היפותרמיה (חום גוף נמוך) בתינוקות ובפעוטות
רופאי מרכז רפואי זיו בצפת: ירידת הטמפרטורות בימים האחרונים עלולה להיות קטלנית לתינוקות וילדים הנמצאים בסיכון להיפותרמיה על ההורים להקפיד על שמירת חום גוף התינוקות.
ד"ר יורי וינר-סגן מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו קורא להורים ולמטפלות ילדים לגלות ערנות לתופעת ההיפותרמיה (ירידת חום הגוף מתחת ל- 35 מעלות), אשר שכיחה בקרב אוכלוסיית תינוקות, פעוטות וילדים עד גיל ארבע.
ד"ר יורי וינר-סגן מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו אומר: "על ההורים והצוותים החינוכיים להיות ערניים בתקופת החורף לתופעה של היפותרמיה (ירידת חום גוף) אל מתחת ל- 35 מעלות, אשר שכיחה בקרב אוכלוסיית תינוקות וילדים, בעיקר בעונה זו של השנה, ישנם ילדים שמגיבים קשה לשינויים הקיצוניים במזג האוויר, ככל שהגיל צעיר יותר הסיכון לירידת חום הגוף גבוהה יותר. מאוד חשוב לזכור, כי בכל גיל קיימת סכנה של איבוד חום הגוף ושהתופעה נגרמת כתוצאה מחשיפה לסביבה קרה".
עוד מוסיף ד"ר וינר, כי ניתן לזהות את הירידה בחום הגוף אצל תינוקות עד גיל חודשיים על ידי סימנים כגון: אפאתיות ושינה, אצל תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים תתבטא התופעה בבכי וישנוניות. במצבים אלו יש להפשיט את הילד ולחפש על גופו כתמים אדומים וכחולים, חובה לחמם את החדר לפני הסרת בגדי התינוק.
ילדים בני 4-3 שנים, עלולים להתלונן על כאבים בכפות הרגליים ובידיים ויש לבדוק היטב את הגפיים של הילדים ולבחון האם קיימים בהן שינויי צבע.
בכל גיל יש לשים לב לתופעה של עור קר באזורי החזה והבטן, בליווי הסימנים המאפיינים את גיל הילד שיכולים להעיד על היפותרמיה.
ד"ר וינר מוסיף, כי אין להסתמך על מדידת החום הביתית המראה על חום גוף תקין מכיוון שמד החום הביתי אינו מדויק, ויש להיעזר בבדיקת הסימנים הנוספים ובמידה והם מופיעים אצל התינוקות והילדים יש לפנות מיידית לבית חולים. בכל המקרים חובה לדאוג לחמם היטב את הילד ולהלבישו בלבוש חם ובשמיכה.
ירידת חום הגוף (היפותרמיה), היא תופעה שכיחה בחודשי החורף, בקרב תינוקות וילדים הרגישים יותר לטמפרטורה נמוכה בסביבה שבה הם נמצאים. בדרך כלל אורך זמן עד שמזהים כי מדובר בירידת חום הגוף, אולם לתופעה זו עלולות להיות השלכות רבות על פעילות הגוף, קצב הלב והתפתחות זיהומים. לכן חשוב מאוד להקפיד ולשמור על טמפרטורה מתאימה בבית ועל לבוש מתאים בחוץ.
ד"ר וינר אומר, כי ניתן למנוע פגיעות קור על ידי לבוש נוח ומחמם, לבוש בכמה שכבות למניעת איבוד חום. בבוקר חשוב שהלבוש יהיה מחמם יחסית, היות והגוף עדיין לא פעיל דיו, ולכן כדאי להלביש לילדים כובע וכפפות בנוסף למעיל.
בבית יש לשמור על חימום נאות של 22 מעלות, לצורך כך מומלץ לרכוש מד-חום שמודד את טמפרטורת החדר. חשוב לדאוג ללחות האוויר בחדר, כדאי להימנע מאוויר יבש מידי, יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית, חשוב ביותר לבדוק את בטיחות תנורי החימום בבית, החימום המומלץ ביותר הוא מזגן או רדיאטור, אשר גם בטוח יותר לשימוש.