הוויכוח סביב מונוסודיום גלוטומת MSG במזון
מונוסודיום גלוטמט שייך לקבוצה של חומצות אמינו הגורמות לניורונים (תאי עצב) במוח להיות במצב של פעילות יתר, עד אשר הם מתים. לאותה קבוצה של EXITOTOXINS משתייכים גם הציסטין ואספארטמים. בתוך התאים הגלוטאמט גורם לתגובות כימיות עם אנזימים שונים, וגורם ליצירת רדיקלים חופשיים הנחשבים לגורם מרכזי לבעיות הבריאות. וויטמין C ,E ובטא קרוטן פועלים כנוגדני חמצון ויכולים לנטרל את הרדיקלים החופשים. מינרלים כגון מגנזים, כרום, אבץ וסלניום תפקיד חשוב להגן על התאים. במקרים שהוויטמינים והמינרלים חסרים בגוף, אפילו בכמויות זעירות MSG יכול לגרום לנזק מוחי.
התרחבות השימוש של גלוטומטים במזון גורם לבעיות רפואיות שרופאים לא תמיד יכולים לגלות שכן חומרים אלו משפיעים על תהליכים רבים בגוף. ל-FDA האמריקאי הגיעו תלונות רבות של צרכנים בקשר לשימוש במזונות המכילים MSG. בין השאר דווחו תופעות כגון חרלת העור, גלי חום בפנים, עייפות יתר, כאבי בטן, כאבי ראש, הפרעות התנהגות של ילדים, התקפי אסטמה, דיכאון ועוד. לפי טענות המתלוננים, התופעות נעלמות כשנמנעים משימוש במאכלים המכילים MSG. קיימת בעיה נוספת, שלא תמיד מציינים את קיום התוסף. מסתבר גם שה-MSG מוסף גם לחיסונים ומסומן כחומר מייצב "stabilizer".
ה-MSG מיוצר מהידרוליזה של חלבונים, וה-FDA מחייב סימון על אריזות רק כשמדובר על תוספת עם ריכוז מעל1%. במיקרים אחרים כותבים "חומר טעם טבעיים". תעשיית המזון מוסיפה את הגלוטומט על מנת לשפר את הטעם של המוצרים המיוצרים מחומר גלם מאיכות נמוכה. בהיותו חומר הממריץ פעילות המוח, הדבר נותן הרגשה שלאוכל יש טעם טוב. מוסיפים אותו למרקים, רטבים לסלט, קרקרים, לחם, אוכל מהיר, גלידות ויוגורט קפוא. בדרך כלל המדובר במאכלים עם אחוז נמוך של שומן, לשפר את הטעם. תעשיינים רבים יודעים שהציבור מעדיף מזונות בלי התוסף הזה וישנם מקרים בהם מזונות הכילו את התוסף בניגוד לאמור על התווית. מחקרים שמומנו על ידי תעשיות מזון טוענים שה-MSG הוא חומר בטוח.
מחקרים רבים אחרים מצאו שיש תופעות לוואי אחרי אכילת אוכל עם MSG. חוקר אחד קורא לתופעות האלה סינדרום של המסעדה הסינית והוא טוען שהסימפטומים כוללים צרבת, תרדמה והרגשה שקשה לזוז. התופעה מופיעה בין 10 דקות לשעתיים אחרי התחלת הארוחה ועלול להמשך עד 4 שעות. התופעות נפוצות ביותר הם כאבי ראש.
מדענים אחרים כמו John Erb העוסק בחקר הפרעות התפתחות, מצא שה-MSG מוסף למזונות בגלל שהוא גורם להתמכרות, כמו ניקוטין. הוא מאוד פעיל במוח ובאברים אחרים בגוף. הוא טוען בספר שפרסם לאחרונהThe Slow Poisoning of America" שמאז שהתחילו להוסיף את החומר למזונות, חל גידול במספר הילדים אוטיסטים והסובלים מהפרעות קשב. לדבריו, רופאים לא היו מסוגלים להסביר מדוע במשפחות שאינן סובלות מהיסטוריה של מחלות כאלו נולדו ילדים עם הפרעות או פיתחו אותן עם הזמן.
הבעיה היא קשה וסבוכה, הצרכן לא תמיד יכול לזהות את החומר, ולצערנו גם אין שום פיקוח.