קשר בין סוכרת הריונית לתחלואה נוירולוגית של הילוד
סוכרת הריונית מהווה סימן לסיכון מוגבר לתחלואה נוירולוגית של הילודים בקרב נשים שלא היו מאוזנות על-ידי דיאטה בזמן ההיריון.
מחקר חדש מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב מצא לראשונה קשר ישיר בין סוכרת הריונית לבין סיבוכים נוירולוגים ארוכי טווח לילודים. הקשר נמצא חזק באופן מובהק בקרב נשים שלא היו מאוזנות על-ידי דיאטה
המחקר פורסם בחודש מרץ בעיתון הבינלאומי היוקרתי למיילדות וגינקולוגיה ( American Journal of Obstetrics and Gynecology) ובו נמצא כי סוכרת הריונית מהווה סימן לסיכון מוגבר לתחלואה נוירולוגית של הילודים בקרב נשים שלא היו מאוזנות על-ידי דיאטה בזמן ההיריון.
סוכרת הריונית מוגדרת כאי סבילות לגלוקוז המאובחנת בזמן ההיריון ומוגבלת לתקופה זו בלבד. נכון להיום, ההערכה הרווחת בספרות הרפואית היא כי כ- 6% עד 7% מכלל הנשים ההרות סובלות מסוכרת וכי ב 90% מהמקרים מדובר בהריונית. יחד עם זאת, נשים אלו מייצגות קבוצה בעלת סיכון משמעותי לפתח אי סבילות לגלוקוז בהמשך חייהן (במעקב של 20 עד 30 שנים מעל 50% יהפכו לסוכרתיות). לא ברור האם סוכרת הריונית מהווה גורם סיכון לתחלואה ארוכת טווח של הילודים.
המחקר הוצג לאחרונה בכנס המרכזי למיילדות באטלנטה ע"י גב' קירה נחום-זקס, תלמידת שנה שישית בביה"ס לרפואה, בשיתוף צוות רופאים מבית החולים סורוקה שכלל את רופאי הנשים ד"ר אפרת שפיגל, ד"ר האנה אבוכף, ופרופ' אייל שיינר, את רופאת הילדים ד"ר דניאלה לנדאו, וכן חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון: פרופ' מיכאל פריגר, פרופ' אילנה שהם-ורדי ומר רוסלן סרג'יאנקו מהמחלקה לבריאות הציבור.
במחקר עקבו החוקרים אחרי נשים שילדו בביה"ח סורוקה במהלך השנים 1991-2014. מעקב ארוך טווח בוצע אחרי הילדים שנולדו לאותן נשים, עד שהגיעו לגיל 18. התחלואות שנבחנו כללו אפילפסיה, שיתוק מוחין, אוטיזם, ועוד. במשך התקופה הנבחנת מעל 230,000 נשים ילדו בביה"ח סורוקה, מהן ל- 5.4% הייתה סוכרת הריונית (סה"כ 12,642 נשים). יש לציין כי רב הנשים היו מאוזנות ע"י דיאטה בלבד (סה"כ 10,076 נשים), אך 2566 נשים הזדקקו לטיפול תרופתי.
החוקרים מצאו קשר ישיר בין הסוכרת ההריונית של האם לתחלואה נוירולוגית של הילדים: שיעור התחלואה בקרב ילדים לנשים ללא סוכרת הריונית היה 1%, שיעור התחלואה עלה ל 1.4% בסוכרת שטופלה ע"י דיאטה בלבד, ועלה ל 1.7% בקרב ילודים לנשים עם סוכרת שאוזנה רק ע"י תרופות. כל התוצאות נשמרו מובהקות גם לאחר נטרול גורמים אחרים כדוגמת השמנת יתר אימהית, גיל היולדת בלידה, והזמן שעבר מהלידה לתחלואה.
פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בבית החולים סורוקה: " תוצאות המחקר מחזקות את העובדה שלסביבה הרחמית חשיבות עצומה לא רק על תחלואה מידית של הילודים אלא גם על תחלואה ארוכת טווח. בנוסף, יש לזכור כי היריון הינו למעשה חלון הזדמנויות לגילוי מחלות ארוכות טווח גם לילודים. התוצאות מבליטות את חשיבות איזון הסוכר כאשר מאובחנת סוכרת הריונית כי כפי הנראה לערכי סוכר גבוהים עלולה להיות השפעה על סיבוכים נוירולוגים ארוכי טווח".