כך תשמרי על מסת העצם במהלך ההיריון ואחרי הלידה
הגוף שלך יעדיף להשתמש בסידן המצוי בעצמות ובשיניים שלך מאשר להותיר את עוברך בלי צריכת סידן מספקת. כך שאם את רוצה לשמור על גופך במהלך ההיריון תצטרכי להקדיש תשומת לב נאותה לצריכת סידן מספקת שהינה לפחות 1000 מ"ג ליום על ידי תזונה עשירה בסידן או בסיוע של תוסף תזונה.
באדיבות: נטעלי קירשטיין, תזונאית קלינית "בייבי ליס"
3 עובדות מעניינות הקשורות לסידן והריון:
- נשים בהריון סופגות סידן מהמזון ומתוספי מזון באופן יעיל יותר מנשים שאינן בהריון. במיוחד במחצית השנייה של ההיריון, בשל גדילה מהירה של העובר הדורשת סידן.
- במהלך ההיריון, נשים מייצרות כמות גדולה יותר של הורמון האסטרוגן, אשר שומר על העצמות.
- מסת עצם האובדת במהלך ההיריון צפויה לחדש עצמה תוך מספר חודשים לאחר הלידה (או לאחר מספר חודשים מסיום תקופת ההנקה).
להנקה יש השפעה על העצמות של האם. מחקרים מראים שנשים לרב מאבדות 3-5% ממסת העצם במהלך תקופת ההנקה. עם זאת ההחלמה יחסית מהירה. אובדן מסת העצם של האם יכול להיגרם מעליה בצרכי הסידן של התינוק היונק לצורכי גדילה, המגיע ממאגר הסידן של האם בעצמות. כמות הסידן שהאם זקוקה לה משתנה בהתאם לכמות חלב האם שמניקה ולמשך תקופת ההנקה.
דרכים מומלצות לשמירה על מסת העצם במהלך ההיריון, ההנקה ומעבר:
- צריכה של מקורות העשירים בסידן על ידי מוצרי חלב לא ממותקים כמו יוגורט וגבינות רכות או סרדינים עם העצמות. בנוסף, הגדלת כמות הירקות הירוקים והעליים כמו ברוקולי, פאק-צ'וי ועוד. שימוש בטופו, שקדים, תפוזים ועוד.
- תוסף תזונה שיינתן על ידי רופא או תזונאית/דיאטנית קלינית כדי להבטיח צריכת סידן מספקת.
- פעילות גופנית – העצמות, כמו השרירים מגיבים ומתחזקים על ידי פעילות גופנית בעיקר על ידי תרגילי כוח והתנגדות כמו כן גם על ידי הליכה, ריקוד, טיפוס מדרגות ועוד.
- השתדלי לשמור על אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון ושתיית אלכוהול אשר אינה מומלצת לאורך כל תקופת ההיריון.
שימי לב שחזרה לפעילות גופנית לאחר הלידה מותנת באישור רופא לאחר סיום תקופת משכב הלידה. עד אז, נסי להשפיע על משק העצמות שלך ושל תינוקך דרך תזונה מיטבית.