יגיע בזמן לבית הספר או לגן הילדים, אל תוותרו על ישיבה בבוסטר. אתם מסתכנים בעברה על החוק ובקנס כספי, וילדיכם מסתכנים בהכפלת הסיכון להפגע בתאונת דרכים לעומת ילד שיושב חגור בבוסטר.