האם המגבונים הלחים בטוחים לשימוש עבור ילדינו ?
מגבונים לחים הפכו בשנים האחרונות למוצר צרכני הקיים בכל בית. תמצאו אותם כמעט בכל עגלת קניות ,תא כפפות ובעיקר בכל תיק של ילדים ואמהות . יחד עם זאת, נשמעים קולות , ספק שיווקיים ספק נכונים, על הסכנה בשימוש מוגבר במגבונים לחים לתינוקות וילדים. היכן שוכנת האמת? האם השימוש במגבונים לחים אכן מסוכן לבריאות ילדינו?
מאת: סטולרו קרן , מהנדסת כימיה , בעלת מיזם Cosmetipedia המתמחה במתן פתרונות מדעיים למוצרי קוסמטיקה ותוספי תזונה.
מגבונים לחים הפכו בשנים האחרונות למוצר צרכני הקיים בכל בית. תמצאו אותם כמעט בכל עגלת קניות ,תא כפפות ובעיקר בכל תיק של ילדים ואמהות . בשל נוחות השימוש בהם ויעילותם במתן מענה מהיר ,זמין ונוח לניקוי התינוק והילד , כמעט ואין ילד בישראל שאינו נחשף מספר פעמים ביום לשימוש במגבונים הלחים. אלו מסייעים בעת החלפת חיתול, ניקוי הפנים והידיים לאחר האכילה , ניקוי האף ועוד..
יחד עם זאת, נשמעים קולות , ספק שיווקיים ספק נכונים, על הסכנה בשימוש מוגבר במגבונים לחים לתינוקות וילדים.
היכן שוכנת האמת? האם השימוש במגבונים לחים אכן מסוכן לבריאות ילדינו? וממה עלינו לנסות במידת האפשר , להימנע ?
אם כן נתחיל . מה מכילים המגבונים הלחים?
· מים (מרבית הפורמולה)
· חומרים אשר מעניקים לחות .
· דטרגנטים / חומרי ניקוי וחומרים פעילי שטח .
· חומרי שימור .
· חומרי בישום.
· המגבונים האיכותיים יותר יכילו גם נוגדי חמצון, חומרי הרגעה, מרככים ומאזני רמת חומציות.
בשל הרצון לשמור על מחיר שוק נמוך ותחרותי, מרבית החברות אשר מייצרות מגבונים לחים "רגילים", ממעטות בתוספות חיוניות של חומרי הרגעה, חומרי שימור עדינים יותר , מווסתי חומציות התואמת את חומציות עור הילד ותמציות צמחים למיניהן.
וזאת בניגוד לעובדה שילדים רגישים יותר וחשופים יותר ממבוגרים לכימיקלים בתכשירי הטיפוח .. המוח, העור, מערכת העצבים ושאר האיברים עדיין נמצאים בתהליך התפתחותי , לכן הרבה פעמים חומרים אשר יגרמו נזק אפסי למבוגר יכולים להזיק לילדים ותינוקות. צריך גם לזכור ולקחת בחשבון שתינוקות מעכלים פעמים רבות חומרי טיפוח אשר מיועדים לשימוש חיצוני בלבד בעצם העובדה שהם מכניסים ידיים לפה פעמים רבות במהלך היום.
מחקרים מראים שאפילו מחסום דם - מוח אצל תינוקות , אשר מונע מחומרים לחדור למוח דרך מחזור הדם, עדיין לא מפותח דיו. (1). כמו כן , עור התינוקות חדיר יותר מעור של מבוגר (2) ורגיש יותר לשימוש בדטרגנטים .
אם כן, כהורים וצרכנים המעוניינים להפחית את החשיפה של ילדינו לחומרים מגרים ו/או שנויים במחלוקת, לאילו נקודות עלינו לשים לב כאשר אנו רוכשים מגבונים לחים ? מאילו חומרים עלינו לנסות להימנע או להפחית שימוש?
1. חומרי שימור שנקראים פארבנים. הם רשומים ברשימת הרכיבים בצורה הבאה: propylparaben, methylparaben, ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben.
קבוצת חומרים זו שנויה במחלוקת. מצד אחד, מרבית תכשירי הקוסמטיקה בעולם משתמשים בפארבנים כחומרי שימור בפורמולה (בשל יעילותם, מחירם הנמוך, שקיפותם, ריחם ועוד) והם מאושרים רגולטורית על ידי רשויות הבריאות העולמיות והארצית.
מצד שני מחקרים בלתי פוסקים קובעים כי חומרים אלה בעלי יכולת חדירה לגוף דרך העור (3), עלולים לגרום לתגובות אלרגיות ולגירוי העור (4) , בעלי פעילות אסטרוגנית חלשה ושמם נקשר במחקרים עם סרטן השד (5) ואפילו חשד מה שהם מעורבים בפגיעה באיכות הזרע (4).
חשוב לציין, שלמרות המחקרים הרבים בתחום, רשויות הבריאות חלוקות בדעתן בנושא זה ולא הוכח מעל לכל ספק שחומרים אלו אכן גורמים באופן חד משמעי לנזקים בריאותיים ולכן רגולטורית עדיין משמשים כחומרי שימור מצוינים בתכשירי הקוסמטיקה בריכוזים מפוקחים בפורמולות השונות.
הבחירה השקולה והנבונה היא לפחות להפחית שימוש. כיום חומרים אלו כ"כ נפוצים בסבונים, קרמי לחות ואפילו קרמי החתלה שילדים מתחילים להיחשף אליהם מגיל הינקות , ועל בסיס יומיומי.
2. חומרים יוצרי ניטרוסאמינים- אלו חומרים אשר עלולים ליצור בגוף חומרים שנקראים ניטרוסאמינים ולאלו יש תכונות קרצינוגניות (6) . הנפוצים ביותר בשימוש מגבונים לחים הינם:
· 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
· triethanolamine. נרשם גם כ-tea.
3. peg- polyethylene glycols ותרכובותיהם .
אלו חומרים אשר ברב המקרים בעלי יכולת ליצור גירוים ואלרגיות בעור הילדים.
4. fragrance. - חומרי הבישום. נכון להיום חברות הקוסמטיקה מורשות לציין את המילה fragrance בפורמולה ללא פירוט יתר של רכיבי הבישום. אלו יכולים להיות אלפי סוגים של חומרים , בריכוז נמוך אמנם, אך ללא פיקוח אמיתי . חומרים אלו יכולים להיות אלרגנים וליצור גירויים שונים בעור ואף במקרים נדירים של רגישות יתר, עלולים לסייע להתפרצותן של מחלות עור. העיקרון פה הוא לנסות לבחור מוצר ללא בישום או מוצר מחברה איכותית עם נטיה לאורגניות או טבעיות רכיבים אשר תפחית את הסיכוי שלנו לחשוף את ילדינו לחומרים חזקים מדי.
חשוב לשים לב לשתי נקודות נוספות:
· כיום מציינים על מגבונים רבים שהם מכילים תמצית קמומיל או אלו ורה או צמח מרגיע אחר. מומלץ בחום לבדוק אם תמציות אלו בכלל נמצאות ברשימת הרכיבים . בחלק מהמגבונים תמצאו שהם תחת קטגוריית :may contain aloe vera extract.. מה שיעיד על כך שחומרים אלו אולי נוכחים בכמויות מזעריות לחלוטין ותפקידם שיווקי ומעט מטעה.
· בתכשירים רבים מצוין : ללא פורמלדהיד וללא sls. פורמלדהיד שימש את היצרן במהלך ייצור המגבון. כיום כבר לא משתמשים בו . sls הינו חומר ניקוי פעיל מדי, ועלול לגרות את עור הילד או התינוק ולייבשו. כיום במרבית המגבונים הוא לא נוכח .
הורים יקרים, חשוב לי לציין. אין סיבה להילחץ. תופעות לוואי, או נזקים חלילה כאלו ואחרים מתרחשים במרבית המקרים כתוצאה מחשיפה מתמשכת. באם ואתם מעוניינים להפחית את החשיפה של הילדים לכימיקלים , ואתם לאט לאט משנים במעט את שגרת הטיפוח אתם בדרך הנכונה.
אל לכם לדאוג אם אין בהישג ידיכם לרכוש מגבונים אורגניים או שאין בקרבת מגוריכם חנות שכזו.
ניתן גם להכין מגבונים תוצרת בית. מידע בנודע לשיטות הכנה פשוטות יעילות וזולות יעלה באתר קוסמטיפדיה בעוד כחודש.
למעוניינים , אתם מוזמנים לפנות אלי בשאלות לעמוד הפייסבוק.
מקורות מדעיים:
1. pesticides in diets of infants and children. the national academies press, 1993commission on life science.
2. johnson &jognson. unprecedented scientific study deepens understanding of infabts skin.viewd in 2006.
3. soni mg, carbin io, burdock ga. safety assement of esters of p-hydroxybenzoic acid (parabens) food and chemical toxicology.jul,2005;43(7):985-1015.
4. national library of medicine specialized information service.houshold products database. viewd 1 sep-dec 2007.
5.;83(46)l25-27 chemical &engineering news november 2005.
6. gillner m , loeper i. health effects of selected chemicals2. final report of safety assesment. international journal of toxicology1999 ; 9-16.