כל מה שרציתם לדעת על חיידק הלגיונלה
באדיבות חברת אקווה סופט, המשווקת מטהרי מים ביתיים
החיידק האלים ביותר במים הוא חיידק הלגיונלה הגורם למחלת הלגיונרים. עד היום, דווח בעולם על 10 תינוקות שלקו במחלה ושישה מהם מתו. המקרה האחרון בישראל דווח בתאריך ה- 8/06/2006. תינוקת בת חודש בלבד לקתה במחלה המסוכנת, הוגדרה במצב בינוני, ונזדקקה לאספקת חמצן.
בעולם מידי שנה מדווח על מספר רב של נפגעים מהמחלה, משרד הבריאות האמריקאי מדווח כי בארצות הברית לבד נפגעים מהמחלה בין 25,000 ל 30,000 איש מחיידק הלגיונלה האלים. אחוז התמותה מהנגיף האלים הוא בין 5% ל-30%.
החיידק האלים מתפתח וגדל במיוחד בסביבה לחה, וניזון מהאבנית והברזל (הבוצה) שבצנרת המים. התופעה יכולה להתקיים בצנרת מים חמים או קרים : במקלחת הביתית, באמבטיה , בבתי החולים, בתי מלון, בריכות שחייה, מקלחות ציבוריות, ג'קוזי, מתקני הקירור והחימום של מערכת מי השתייה הביתי או ציבורי, דודי מים וקולטי שמש, מי מזרקה, בתי מרחץ, מערכות מיזוג אוויר ועוד. האבנית הבוצה שבצנרת המים משמשות כמזון ומצע "לתרבית", והן זמינות לתהליכים ביולוגיים של החיידקים.
החולים הנדבקים ממחלת הלגיונרים הם, בדרך כלל, אנשים מבוגרים, שמעשנים ובעלי מחלה ריאתית כרונית, או אנשים קשישים, שהמערכת החיסונית שלהם ירודה. המחלה עלולה לתקוף באופן קל או קשה, וביטוייה הגופניים: בדרך כלל בחום, צמרמורת, שיעול, נזלת, כאבי שרירים, כאב ראש, עייפות, אובדן תיאבון, ולעיתים שלשולים. החיידק חודר לגוף דרך דרכי הנשימה, וממשיך להתרבות בריאות. החיידק עלול לגרום לדלקת ריאות קשה ובמקרים מסוימים, הוא עלול לגרום לאיבוד הכרה ואף למוות. המחלה מאובחנת בבדיקת דם ומטופלת באנטיביוטיקה. פורסם, כי עד היום בודדו בישראל כ- 40 זני ליגיונלה, לגבי כמחציתם הוכח קשר ישיר למחלה.
המחלה התגלתה לראשונה בשנת 1977 בכנס בפילדלפיה. עשרות משתתפים קשישים בכנס (ותיקי מלחמת העולם השנייה) לקו בדלקת ריאות קשה ו-20 מתוכם נפטרו. בישראל דווחו מספר מקרים, ביניהם: בספטמבר 2005 פורסם, כי משרד הבריאות הוציא צו סגירה נגד מלון עין בוקק מחשש שמערכות המים במלון מעודדות ריבוי חיידקי ליגיונלה. באותו חודש, פורסם, כי אישה בת 60 הובהלה לבית החולים לניאדו בנתניה, לאחר שסבלה מהסימפטומים של המחלה, ואכן בבדיקות נמצא, כי נדבקה בחיידק המסוכן. בפרסום אחר, התריע דו"ח חמור של משרד הבריאות משנת 2004 על חיידקי מחלת הליגיונרים בבי"ח הדסה. בסוף שנת 2005 התפרצה, ככל הנראה, המחלה בבסיס טירונים בדרום. פורסם, כי מאות הטירונים שוחררו לבתיהם ו-13 נשלחו לטיפול רפואי בבית חולים. בפרסום משנת 2005 תואר, כי לפחות עשרה אנשים נדבקו בחיידק משהותם בג'קוזי בספא באזור התעשייה ברחובות. בשנת 2003, פורסם כי, קשישה נפטרה מדלקת ריאות, לה גרם חיידק בו נבדקה במהלך שהותה במלון "הרודס" באילת. ביום א' 18/6/2006 פורסם, כי בבדיקת משרד הבריאות נמצאו חיידקי הליגיונלה במערכת המים של בתי החולים בלינסון ושניידר. על פי הפרסום בנדון, בבדיקה שנערכה בזמנו במלון "הרודס" אכן נמצאו חיידקי הליגיונלה. יש לציין, כי במקרה הנ"ל, כמו גם בשאר המקרים, טיפלו המוסדות בבעיה החמורה במערכות המים שלהם, ולאחר מכן אושרו, למיטב ידיעתו, לשימוש.